- hirdetés -

Megoldódni látszik 30 sérült orosházi gyermek sorsa. Oktatásukat egy szegedi iskola vállalta fel – nem kell Magyarbánhegyesre menniük.
Mint korábban megírtuk, nagy port kavart a Békés Megyei Önkormányzat bejelentése, mely szerint szeptembertől bezárná a Hunyadi János kisegítő iskolát. 70 sérült gyermeket, szüleiket és mintegy 20 pedagógust érintett ez a lépés, mely most megoldódni látszik.
Németh Béla polgármester a pénteki testületi ülés előtt tartott sajtótájékoztatót, melyen bejelentette, hogy a szegedi Wesley János kisegítő iskola telephelyet nyitna a Képessy utcában (volt könyvtár épülete), ahol az orosházi sérült gyermekek oktatását folytatná.

Úgy tűnik, az orosházi gyerekek oktatása megoldódik (Fotó: Melega Krisztián)
Úgy tűnik, az orosházi gyerekek oktatása megoldódik (Fotó: Melega Krisztián)
– Orosháza város önkormányzata ingyen az iskola rendelkezésére bocsátja az épületet, melyet minimális mértékben át kell alakítani. Ennek költségét szintén a város állja. Ezzel kapcsolatban van még feladatunk, hiszen az épületnek az önkormányzat mellett  a magyar állam is a tulajdonosa, velük is egyeztetnünk kell – összegezte a városvezető a hírt, melyet a pénteki testületi ülésen a bejelentések címszó alatt előterjesztettek.
Az oktatásért felelős alpolgármester, dr. Dancsó József (Fidesz) elmondta, hosszú tárgyalási folyamat eredménye, hogy a metodista egyház által működtetett Wesley iskola veszi át a sérült gyermekek képzését.
– Amíg mások a gyerekek mögé bújva politikai haszonszerzésre törekedtek, mi csendben dolgoztunk. Konkrétumok hiányában eddig nem állhatunk a nyilvánosság elé, most úgy tűnik, megoldódnak az orosházi sérült gyermekeket érintő kérdések.
Dancsó utalt arra is, hogy a megyével folytatott tárgyalások nem voltak egyszerűek, hiszen a megye nem örült a fent vázolt lehetőségnek, ennek ellenére partner volt. A tárgyalás eredményeként maradhatott Orosházán a pedagógiai szakszolgáltató és nevelési tanácsadó is.
Orosháza csak a helyet biztosítja a 30 orosházi gyermeknek, a működtetés továbbra is a megye feladata. A továbbiakban a felmerülő kérdésekről – például a tanárok sorsáról, illetve a kistérségben élő, eddig a Hunyadiba járó gyermekekről – a megyének és a Wesley iskolának kell tárgyalnia.

Az iskola témája a pénteki képviselő-testületi ülésen is felmerült, két ízben is. Ide kattintva olvasható az ott elhangzott vita írásos változata.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.