- hirdetés -

Elszámolnak a helyi cégek, döntenek néhány pályázati önrészről, megvitatják a számvevőszék vizsgálatát és biztosítják a Körös Volánt a további támogatásról.
Köszöntjük olvasóinkat!
Nagyüzem van a helyi politikában és a közéletben, hiszen a mostani ülés már a harmadik május havában. Röviden összefoglaltuk, milyen napirendek várhatók – klikk ide.

Klikkelj a témára és oda ugrik az oldal

Előjáték a kisegítő iskolával Városüzemeltetés beszámolója Művelődési központ – vita, de nem a kultúráról Vita – most már a kultúráról Gyermekek és kábítószer fórum Szántó és telekhatár rendezés Kórházi pályázat Körös Volán vita Helyi média

Ezzel véget ért a nyílt ülés. Megköszönjük a figyelmet!

A testületi ülést teljes egészében megnézheti az Orosházi Városi Televízióban: május 30-án (vasárnap) 14.30-tól, és június 1-jén (kedden) 14 órától.

13:45
Bogdánffy Csaba elismerését fejezi ki maga és a testület nevében is az OFKSE bajnoki címéhez, és további sikert kíván a csapatnak. A képviselők egyetértően bólogattak a bejelentés hallatán.
13:44

Csatornakérdés

Varga Zoltán intézett kérdést Molnár Bélához.
– Több polgár megkeresett a szennyvíz témában. A lakosok azt kifogásolják, hogy miért kell nekik most többet fizetni azért, hogy a szennyvíztisztítót is bővítsék. Miért így lett kiszámolva az összeg?
Molnár Béla válaszolt:
– Érdekes, hogy amikor a szennyvíztémát szavaztuk, itt a képviselők közül senki nem kérdezett semmit. Külön kell venni a dolgot: a város fizeti a szennyvíztisztító bővítésének és az utak helyreállításának saját erejét. A lakosok csak az előttük elvezetett csatorna fejlesztését fizetik. Ez is sok pénz, elismerem, de azt is tudni kell, hogy a város legmesszebb fekvő részein megy most a csatornázás, mely egyben ritkábban is lakott. Mindenképpen visszajövök a testület elé egy újabb javaslattal, melyben többet fog vállalni a város. De ehhez időt kérek, mert elő kell készíteni a dolgot.
Varga Zoltán megköszönte Molnár Béla tájékoztatását.
12:35-13:38

Kisegítő iskola – megoldódik az ügy

Németh Béla felvázolja, hogy a sérült orosházi gyerekeket a Képessy utcában foglalkoztatnák tovább. A délelőtti sajtótájékoztatón ez hangzott el a témában.
– A metodista egyház fenntartásában működő iskola telephelyet nyitna Orosházán, ehhez nem kell a városnak támogatást adni, csak az épületet biztosítjuk ingyen. Az épületben némi átalakításra van szükség, ez minimális, de pontos számunk még nincs róla. A tárgyalások során kiderült, hogy a megye a 2003-ban megkapott feladatot 2013-ig saját hatáskörében kívánja tartani, átadni nem akarja. Ezért nyilvánvaló, hogy a fenti lehetőség maradt. Az épület részben a magyar állam tulajdona, neki is hozzá kell járnia ahhoz, hogy ide kerülhessen az iskola. Ez annak idején a Juhász Gyula főiskola kihelyezett intézménye esetében nem volt gond. A feladatot úgy hiszem, ha még nem is teljes mértékben, de megoldottuk.
Zalai örömét fejezi ki, hogy rendeződik az orosházi gyerekek sorsa.
– Tanulság ez a történet, hogy a problémákat nem úgy kell kezelni, mint tette az ellenzék. Kivitelezhetetlen javaslatokkal, a szülők hergelésével nem lehet eredményeket elérni. Annak is örülük, hogy az egykori MSZMP pártház megfelelően hasznosul.
– Ha tudtam volna, hogy rendeződik a dolog, akkor nem írtam volna előterjesztést. Arról tudtam, hogy a szülők megkeresték az egyházat. Örülünk a megoldásnak, de van kérdés. Az orosháziak maradhatnak, de mi lesz a többi, nem orosházival? Mi lesz az épület sorsa? Lesz-e tornaterem?
A polgármester és Bogdánffy erős szóváltásba keveredik egymással, végül lenyugszanak a kedélyek.
Molnár Béla szerint Bogdánffy tudott erről a lehetőségről, de saját előterjesztését a politikai érdekek miatt keresztül akarta vinni.
– Az orosházi gyerekek itt maradhatnak, sajnos a többiek nem, de ezekért a gyerekekért azoknak a településeknek a vezetőinek kell lépni, ahol ők laknak. Sajnos nem tudunk mindenkinek eleget tenni ebben a kérdésben, erre megfelelő épület sincs, de az orosházi gyerekek sorsa megoldódni látszik.
Varga szerint ha nem most, akkor legközelebb kell arról beszélni, mennyibe fog kerülni az épület átalakítása, hogy működési engedélyt kaphasson. Azt visszautasítja, hogy a szocialista párt politikai haszonszerzés céljára használná fel a kisegítő iskolát.
– Ha empatikusabbak lettek volna a szülőkhöz, akkor nem fajult volna idáig a dolog, hiszen önök nem mondták, hogy keresik a megoldást, csak annyit mondtak, tudomásul kell venni. A megyei önkormányzatnak az fog gondot okozni, hogy mivel nem lesz elég gyerek Magyarbánhegyesen, ott nem lesz elég a normatíva. De ez az ő baja, azt viszont nem szeretném ha kiderülne, hogy valami oknál fogva nem kaphat engedélyt. Támogatjuk, hogy a Képessy utcai épület megfeleljen a gyerekeknek.
Németh Béla elmondta, a Pacsirta utcai épületet még nem kapta vissza a város, az jelenleg a megyénél van, feladattal terhelt, nem tudják, hogy Orosháza mikor kapja vissza, de amint megtörténik, testület elé hozzák az elképzelést és eldöntik mi legyen vele.
Varga elfogadja ezt a választ, de megjegyzi, ez a komplex probléma még nem oldódott meg teljesen.
A polgármester mindehhez hozzátette, hogy innentől maga a szegedi iskola szervezi az oktatást és nem a város, hisz ők fogják kapni a feladatot.
– Az nem igaz, hogy mi nem foglalkoztunk az üggyel. Folyamatosan tárgyaltunk, kerestük a megoldást. Most jutottunk el ide, hogy kész anyaggal előálljunk. Pont a baloldal volt az, aki végig szította a hangulatot. Pedig biztos vagyok benne, hogy tudták, mi volt a háttérben, hogy a megoldáson dolgozunk, de abban bíztak, hogy nem sikerül. 95 %-ban megoldást találtunk. Ez a lényeg.
Kovács Árpád (Fidesz) szerint ki kellene hangsúlyozni, hogy ki is tett valódi lépéseket (hangulatszítás és sértő hirdetések helyett) az iskola érdekében.
– Az nem eredmény, hogy a másikat gyalázzuk – mondta az MSZP-re célozva és kiemelte, ha az intézmény működni fog, akkor az az alapítványnak lesz köszönhető és a Fidesznek. Reményik Sándor verse után szabadon Kovács arra asszociál, hogy a Fidesz az, amelyik nem hagyja a templomot és az iskolát.
Bogdánffy nem tudja hova tenni a helyzetet.
– Megkaptam egy előterjesztést, melynek örülök. Erre polgármester úr elkezdett velem kiabálni. Nem értem az arroganciát, ami minden hozzászólásunkat kíséri. Eskümhöz híven a várost szolgálom és nem az egyéni érdekeket nézem.
Németh Béla válaszol:
– Az utóbbi hetekben annyi aljas szennyet kaptunk, és egyre nehezebb helyzetbe sodortak bennünket a tárgyalások közben, hogy nem csoda, ha ingerültté váltam.. És akkor most, amikor vázolom a megoldást nekem esik, számon kér képviselőtársam. Ekkora szereptévesztést Bogdánffy Csaba sem engedhet meg magának. Aki végig követte az eseményeket talán elnézi nekem, hogy egy kicsit ingerültebb vagyok.
12:51
A kenyérünnepnél tartunk. Az előterjesztés szerint a város 8 millió forinttal támogatná a rendezvényt.
Molnár Béla Benkő Ferenctől, Gyopárosfürdő vezérigazgatójától kérdezi, mennyiben fedezi a 8 millió a rendezvény költségét.
– Mintegy 80%-ában fedezi, de ehhez az is kell, hogy számos pályázatnak köszönhetően rakja mellé a fürdő a többi pénzt. Összesen 11 millió forint most a tervezett költségvetés. Ha nullásra kihozzuk, már elégedett leszek.
Egyhangúan elfogadták.
A kiscsákói házi orvosi körzetben változik az orvos személye, ehhez járult hozzá a testület egyhangúan.
12:44

ÁSZ vizsgálat

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatból olvas fel Dancsó József, hogy a nyilvánosság is ismerje meg. Elhangzik, hogy szabályozottan és megfelelően felkészül a különböző feladatokra az önkormányzat, a költségvetéssel, a gazdálkodásról az ÁSZ alacsony kockázatot írt.
Németh Béla kiemelt fontosságúnak tartja az ÁSZ elismerő szavait.
Varga Zoltán szerint összességében nem gazdálkodott rosszul a város. – Ám én is el tudok mondani több idézetet, ami azt mutatja, nem úgy mennek a dolgok, ahogy kellene. Az ilyen típusú ellenőrzések mindig feltárnak negatív dolgokat és kiemelnek pozitív dolgokat. A pozitívat Dancsó képviselő már kiemelte, a negatívat én. Eladósodás miatt kedvezőtlenül alakul néhány keretszám, költségvetési hiányosságok, stb. Az ÁSZ jelentés célját elérte, kiemelte, amin változtatni kell és kész. Ezután egyhangúan elfogadták az ÁSZ jelentést és az intézkedési tervet.
12:25

Helyi média

Az Orosházi Média Kft. a következő napirend. Mérleg szerinti eredménynél táblázatban 0 Ft szerepel, míg az előterjesztésben 650 Ft. szerepel, ezt észrevételezte a pénzügyi bizottság elnöke.
Lövei Ferenc (Fidesz) dícséretesnek tartja a kft. munkáját, javasolja a technikai állomány folyamatos fejlesztését.
Zalai Mihály a Média Kft elmúlt éveit értékeli.
– Az OrosCafé.hu megjelenésével már igazán XXI. századi körülmények között értesülhetnek a polgárok a városi dolgokról. A másik, melyet fontosnak tartok, hogy az OrosCafé.hu-n és a városi tévében élőben is követhetik már az üléseket, minden szűrő nélkül. Ugyanígy nagy eredmény, hogy az előző ciklussal ellentétben senki nem cenzúrázza az Orosházi Életet, az ellenzék is inden megnyilvánulása teret kap mindhárom médiában. Gratulálok a sajtó minden munkatársának.
Faludi János jelezte, a városfejlesztési bizottság nem tárgyalta a kft előterjesztését, mert az ügyvezető nem volt jelen. Szerint a média nem a helyi lakosság érdekeit szolgálja, főleg az újság, mert a jobboldal minden újságban benne van, a baloldal meg nem.
– Személy szerint nem engedtek megszólalni engem sem. Nem azt mondták, hogy nem, hanem, hogy későn érkezett az anyag. A város széles nézeteit kellene tükröznie minden médiának.

Varga Zoltán az Orosházi Életet olvassa az ülésen (klikk a képre)
Varga Zoltán az Orosházi Életet olvassa az ülésen (klikk a képre)
Varga Zoltán jó színvonalúnak és jó tájékozódási pontnak tartja az OrosCafé.hu-t, elmondása szerint ő maga is innen tájékozódik először a helyi dolgokról.
– A közszereplőknek nyilván tűrnie kell, ha az online médiában szerepel. Az már a törvénykezés feladata, hogy gátat szabjon és ne menjen el túl személyes részre. Nekem az újsággal meg az internettel nincs bajom, bár tudom, hogy teljesen soha nem lesz kiegyensúlyozott. Az előző ciklusban volt olyan, hogy megszólaltattak egy ellenzéki meg egy nem ellenzéki képviselőt. (Molnár ehhez megjegyzi, igaz, de nem azt írták, amit nyilatkoztunk.)
Varga a televízióval kapcsolatban kérdez.
– Olyan televíziót akarunk, ami tele van ismétléssel? Hova fog ez vezetni, lesz a városnak pénze arra, hogy ezt finanszírozza? Az egy dolog, hogy a testületi ülést közvetítik, de lesz ebből versenyképes média? Ha minőségi tévét akarunk, ahhoz pénz kell. A hosszú távú célokat és forrásokat kellene letisztázni. Az pedig elvárható, hogy az ügyvezető jelen legyen a bizottsági ülésen. Vagy jelöljön ki helyettest az ügyvezető, vagy kérje az ülés elnapolását.
Dancsó József: – Valóban volt lehetősége az előző ciklusban az ellenzéknek, hogy nyilatkozzon egy-egy mondatot, de velem is megtörtént, hogy nem jelent meg, amit nyilatkoztam, vagy nem az jelent meg. Önök próbálták szűkíteni az ellenzék lehetőségét akkor, ezzel szemben mi biztosítjuk a nyilvánosságot és megteremtettük az információhoz jutás széles lehetőségét. Nagy felületen kaptak önök is lehetőséget, mi is, mert így kerek a város. Ez egy újabb filozófiai különbség közöttünk. Van, aki feljelentette sajtosszenyát, mi ilyet nem teszünk.
Molnár Béla: – Azért van a buliban diszkós, hogy nehogy mindenki a saját számát játsza, mert abból nem lesz semmi. Az újságnál is ezért van felelős szerkesztő. Hagyni kellene őket dolgozni. A technika terén valóban van még hová fejlődni, de szerintem az OrosCafé,hu a Dél-alföld legjobb online médiája, az újság helyi tájékoztatásban jó. A televíziót kell fejleszteni, ennek irányát el kell döntenünk.
Németh Béla szerint, ha valaki a 2006 előtti időt sírja vissza, akkor a most jelenlévő ellenzéki képviselők nem lennének benne az újságban.
– Kézitusát kellett vívni akkor, hogy bekerüljünk és ha sikerült, akkor a főszerkesztő vette a bátorságot, hogy kommentálta a politikus véleményét. Ilyen főszerkesztő nem kell. Kiegyensúlyozott és jó a helyi média, támogatni és nem támadni kell.
Zalai szerint 2006 előtt az újság nem volt hiteles:
– 2006 előtt a helyiek Fetser harsonának hívták a lapot, volt olyan, hogy kinyitottuk az újságot és 5 fotó volt benne az első oldalakon az akkori polgármesterről. Ha kritikai véleményt próbáltunk megfogalmazni, akkor nem jelentették meg, át akarták írni. Amikor nem hagytam, közölték, hogy üresen hagyják a helyet, és odaírják nem nyilatkoztam. Megjegyzem, az önök fórumain tiltották le a forgatást. A tévével kapcsolatban: évekig nem fejlesztették, magára hagyták mert nem tartották fontosnak, ahogyan azt sem, hogy a város polgárai tájékozódhassanak. Mi azonban fontosnak tartjuk a tájékoztatást, ezért fejlesztjük. A Média Kft az elmúlt évben több mint 4 millió forint saját bevétel növekedést ért el, ami azt is jelzi, egyre kevésbé szorul rá az önkormányzati támogatásra.
Poór Csaba, a Média Kft ügyvezetője és főszerkesztője a felvetett témákra reagált:
– Készült egy felmérés a hitelességről, a megkérdezettek 80%-a 4-es, 5-ös „érdemjegyet” adott erre. Igyekszünk ott lenni mindenhol, de amikor kitiltanak minket egy rendezvényről, majd azzal vádolnak, hogy nem tudósítottunk róla, igazságtalanság. Remélem, Fetser János úr – aki most nincs itt – legközelebb nem állítja le a forgatást.
Főszerkesztőnek a bizottsági meghívás kapcsán elmondja, nem tud helyettest küldeni, mert érdemben ő tud a kérdésekre válaszolni.
– Örülök, hogy a cenzúrát senki nem emlegette, mert ilyen nincs a helyi médiában. Időpont egyeztetéssel bármely képviselőt várom és megválaszolom a kérdéseket, arról is, hogy mikor van lapzárta, ami után már nem lehet az újságba új anyagot betervezni – bár ezt már kiküldtük a pártoknak. A tévé fejlesztésével kapcsolatban valóban érdemes lenne leülni tárgyalni, hiszen volna miről beszélni. A technikai probléma sok gondot okoz, az ülésről is kölcsön kamerával tudósítunk, mert a mienk szervízben van.
Molnár Béla felveti, lehet egyeztetni a Média kft. ügyében, elismeri a cég munkáját, de önkritka gyakorlására kéri az ügyvezetőt, aki elkésett a testületiről. Végül a többség megszavazta az előterjesztéseket.
11:48

Körös Volán vita

A helyi közforgalmú autóbusz közlekedés a téma. A határozatra azért van szükség, hogy a társaság hozzájusson az állami támogatáshoz. Ezt a városfejlesztsi bizottságban néhányan nem támogatták, Dancsó Józsefet az érdekli miért? Faludi válaszol:
– Ezért a kevés, 2-3 buszért a város sok pénzt fizet, ráadásul hébe-hóba jár. Meg kellene gondolni, hogy a város működtesse helyi vállalkozóval, így a városnak jutna az állami támogatás.
Németh Béla elmondja, a törvény értelmében közbeszerzést írtak ki, egy pályázó érkezett, a Körös Volán, ő nyert, vele együtt kell a városnak dolgozni, így tudták megoldani, hogy a hozzájárulás ne nőjön.
Dancsó József megint szót kért, Faludinak, a városfejlesztési bizottság elnökének intézve szavait.
– Nem 2, hanem 6 buszról van szó, nem hébe-hóba, hanem rendszeresen, menetrendszerűen járnak a buszok, megoldva a város helyi közlekedését. Szükség van erre a közszolgáltatásra.
Varga Zoltán elismeri, hogy a döntésre szükség van az állami támogatáshoz, de jelezni kell, hogy sok az a 25 millió Ft+áfa amit a testület többsége korábban elfogadott.
– Súlyos hiba volt, hogy a volánnak 25 millió forintot adtunk. Nem magával a határozati javaslattal van baj, de jelezni szerettük volna az aránytalan támogatást.
Németh Béla szerint a környező települések arányaiban többet fizetnek, de az összehasonlítás nem szerencsés, hiszen települési sajátosság a helyi közlekedés formája.
– Szolgáltatási kötelezettségünk van. A Volán jelzi, hogy veszteséges a helyi közlekedés, ezt bizonyítani is tudják, utasszámlálás is történt. Ha működtetni akarjuk ezt a szolgáltatást, akkor többet kell mellé tenni. Erről már döntöttünk, most az állami támogatás lehívásáról van szó.
Molnár várja a szocialista frakciótól a számokon alapuló javaslatot, ha sokallják a szolgáltatás árát, akkor mennyiből lehetne szerintük megoldani.
Varga úgy fogalmazott, a Volán bármilyen kimutatást készít arról, hogy éppen milyen forgalma van. Nem arról van szó szerinte, hogy meg akarják szüntetni a járatokat, hanem hogy ezt olcsóbban is megtehetné a város.
Dancsó Varga szavait úgy értelmezte, a Volán csal.
– Ebbe a társaságba önök sok felügyelő bizottsági tagot delegáltak, ha csalást tapasztaltak, lépniük kellett volna. Ha nem, akkor ne vádaskodjanak. Tárja elénk azokat az információkat, amelyek alapján azt állítja, csal a Volán.
Szavazás szerint a testület 13 tagja igennel, 1 nemmel szavazott, 7-en tartózkodtak.
11:34

Kórházi pályázat

A kórház sürgősségi osztálya a téma, pontosították a pályázati önrészt 21 igennel. Majd érvénytelenítették, mert Papp Róbert (MSZP) szót kért.
– Mi a pályázat következő lépése? – tette fel a kérdést a képviselő.
Dr. Kalmár Mihály válaszol:
– A kivitelezők egyeztetik a terveket, az átfedések végett. A tervezők a főorvosok által jelzett igényeket beépítik a tervekbe. Most a kivitelezői tervek készülnek rohamtempóban, arra törekedve, hogy a lehető leggyorsabban és leggazdaságosabban készülhessünk el. Az időhiány ellenére elkészülünk.
Másodjára is 21 igennel támogatta a testület az előterjesztést.
11:28

Szántó és telekhatár rendezés

A 6. pontban a városfejlesztési bizottság nevében dr. Faludi János elmondja: ne értékesítsék a szántót, hanem újabb 5 évre bérlőkijelölés történjen. Ezt egyhangúan támogatta a bizottság.
A pénzügyi bizottság azt javasolja, hogy a bérleti jogviszony maradjon, de ha a bérlő fizetési hátralékba kerül, akkor a szerződést mondják fel és a testület újabb bérlőt jelöljön ki – mondta el Burka László.

Egyhangú szavazás az ülésen (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Egyhangú szavazás az ülésen (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Bagi László a városfejlesztési osztály vezetője pontosít, mely szerint a bérlő tartozását kiegyenlítette, igaz többszöri felszólításra. Az újabb igénylő aki bejelentkezett, hajlandó bérlőként is használni a szántót. A módosító indítvány tehát: 5 éves időtartamra bérleti szerződést kötnek, olyan kikötéssel, hogy amennyiben nem fizet a bérlő a szerződésben foglaltak szerint, úgy a szerződést felbontják vele. Ezt a testület egy öntetűen megszavazta. Ezzel a módosítással elfogadták az előterjesztést.
A Tolnai és Hernád utcán telekhatárok rendezéséről szól a 7. pont, erről név szerint szavaztak a képviselők, valamennyien elfogadták az előterjesztést.
11:21

Gyermekek és kábítószer fórum

A következő napirend a KEF működéséhez pályázati önrész biztosítása. Kovács Árpád (Fidesz) elmondja, ez az előterjesztés jelzi, hogy milyen mértékű összefogásra képes a város.
– Ez azért is fontos, mert égető probléma a drogveszély. Sajnos a drog Orosházán is jelen van, ezért különösen fontos a KEF munkája. Köszönetet mondok Halustyik Évának, és mindazoknak, akik közösen tudnak dolgozni egy közös célért.
Ezt erősítette meg Bozsár Lajos is, aki örömét fejezte ki, hogy a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum – mely annak idején néhai Petróczy Gábor vezetésével működött – most is kiválóan teljesít és szakmai alapokon dolgozik.
A négy pályázat önrészének biztosítását egyhangúan elfogadták.
(A testületi üléssel egyidőben a polgármesteri hivatalnál a KEF munkatársai várják a fiatal generációt. Lehet kérdezni, segítséget kérni.)
11:13
A 3. pontot, a Média Kft beszámolóját későbbre tették, mert cégünk ügyvezetője technikai okok miatt később érkezik az ülésre.
A negyedik pontot, a beszámolót a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2009. évi ellátásáról szóló napirendet egyhangúan elfogadták. Dávid Zoltán (Fidesz) köszönetet mondott azoknak, akik ezt a fontos munkát végzik, többek közt Vargáné Szluka Izabellának és munkatársainak, Szűts Gézánénak és Vaszkán Erzsébetnek.
10:20

Vita – most már a kultúráról

Varga Zoltán elmondja, sokféle a választék, de óvatosan kérdez, rétegzenét érdemes-e bevinni a belvárosba.
– Nem a rétegzene ellen vagyok, hiszen Budapesten a Metallica koncertjén is ott voltam, szeretem ezt a zenét, de ilyen stílust a belvárosba nem biztos, hogy jó ötlet bevinni. Főleg, hogy ennek vannak utólagos hatásai is. Azt látom az előterjesztésből, hogy fokozatosan csúsztatják át az Európai Kenyérünnep jelentőségét, támogatását (ami a rendszerváltás óta Orosházához kötődik és valódi hagyománya van) a Libamájfesztiválra. Nem azt mondom, hogy nem kell ilyen fesztivál is, de van-e erre forrás? Annak viszont örülök, hogy a mai Orosházi Életben már megjelent, hogy lesz nyári színházi előadás a fesztivál alatt.
Dancsó szót kérve arról beszél, szerinte Varga szeretné visszaléptetni a várost a már meglévő fesztiváloktól, szórakoztatási lehetőségről.
– Önök azt képviselik, hogy merjünk kicsik lenni. Egyik oldalról kritizálják, hogy sok a rendezvény és a fesztivál, melyre költünk, másik oldalról azonban azzal jönnek, hogy bezzeg Gyulán milyen rendezvények vannak. Most akkor mi a céljuk? Az országban számos helyen tartanak kenyérünnepet, ilyen értelemeben ez nem egyedi, a Libamájfesztivál igen. A kenyérünnep 1 napos, költségvetése 8 millió, a Libamájfesztivál 3 napos és 20 millió forint. Tehát a matematika nyelvén megfogalmazva a kenyérünnep fajlagosan többe kerül a városnak, tehát ez a kiemelt. Azzal, hogy a belváros hangos és a nem feltételen odaillő zenével kapcsolatban viszont bajban vagyok, mert nem igazán tudom mi is a rétegzene, hiszen nincs olyan zene, ami mindenkinek tetszene. De ami fontos: szeretnénk a belváros kulturális életét felpezsdíteni, az új főtéren majd mindez kevésbé zavarja a lakosokat.
Zalai mindenkit óvni akar attól, hogy a kenyeret és a libamájat szembe állítsa egymással.
– A Libamájfesztiválra már nincs szállodai kapacitásunk, lefoglalták a szállásokat, valószínűleg a kisebbek is megtelnek. Ez egy országos érdeklődésre számot tartó rendezvény, országos szinten hirdetik. Azt is érdemes szemmel tartani, hogy (és erre felmérés is van) mi jut eszébe az embernek Orosházáról, a libamáj és nem a kenyér – mondta. Érvként tette még hozzá a libamájfesztivál mellett azt is, hogy sok kritika érte a városvezetést, hogy nincs egy ingyenes látogatható fesztivál, most itt van, mindenkit ingyen várnak 3 napon át.
Molnár Béla szót kérve elmondta, amikor a városmarketing stratégiát kimondottan baloldali körökhöz tartozókkal nézették át, az volt a javaslat, hogy ne csupán a kenyérünnepre hegyezzék ki a programkínálatot. Hozzátette, hogy a libamájfesztivált 5 éven belül önfinanszírozóvá lehet és kell tenni, ennek tükrében idén 5 millió forinttal kevesebbet adnak. A szakemberek végignézték, hogy mi a lehetőség a fesztiválok sorában. Ez volt.
Kiss Attila a koncerteke tér vissza. Elmondja, hogy a belvárosban a szilveszteri, az április 30-i és a legutóbbi GYIÖK által szervezett koncert volt.
– A szilveszteri koncert nem hiszen, hogy sokakat zavart, a fáklyást nem a PMK szervezte, az utolsót, a PANKKK koncertet a GYIÖK-el karöltve rendezték. A punk rockot én sem szeretem, mondjuk a Metallicára elmentem volna Varga úrral.
Varga úgy érzi, a VII. Kenyérünnep kezd elsorvadni, Dancsónak válaszol.
– Ez nem csak egy nap volt, mert volt köré szervezve sok kapcsolódó program. Talán ezt pótolni kellene, hiszen több ezer embert vonz ez a program. Vállalják föl, ha az a cél, hogy a Libamájfesztivált helyezzék előtérbe. Természetesen öröm, ha fejlődik a város, ha tele vannak a szállodák, de a kenyérünnep érzésem szerint háttérbe szorul. Ez egy értékválasztási különbség közöttünk, hiszen mi azt mondjuk, hogy a gabona és a kenyér a térség értéke, önök azt mondják, hogy a libamáj. Egyébként ha ilyen stílusban válaszolnak, ha valakinek más a véleménye, akkor nincs értelme hozzászólni.
Németh Béla most már aggódik, hogy a kenyér és a máj nem egy tányérra kerül, hanem szembeállítják egymással. Szerinte nem kellene, csupán két lehetőségről van szó, melyek nem zárják ki egymást, hisz a városban ezek mellett is rengeteg egyéb program zajlik.
Pusztai Lajos sajnálja, hogy nem találkozott kenyérvásárlás közben Vargával, mert akkor lehetett volna jól megvitatni a rétegzene kérdését. – Tudtuk a várható létszámot, ezért raktuk az utcára az utolsó koncertet. A lakóktól előre és ezúton utólag is elnézést kérünk.
Dancsó beszél, Varga Zoltán pedig bekiabál, hogy ne vele, hanem a témával foglalkozzon képviselőtársa. Dancsó úgy fogalmaz, hogy nem szerencsés, ha szembeállítják egymással a helyi fesztiválokat.
– Minden reklám helyszínen közösen hirdettük az összes városi fesztivált. A város kulturális élete rendkívül színes, büszke vagyok arra, hogy ezt a színvonalat tudtuk tartani, emelni, a nehezedő anyagi körülménynek ellenére. Kérem az urakat, hogy vegyék figyelembe, hogy a rendezvényeket közös eseménynek szánjuk, önökre is számítunk, jöjjenek el, vegyenek részt mindkét fesztiválon.
Molnár Béla szerint a szembeállítás nem sokra jó:
– Talán az MSZP megújulását tudja szolgálni, vagy nem tudom miért kell ez. A lovassport terén látok még előrelépési lehetőséget, ezzel is színesíthetnék a városi életet. Újabb ötletként – mely nem az enyém – lehetne egy szalonnasütő fesztivál. Ez még egy érdekes program lehet, önök úgyis szeretnek tüzeskedni, lásd a fáklyás felvonulást.
Zalai arra kéri képviselőtársait, ne tegyék a Libamájfesztivált politikai vita martalékává, mert ezzel csak elveszik a kedvét a helyieknek, pedig ez az övéké. Németh Béla szerint ez a vita a nagyérdeműnek szól, hiszen a városi tévé és az OrosCafé.hu élőben közvetíti az ülést.
Varga Zoltán Zalai szavaira reagálva elmondja, ő sem ért egyet, ha politikai síkra terelik ezt a témát.
– Én magam egyszer sem tettem ezt egyik felszólalásomban. Arra kérem Dancsó urat, hogy ne egymást oktassuk ki, mert ez nem jó irány. Nem személyemmel kellene foglalkozni, hanem a témával.
– Szeretném megköszönni a nagy tanítónak, Varga Zoltánnak, hogy a kioktatását megtette – mondta Dancsó.
Végül több mint egy órás vita után a művház 2009-es beszámolóját és a 2010-es üzleti tervét 12 igen, 8 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadták.
09:55

Művelődési központ – vita, de nem a kultúráról

A Petőfi művelődési központ beszámolója és idei évi üzleti terve a következő napirend. Bogdánffy Csaba MSZP-s frakcióvezető arról kérdez, hogy a művelődési ház épületében működő étterem hogyan áll a bérleti díj megfizetésével.
Pusztai Lajos válaszol:
– Van adóssága az étteremnek, de ez nem veszélyezteti a kulturális kft. likviditását és a törvényben meghatározott határidőn belül van. Az étterem kauciót is tett le.
Zalai örömét fejezi ki, hogy a szocialista frakciót csak ez érdekli a kft. munkája kapcsán. Megjegyzi azt is, nyolc év MSZP-s kormányzás után szomorú, hogy a városban alig tud egy-egy étterem fennmaradni. A nyári kulturális fesztiválról, annak programjairól és a költségvetés egyensúlyban tartásáról is elismeréssel szól.
Molnár megköszöni Bogdánffynak, hogy lejáratja a helyi vállalkozókat. Emlékeztet arra, hogy annak idején egy teljesen lecsupaszított épület volt ott, ahol most egy vendéglátó egység van.
Bogdánffy visszautasítja, hogy bárkit le akart volna járatni. Molnár megint válaszol, lassan személyes vitává alakul a napirend. Faludi János is beszáll, elmondja, a szóban forgó vállalkozó máshova is tartozik.
Molnár Béla Faludinak címezte mondandóját:  – Akkor arról is beszélhetünk, ön hogyan kívánta megzsarolni a lakásszövetkezetet, hogy megnyerjék a panelfelújítási pályázatot, ha innen meg onnan rendeli a nyílászárót. Az a bajuk, hogy ez a vállalkozó a Fidesz rendezvényére főzött? Ennyi, ezért kell itt lejártani másokat? Ha Fetsernek baja van, megvan a telefonszámom, hívjon fel.
Dávid Zoltán szerint nem volna szabad engedni, hogy így elfajuljon a vita, ez sokkal inkább zárt ülésre való téma. Németh Béla ezt elismeri, de mint mondta, nem tudhatja, hogy mit szeretnének mondani a képviselőtársak, amikor gombot nyomnak.
Faludi Molnár szavaira reagálva bíróságot emleget. Molnár áll elébe.
Zalai is szót kér: – Azért, mert vendéglátással foglalkozom az nem jogosítja fel önt Bogdánffy úr, hogy célozgasson. Egyszerűen érdekel, hogy ilyen gazdasági helyzetben hogyan boldogulnak a helyi vállalkozók. Szégyenteljes, hogy amikor a város kulturális életéről van szó, akkor önök egy vállalkozót kiemelnek és nyilvánosság előtt tárgyalják ki a pénzügyeit.
Molnár Béla ennyit tett hozzá: – Ennek alapján a város összes vállalkozóját hozzuk ide név szerint, aki tartozik. Mert itt ez a célja önöknek, ami nagyon aljas dolog kedves MSZP-s képviselők. De remélem, már nem sokáig tudják ezt a játékot folytatni és az APEH-es kapcsolataikkal zsarolni a helyi vállalkozókat.
Bogdánffy jelezte, ő sem sértődött meg, amikor Zalai Mihály őt iskolai szakmai témában megszólította. Hosszú percek óta azon megy a vita, ki min sértődött, vagy nem sértődött meg, miközben Dancsó azt hiányolja, hogy a város tavalyi kulturális életéről, a kft tevékenységéről egyetlen mondat nem hangzott el a balodaliak szájából.
Kiss Attilának határtalan jókedve kerekedett, mert véget ért az általa cikinek titulált vita. A nyári fesztiválra tért ki, aminek Kossuth utcai lakóként akarva-akaratlan részese.
– Azt látom, egyre színvonalasabb, szervezettebb, tartalmasabb a kulturális élet. Jó irányban halad a PMK, és olyan visszajelzéseket is kaptam, hogy munkatársai sokkal együttműködőbbek azokkal, akik hozzá tudnak tenni a kulturális élethez.
Csizmadia Gergely (Fidesz) a GYIÖK és a PMK jó együttműködését emeli ki.

Városüzemeltetés beszámolója

09:44
A Városüzemeltetési Zrt. mérlegbeszámolójánál tartunk. Dávid Zoltán (Fidesz) megköszöni, látványosnak és eredményesnek nevezi a Városüzemeltetés munkáját. A hulladéklerakóra tér ki, melyet tavaly be kellett zárni, a szolgáltatás azonban zökkenőmentesen ment tovább. Egyhangúan megszavazták az előterjesztés mindhárom határozatát. A prémium előleg kifizetés és a 2010. évi prémiumfeladatok tervezetét is egyhangúan megszavazták.

Előjáték a kisegítő iskolával

09:38
Zalai Mihály (Fidesz) azt kéri, veseenek véget a show műsornak és végre érdemi munkával foglalkozzanak. Varga Zoltán szót kérve ezt visszautasítja, mondván, beletartozik a demokráciába a véleménynyilvánítás.
– Mi nem döntést, hanem tárgyalást akartunk felvetni, hiszen jövőhéten törvénymódosítás lesz. Ezt a Fidesz adta be, így biztosra vehető annak megszavazása.
Molnár Béla elnézést kér:
– Én kezdtem a bekiabálások sorát, ezért elnézést kérek. De olyan törvényre nem lehet építeni, melyet még nem fogadott el a parlament. Egyébként ennek a kérdésnek a megoldása a polgármester és az oktatásért felelős alpolgármester feladata. És itt a gyerekek, szülők, tanárok érdeke mellett a városnak és a megyének is van érdeke, ezeket kell összehangolni.
Végül lezárták a vitát, majd megállapították, hogy Erostyák Zoltán (MSZP) és Pleskó Pál (MDF) nincs jelen. Ezt követően megszavazták a napirendeket.
09:23
dr. Dancsó József (Fidesz):
– Bogdánffy úr vagy figyelmetlenül olvasta az akkori jegyzőkönyvet, vagy szándékosan csúsztat. Akkor egyedül én szólaltam fel, és firtattam azt, hogy mi lesz az iskolával. Ekkor Fetser János akkori polgármester megnyugtatott mindenkit, hogy rendben lesz, itt most nincs pénz Orosházának az iskolára. Ezután azonban a Fetser – Varga páros mégis úgy döntött, hogy Magyarbánhegyesen fejleszt. Ebben is látszik köztünk a különbség. Mi hisztériakeltés nélkül kerestük a megoldást. Önök viszont politikai haszonszerzést indítottak a témában, de konkrétumot nem mondtak. Önök is tudják, hogy 10 évig nem lehet visszaadni az iskolát, ahhoz két fél közös akarata kell. De nincs közös akarat, a megyének más az elképzelése. Emellett kényszerpályára állították a megyét is, a bánhegyesi iskola fejlesztésével.
Szót kért és kapott Varga Zoltán (MSZP) is. Elmondta, hogy még 2003-ban egy pályázott annak idején a megye egy komplex iskolafelújításra, melynek része volt Magyarbánhegyes is.
– 2006-ig teljesen jól működött a rendszer. Azt nem vitatom, hogy az elmúlt másfél évben a kormány normatívákat csökkentett, mert erre az országnak szüksége volt. Most itt a Fidesz kormány, ha úgy gondolják, visszaadják a normatívákat. Ráadásul éppen egy fideszes képviselő javasolta most a parlamentben, hogy az iskola visszavételi határidőket május 15-ről augusztus 1-jére tolják ki.
Varga üzent még Németh Bélának is. Szerinte ha a városvezető tudta már korábban, hogy előterjeszt egy javaslatot a témában, akkor fel kellett volna venni napirendre a mienket, és vitatkozhattunk volna.
Molnár Béla (Fidesz) azt nem értette, hogy most miért vitatkoznak olyan témán, ami még nincs is napirenden.
– Most olyan politikai játékot játszanak a szocik, amit mi nyugalommal hallgatunk. Önök bele akarnak vinni minket egy név szerinti szavazásba, egy olyan témában, ami nincs is napirenden.
Végül is az MSZP úgy szavazott, hogy legyen név szerinti szavazás az előterjesztésük napirendre vételéről, a többség ezt elutasította. Az MSZP 9 képviselője arra is igennel szavazott, hogy legyen napirenden az iskola ügye, a jobboldal nemmel szavazott, Násztor Sándor tartózkodott. Így nem lesz napirenden az MSZP-s indítvány.
09:10
Bogdánffy Csaba MSZP-s frakcióvezető azt kéri, hogy a kisegítő iskola témáját vegyék fel napirendre.
– Erről készítettem még hétfőn egy előterjesztést, melyet benyújtottam. Németh Béla még aznap válaszolt, és olyan iratokat kért,melyek beszerzése a városháza dolga lenne.
Németh Béla válaszolt: szerinte előkészítetlen volt az előterjesztés.
– Arra kérem Bogdánffy Csabár is, hogy ilyen hatásvadász előterjesztéseket kerülje, nem biztos, hogy dobbal kell verebet fogni, inkább dolgozzanak. Pont azok kérnek rajtunk számon dolgokat, akik ide juttatták az iskolát. Én inkább a megoldásra vártam tőlük elképzelést, de ez egyik előterjesztésükben sem volt fellelhető.
Bozsár Lajos kérte, hogy ennek a napirendnek a felvételéről név szerinti szavazást legyen. Bogdánffy azt kérte, hogy számoljanak be a vezetők arról, eddig milyen lépéseket tettek a megoldás ügyében. Szerinte a vezetők eddig csak visszafelé mutogattak. 2003. márciusi ülés jegyzőkönyvét olvassa fel Bogdánffy: 23 igen, 1 tartózkodás volt akkor. Felolvassa, hogy az akkori ellenzéki képviselők – a mostani városvezetők – egyhangúlag megszavazták annak idején az iskola átadását.
– Önök is részesei az iskola átadásnak, ez nem hatásvadászat, teljes mértékben szakmaiság.
Németh Béla elmondja, hogy az ülés végén, a bejelentések napirendben téma lesz az iskola ügye.
– Addig elkészül egy előterjesztés, mely felvázol egy megoldást az iskola ügyére. És remélem végre nem lesz hisztériakeltés.
09:00
Kezdésként örömteli hírt jelent be Németh Béla polgármester: Orosháza az 5-50 ezer közötti lélekszámú települések között Európában 2. helyet ért el, a hazai bajnokságban különdíjat kaptunk. Erről bővebben itt írtunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.