- hirdetés -

Egy hatalmas gesztenyefa dőlt ki szerda éjjel a művelődési ház melletti részen, de kárt nem okozott.
Egyik Twitter követőnk, Vadrika írta még szerda éjjel az alábbiakat: „kidőlt egy fa az Árpád-kertben, tőből… :O”
Másnap reggel mi is kimentünk megnézni, mi történt. A hatalmas vadgesztenyefa tőből kitört, és a művház felé dőlt. Ám a járdát már nem érte el a lombkorona, kötelességtudóan csak a füves részt foglalta el.
A tűzoltóktól megtudtuk, hogy szerdán 23 órakor mentek a helyszínre, de mivel a fa szerencsére semmilyen kárt nem okozott és nem is akadályozta a közlekedést, így nekik nem volt vele dolguk. Annál is inkább, mert az a Városüzemeltetési Zrt-hez tartozik, akik még ma délelőtt elviszik onnan a fát.

A hatalmas gesztenyefa nem bírta tovább (Fotó: Melega Krisztián)
A hatalmas gesztenyefa nem bírta tovább (Fotó: Melega Krisztián)
Hajdú Zoltán környezetvédelmi ügyintéző érdeklődésünkre elmondta: az Árpád-kert pár évvel ezelőtti felújításakor már téma volt a gesztenyefa sorsa. Akkor úgy döntöttek, hogy a fa száraz ágait vágják le.
– A még élő részeket meghagytuk, melynek több oka is volt. Egyrészt díszítette a teret, másrészt pedig sem közművet, sem épületet nem veszélyeztetett, ezért maradhatott. Mivel a lombkorona az egyik oldalra nőtt, így az is tudható volt, ha kidől, akkor is csak egy irányba teheti ezt meg. A mostani rendkívüli sok csapadék hatására a lombkorona súlya a sokszorosára növekedett. Ezt már nem bírta el a törzs és kidőlt. Pótlásáról ősszel gondoskodunk.
Nem sokkal ebéd után aztán a Városgazdálkodás szakemberei nekiálltak feldarabolni a hatalmas fát, melyet a komposztáló telepre szállítanak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.