- hirdetés -

A Jótékonysági Nőegylet Egyesület május 15-én egészségnapot tartott a Fehér Kígyó Gyógyszertárban. Három idős embert magas vérnyomás miatt kórházba kellett vinni.
Az egészségnapon ez alkalommal a tanyán élő idős embereket vizsgálták, a rendezvény az önkormányzat támogatásával valósult meg. A tanyán élőket a tanyagondnokok szállították a rendezvény helyszínére. Fái Balázstól megtudtuk, mintegy 20 tanyán élő idős embert (átlagos életkoruk 70-80 év) tudott rávenni, hogy vegyenek részt a vizsgálatokon. Ez nagy siker, hisz ezek az emberek nem könnyen mennek el még orvoshoz sem.
A vizsgálatok keretében vérnyomás, koleszterin-, vércukor-, testsúly és testtömeg-indexet mértek. Többeknél magas volt a koleszterinszint, három embernél pedig 200 feletti volt a vérnyomás, őket azonnal beszállították a sürgősségi osztályra. Ott felírták számukra a megfelelő gyógyszert, melyet a tanyagondnok azonnal ki is váltott. Csak a gyógyszer hatása után szállították őket haza, kórházban ugyanis nem akartak maradni.
Fái Balázs hangsúlyozta, nagyon hasznos volt ez a nap, hiszen többen nem is tudták, hogy például magas vérnyomással küzdenek. A tanyagondnok szolgálat egyébként ötödik éve működik. Az idős, többségében magányosan élő tanyasi emberek kezdetben vonakodva fogadták a segítséget. Az idők folyamán azonban elfogadták, sőt hálásak, hogy mindenben segítségükre van Fái Balázs és Paluska Tamás. Bevásárolnak, ügyeket intéznek, orvoshoz szállítják a tanyán élőket. Rájuk mindig számíthatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.