- hirdetés -

Tavaly a vártnál nagyobb számban találtak lisztérzékeny gyerekeket az Egészségsziget Egyesület által végzett szűrőprogram keretében. Emiatt és a szülők kérésére az idén is lesz szűrés.
Az egyesület a program megvalósítása érdekében pályázatot nyújtott be az önkormányzathoz, mely pozitív elbírálásban részesült. A rendelkezésre álló összeg azonban csak hetven kisgyermek szűrésére elegendő. (Tavaly közel 200 kisdiáknál végezték el ingyen az egyetlen csepp vért igénylő szűrést.) Így a vizsgálatot jelentkezési sorrend szerint végzik el.

Diétával orvosolható

Dr. Csányi Ágnes gastroenteorológus szakorvostól, gyermekorvostól megtudtuk, a lisztérzékenység (coeliakia) a lisztben található fehérjékkel szembeni túlérzékenység. A betegség lehet tünetmentes, de gyakran krónikus hasmenéssel és fogyással társul. A betegséget az okozza, hogy a glutén nevű fehérje bizonyos részei az erre érzékeny betegeknél a bél nyálkahártyába kerülve aktiválják az immunrendszert.
Az aktivált fehérvérsejtek gyulladásos folyamat révén károsítják a nyálkahártyát és a tápanyagok felszívódásához szükséges bélbolyhok ellaposodnak. A bélbolyhok károsodása miatt a többi tápanyag felszívódása is károsodik, így másodlagos betegségek, hiányállapotok alakulnak ki. Gyakran nem a hasi panaszok, hanem a másodlagos hiánybetegségek uralják a tüneteket. A lisztérzékenység legfőbb kezelése a gluténmentes diéta.
Tévhit, hogy a lisztérzékenység „kinőhető”, a diétát a lisztérzékenyeknek egész életükön át be kell tartani, azonban ennek ellenére, illetve ezzel együtt is teljes életet élhet bárki. A korai felismerés nagyon fontos, érdemes tehát szűrni!

A szűrésre jelentkezni az info@egeszsegszigetoh.net e-mail címen, név és lakcím megadásával lehet. A szűrés időpontjáról levélben értesítik az érintetteket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.