- hirdetés -

Kifulladva vette fel a telefont Molnár József. Önkéntesként, Felsőzsolcán éppen a vizet taposta – hallgattam ezt is, amíg mesélt.
Tegnap közhírré tettük, hogy gyűjtés indult Felsőzsolcára. Ma megnéztük, mi mindennel segítenek az orosházi és kistérségi emberek.
A délutáni órákban tértünk be a polgármesteri hivatal mögött található kistérségi irodába. Ekkorra már megtelt a helyiség, ahol Fejes Róbertné és csapata gyűjtötte, pontosabban még most is gyűjti az adományokat.
Körülbelül 5 raklap ásványvíz, 130 kg krumpli, több kilogramm só, cukor, liszt, rizs, konzervek sokasága, étolaj literszámra várja, hogy felpakolják és elindulhasson a rakomány az árvíz sújtotta Felsőzsolcára. A tartós élelmiszerek mellett gyűltek a ruhák, plédek is. A gádorosi pék által felajánlott 150 kg kenyérhez ugyanennyit tett hozzá egy rákóczitelepi sütöde, így 300 kg kenyérrel indul a kamion holnap.

Az adomány egy része (Fotó: Melega Krisztián)
Az adomány egy része (Fotó: Melega Krisztián)
Az adományok reggel óta folyamatosan érkeznek. Az önkormányzatok mellett cégek, vállalkozók, és természetesen magánemberek is segítettek.
– Ahogy megkerestük és elmondtuk miről van szó, azonnal felajánlották a segítséget. Sokan hallottak a kezdeményezésről, és elhozták ide, amit adni tudnak – sorolta Fejes Róbertné, a gyűjtés koordinátora.
Közben a délelőtt még kukoricát szállító teherautó 30 köbméteres, 8 méter hosszú pótkocsijára felpakolták az ásványvizet, a ruhaneműt, plédeket, és egy ágyat. Így a később érkező adományoknak megint lett hely az irodában.

Interjú, vízben állva

Kifulladva vette fel a telefont az egykor Felsőzsolcán, ma már Egerben élő Molnár József. Önkéntesként éppen a vízzel hadakozott a városka elárasztott utcáin, de elmondta, már várják Orosházáról a segítséget, nagyon nagy a szükség.
– Most éppen feltérképezzük a várost, igyekszünk eljutni mindenhová, mert van még olyan terület, ahová nem sikerült bemenni. Mindenre nagy szükségünk van, ami a legaggasztóbb, az a fertőzésveszély – mondta.
Molnár Józseffel Fejes Róbert orosházi önkéntesként zsákpakolás közben ismerkedett meg Felsőzsolcán. Később telefonhívás, telefonhívást követett a kistérségi iroda közreműködésével – így indult el ez a villámgyors gyűjtés az árvízkárosultakért.

Jövő héten újabb, egész hetes akciót hirdetnek. A kistérség mind a 10 településén gyűjtik majd a felajánlásokat. Tudtul adjuk, hogy mikor, hol és mivel segíthetsz, ha szeretnél.

A fertőzésveszély ellen fertőtlenítő- és tisztítószereket (például hipót és klórmeszet) is visznek holnap. Ezt ajánlott fel Orosháza is, 50 ezer forint értékben vásároltak különböző szereket – tudtuk meg Németh Béla polgármestertől. 40 liter benzint is visznek holnap, az aggregátor működtetéséhez kell.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.