- hirdetés -

Reggel 7 órakor élelmiszerrel, vízzel, egyéb szükséges holmikkal megrakodva gördült ki a kamion Orosházáról. Délben megérkezett Felsőzsolcára.
15.00
Nagyjából kiürült a kamion, szétosztották Felsőzsolcán a 300 kg kenyeret, ásványvizeket, tisztító- és fertőtlenítőszereket, tartós élelmiszert. Kelendő volt mind.
– Megdöbbentő volt, amit láttunk. Igazán csak az tudja átérezni ezt az iszonyatot, aki itt van, aki eljön ide – összegezte megrázó tapasztalatait Prozlik László. A gádorosi polgármesterrel közvetlenül azután tudtunk telefonon beszélni, hogy kiosztották az ételt és a vizet.
A polgármester elmondta, sajnálattal hallották a Máltai Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt munkatársaitól, hogy az orosházi kistérség az elsők között segített. Tehát nem érkeznek olyan mértékben az adományok, mint kellene. Prozlik szerint legalább akkora hírverésre és összefogásra lenne szükség, mint volt a 2004-es cunami esetében.
– Ennek az országnak itt és most össze kell fognia, mert tragédia, ami hazánk ezen részén van. Leírni nem lehet. Kellenek a segítő kezek, kellenek a felajánlások. Kell az étel, a víz. Most körülbelül 1 millió forint értékű adománnyal tudtunk segíteni, de remélem, ennél jóval több adománnyal indulhat el több kamion is a jövő heti gyűjtés után.
A fogadtatásra is rákérdeztünk. Prozlik László elmondta, meglepődtek a felsőzsolcaiak.
– Óriási örömmel fogadtak bennünket, és meglepődtek, hogy a viszonylag távoli Békés megyéből gondoltak rájuk. Sajnos munka közben nem volt túl sok idő beszélgetni velük, így nem tudjuk, hogy pontosan mennyi ételük van. Azt azonban elmondták, próbálják menteni a menthetőt, a vizet pedig nagyon beosztják (nincs vízszolgáltatás), mert ki tudja mikor kapnak megint.
Miután minden teendőnek a végére jutnak a kis csapat elindul haza – a késő esti órákban érkeznek meg Orosházára.
13.00
Egy órával később Fejes Róbertné tudatta az OrosCafé-val, a településen áll a kamion, onnan adogatják le az ételt, vizet a lakásokból sorra előtűnő embereknek.
– Hálásak, hiszen semmijük sem maradt, és kérnek, mert nagy kincs itt most a víz és a kenyér.
12.00
Délben érkezett meg a szállítmány Alsózsolcára, ami mintegy 5 kilométerre van az elárasztott Felsőzsolcától. Telefonon keresztül Molnár József önkéntes mondta el az OrosCafé-nak, hogy minden támogatást megkapott a kamion, hogy az adomány eljusson a lakosokhoz.
– Rendőri felvezetéssel érkezett meg a kamion. Mi pedig minden információt összegyűjtöttünk, hogy amit küldtek az orosháziak, valóban oda jusson el, ahova a leginkább kell. Itt nőttem fel, sokakat ismerek, így tudjuk, hol, mire van szükség. Ez alapján osztjuk szét az adományt.
Molnár József elmondta, nagyon jól jött az adomány, és most igazán szükség van az összefogásra. Kiemelte, kicsit már nyugodtabbak az emberek. Kisebb már az omlásveszély is, a víz főként a város déli részén pusztított.
10.30
A kora reggeli órákban a Gádoroson és Rákóczitelepen sütött, összesen 300 kg kenyér került fel a pótkocsis teherautóra. Majd a tegnap már felpakolt ásványvizek és ruhaneműk mellé feltették a tartós élelmiszereket, valamint a fertőtlenítő- és tisztítószereket. Mindazt, amivel Orosháza és a kistérség segíteni tudott.

Gádoros polgármestere is kenyeret pakolt reggel (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor
Gádoros polgármestere is kenyeret pakolt reggel (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor
A kamion mellett külön útvonalon két személyautó is Felsőzsolcára tart ezekben az órákban. A szervezők mellett Gerendás és Gádoros polgármestere is elkíséri az adományt. Mivel Alsózsolca felől nem lehet megközelíteni az elárasztott települést, ezért a személyautó utasai átszállnak majd a kamionra, azt ugyanis beengedik a rendőrök Alsózsolca felől.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.