- hirdetés -

Mint arról már gyorshírben beszámoltunk, fényes sikert értek el az orosházi erőemelők az USA-ban. A texasi Killeenben megrendezett Ifjúsági, Junior és Felnőtt Fekvenyomó Világbajnokságról két aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot hoztak haza.
A versenyről és az egyéb élményekről Musztafa Imre szövetségi kapitányt kérdeztük.
– Ami a versenyt illeti, a szervezők előtt le a kalappal. Flottul lebonyolított, remek világbajnokságon vehettünk részt, melyen 64 ország versenyzői léptek dobogóra. A magyar válogatott 15 versenyzővel érkezett és azt mondhatom, hogy válogatott szinten is eredményes volt az amerikai túra. A megszerzett öt első, négy második és három harmadik helyezéssel a nemzetek rangsorában a második helyen végeztünk.
Az orosháziak közül elsőként Szabó Ági versenyzett. Szerencsére volt elég idő az akklimatizálódásra, így a 7 órás időeltolódás nem jelentett problémát.
– Ági alapvetően jól versenyzett. Kezdő fogását, a 130 kg-ot magabiztosan teljesítette. Már ez elég lett volna a sikerhez, de még sikerült 15 kilót rátenni és 145 kg-os eredménnyel, 25 kilóval megelőzve a második helyezettet lett junior világbajnok.

Szabó Ági ismét oktatta a mezőnyt (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Szabó Ági jól versenyzett (archív fotó)
Következőként Kovács Vivienért izgulhattunk, aki nagyon jól felkészülve érkezett Amerikába. Sajnos a fegyelmezetlensége megakadályozta a jobb eredmény elérésében.
– Verseny közben a zsűrielnöki feladatokat láttam el, emiatt nem lehettem ott vele, de előtte megbeszéltük, hogy a speciális nyomóruha nélkül, 105 kg-mal kezd, aztán még egy biztonsági nyomás, harmadikra pedig – ami a csövön kifér. Ehhez képest 100-on kezdett, majd következett egy óriási ugrás 137,5-re. Erre egy régi, rossz nyomóruhában jött ki, a súly pedig kétszer „betakarta”. A megbeszélt kezdősúlyával – amit álmában is tud – ezüstérmes lehetett volna. Ezt a játékot eljátszotta már Fridek-Mistekben is. Ott is harmadik lett. Vivien fegyelmezetlenül és rosszul versenyzett, emiatt – amíg a fejében rendet nem teszünk – kimarad a fekvenyomó válogatottból, a pozsonyi Eb-n nem lesz tagja a csapatnak.
Következett 110 kilóban Csík Gábor.
– Az ő fejében benne maradt a tavalyi kiesés. Izgult és az első gyakorlatát elrontotta. Másodikra a 240 kg már teljesen rendben volt. Harmadikra rá kellett mennünk a világcsúcsra, mert csak ezzel lehetett volna aranyérmes. Itt is nagyon jó volt a gyakorlata, mindössze pár centi hiányzott. Világcsúcs tehát nem lett, de ezüstérem igen.
Negyedik orosháziként Kovács Feri lépett dobogóra és most is külön klasszist képviselve, agyba-főbe verte az egész mezőnyt.
– 282,5 kg-mal lett első, míg a második helyezett 237,5-öt tudott.

Versenyen kívüli élmények

– Rengeteg élményben volt részünk. A texasi emberek nagyon kedvesek, vendégszeretők. Amíg valaki nem él vissza a vendégjoggal, addig minden van. A mi versenyünkkel egy időben nagyszabású rodeót rendeztek a városban. A résztvevőkkel közös szállodánk volt. Amikor véletlenül találkoztunk és meglátták a nyakunkban az akkreditációs kártyát, rögtön meghívtak a másnapi rodeóra. Nem volt gondunk a belépőre, de az ételre, italra sem. Rendkívüli élmény volt. Találkoztunk a híres, hírhedt Texas Rangerekkel is. Megnéztük az irodájukat, fegyvereiket, felszereléseiket. Megmutatták a múlt század fordulóján tényleg élt, Walker ranger relikviáit. Amilyen félelmetes tekintélyük van, olyan kedvesek és készségesek voltak. Egyikük még a jelvényét is nekem adta. Sorolhatnám az élményeket reggelig.

A Hazai pálya keddi adásában láthatjátok majd a híres „Stetson” kalapjainkat is….

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.