- hirdetés -

Az áprilisi választások után Békés megyéből egyetlen MSZP-s képviselőként az orosházi Varga Zoltán került be a Parlamentbe. A listás képviselőt, aki jelenleg a leköszönő kormány ügyvezető önkormányzati minisztere, a választási eredményről és a tervekről egyaránt kérdeztük.
Minek tulajdonítja az MSZP vereségét?
Bizonyára sok összetevője van annak, ha egy pártot a választók az ellenzéki padsorokba ültetnek, és elveszik tőle a további kormányzás lehetőségét. Az MSZP a rendszerváltás óta eltelt húsz évből háromszor négy évig volt kormányzati pozícióban, több ideig, mint bármelyik más párt. Ennyi idő alatt még a legjobbak is elfáradhatnak, elkophatnak. A választás elvesztését követően sok mindent át lehet és át is kell gondolni. Senki sem akarja megkerülni a választási eredménnyel való őszinte szembenézést, sőt. A Magyar Szocialista Párt június elején először egy elemző-értékelő, majd július közepén egy tisztújító kongresszust tart. Ez utóbbit megelőzi majd a teljes, a települési szervezetektől a megyéken átívelő tisztújítás, tehát megnyílik annak a lehetősége, hogy ha a tagság tisztségviselőket, vezetőket szeretne cserélni, akkor megtehesse.

Varga Zoltán
Varga Zoltán
Milyen ellenzéki szerepre készül a megyei MSZP?
Építő jellegűre. Semmilyen más szempont nem vezethet bennünket, csak az, hogy szakmailag melyek a jó döntések, amiket támogatni tudunk, amelyekben a segítő-jobbító javaslatainkkal akár közre is tudunk működni, és melyeket nem tudunk támogatni, mert nem szolgálják az emberek érdekeit. Sajnos, a választók úgy döntöttek, hogy Békés megyéből csak egy baloldali politikust küldenek a Parlamentbe, a listavezetőt, azaz engem. Így nekem az egész megyéért kell dolgoznom, az orosházi térség mellett még hat körzettel fogom tartani a kapcsolatot. Ebben a megsokszorozódott munkában számítok volt és jelenlegi politikustársaimra is. Mindenkivel keresni fogom a kapcsolatot, így a mi körzetünkből az Országgyűlésbe jutott kormánypárti képviselővel, dr. Dancsó Józseffel és az összes megyei fideszes képviselővel is. Minden olyan kezdeményezésre nyitott vagyok, amivel a megye és azon belül az orosházi kistérség fejlődését elő tudom segíteni.
Ön milyen szerepet tölt be a jövőben a párt életében?
A párt belső fórumain már jeleztem, hogy jelöltetni szeretném magam a megyei elnöki tisztségre, remélem, hogy a küldöttek továbbra is bizalmat szavaznak. E mellett országos szinten igen nagy megtiszteltetés ért: az MSZP önkormányzati és területfejlesztési kabinetjének a vezetésével bíztak meg. Az új Országgyűlésben képviselőként pedig szintén az egyik szakterületemmel foglalkozhatom, az önkormányzati bizottságban fogok dolgozni.
Ön szerint szükség van-e a párt fiatalítására, megújulására országos és megyei szinten?
Igen, de válasszuk ketté a dolgot. Szükség van megújulásra, és szükség van arra is, hogy mindig újabb és újabb fiatalok kötelezzék el magukat a baloldal ügyei, a szolidaritás és az esélyegyenlőség eszményei mellett. A megújulás az MSZP életében időszerűbb, mint valaha. De leegyszerűsítenénk a kérdést, ha azt gondolnánk, hogy személyi kérdésekkel, vagy csupán fiatalítással a jelenlegi gondjaink egy csapásra megoldhatóak lennének. Az elmúlt években az MSZP-ben külön kvótarendszer is működött a fiatalok és a nők arányos képviseletének a biztosítására. Akaratban tehát nem volt hiány, most is szerencsére nagyon sok fiatal és hölgy dolgozik a pártban. Az MSZP-nek meg kell újulnia, ez nem vitás. Szükség van arra, hogy az emberek újra bízzanak bennünk, hogy egy olyan pártot lássanak, amely nyugodtan, szakszerűen érvel értük, képviseli őket, ha kell nagyon-nagyon határozottan el is mondja a véleményét.
Hogyan képzeli el az együttműködést a helyi Fidesszel, illetve az ellenzéki pártokkal?
Amennyiben a várost vezető Fidesz–MDF-koalíció Orosháza érdekében, az itt élőkért cselekszik, támogatjuk mindenben, mint azt tettük az elmúlt időben is. Az orosháziak azt várják el tőlünk, hogy az ő érdekeikben cselekedjünk, és ne parttalan vitákkal múlassuk az időt a képviselő-testületben vagy az Országgyűlésben. Ha az új kormánytöbbség egyik első lépéseinek egyike, hogy megnövelik a kormánytagok fizetését, és nem követik a Bajnai-kormány ez irányú „önmegtartóztatását”, ez ellen fellépünk. Ugyanígy fel kell lépni az ellen is, ha valaki az Ország Házában nem tisztelve sem a törvényt, sem az alakuló ülés ünnepélyességét, egy betiltott szervezet egyenruhájában jelenik meg. Ami pedig a helyi ügyeket illeti: ha a jelenlegi városvezetők az orosháziak ellenében, azok kárára akarnak valamilyen döntést meghozni, mint most a gyógypedagógiai iskola tervezett bezárása ügyében, akkor ez ellen is a leghatározottabban tiltakozni kell. Rombolásban ugyanis nem vagyunk partnerek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.