- hirdetés -

Két kísérőpedagógus és hat gyerek érkezett Ausztriából Orosházára, a Vörösmarty iskolába múlt szerdán.
Egy pályázatnak köszönhetően négy napot tölt városunkban a nyolc vendég. Ez idő alatt megismerhették a várost, valamint a kirándulásoknak köszönhetően a megyét is.
Szalók József pályázatíró mesélt a projektről:
– Iskolánk 2005 óta vesz részt nemzetközi pályázatokban. Ezt az újfajta pályázatot a tavalyi év során találtuk a Tempus Közalapítvány honlapján, és a leírtak alapján úgy gondoltuk, hogy szeretnénk ebben is részt venni. A pályázatot egy ausztriai iskolával közösen valósítjuk meg. Témája a vasfüggöny lebontása kapcsán három részre bontható. Az első részben azt vizsgálták meg a gyerekek, hogy a múltban hogyan választotta szét a vasfüggöny, a politika az embereket. A második rész azzal foglalkozik, hogy hol és milyen formában találhatók még most is vasfüggönyök, a harmadik részben pedig az elképzelt jövőjüket írták meg egy fogalmazásban a pályázat résztvevői.

Dőlt a fal

A vendégeket dr. Dancsó József alpolgármester a Polgármesteri Hivatalban köszöntötte. Röviden bemutatta a helyi oktatás struktúráját, mesélt az iskolák integrálásáról, valamint a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatról.
A vendégek betekintést nyertek a helyi zenei nevelésbe, valamint jártak kézműves foglalkozáson és a Vörösmarty iskola év végi kóruskoncertjén is. A Szántó Kovács múzeum gyűjteményének köszönhetően pedig megismerhették városunk történetét. Ellátogattak Gyulára és Békéscsabára is.

Romokban a jelképes fal (Fotó: Vörösmarty iskola)
Romokban a jelképes fal (Fotó: Vörösmarty iskola)
– Majd a Varga tanyán folytatódott a program, ahol felépítettük a jelképes berlini falat, és a nap ennek a falnak a lebontásával zárult – tudtuk meg Jankó Béláné némettanártól.
A magyar és osztrák diákok szinte pillanatok alatt lebontották a papírdobozokból készített falmodellt. Ezt előbb a saját maguk által készített falfirkákkal díszítették, melyek a 20 évvel ezelőtti békevágyat tükrözték.
Az osztrák gyerekek egy naptárral kedveskedtek a városnak, melynek lapjain a róluk készült fényképek láthatók. Orosházától pedig emlékként egy ajándékcsomagot kaptak a kísérő pedagógusok, mely talán segít nekik abban – a sok élmény mellett -, hogy boldogan tekintsenek vissza az itt töltött napokra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.