- hirdetés -

A fás szárú növények fenntartására, kezelésére, kivágására és pótlására vonatkozó előírásokat tette közé az önkormányzat.
Az idei tavasszal sajnálatos módon sokan gondolták úgy, hogy a közterületi fákat kedvük szerint visszacsonkolhatják illetve kivághatják, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a közvagyon egy egyre értékesebbé váló és nagyon nehezen reprodukálható részét károsítják így meg.
A kirívó esetekben önkormányzatunk megtette a szükséges szankcionálásokat, de mindenhová nekünk sem sikerült eljutnunk.
Az alábbiakban a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet fás szárú növények fenntartására, kezelésére, kivágására és pótlására vonatkozó előírásait kívánjuk közzétenni:
3. § Tilos a fás szárú növények felületének jogellenes – a 4. § (1) bekezdésben foglaltakkal ellentétes – megsértése, csonkítása, továbbá részeinek közvetlen vagy közvetett károsítása.
4. § (1) A használó köteles gondoskodni az ingatlanon lévő fás szárú növények fenntartásáról, az adott faj tulajdonságainak megfelelő szakszerű kezeléséről (így különösen víz- és tápanyag-utánpótlásról, metszésről, növény-egészségügyi beavatkozásról), valamint szükség szerinti pótlásáról.
(2) A használó köteles gondoskodni az ingatlanán lévő fás szárú növények emberi életet, egészségét veszélyeztető részeinek eltávolításáról.
6. § (1) A közterületen lévő fás szárú növény kivágását a fás szárú növény helye szerint illetékes jegyző engedélyezi.
8. § (1) A közterületen lévő fás szárú növény kivágását követő 1 éven belül a használó köteles gondoskodni a növény helyben történő szakszerű pótlásáról. A telepítendő cserje esetében 3 éven belül kell biztosítani a legalább azonos területi borítást. A pótlás céljából történő telepítést meg kell ismételni, ha a telepítést követő vegetációs időszak kezdetén a fás szárú növény nem ered meg. A szakszerű pótlás teljesítését a jegyző ellenőrzi.
Az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet 19. §. rendelkezik a jogellenes tevékenységek szankcionálásáról:
a) aki a fás szárú növények védelméről szóló jogszabály hatálya alá tartozó fás szárú növény telepítésére, fenntartására, kezelésére vonatkozó kötelezettséget nem teljesíti, ötvenezer forintig terjedő;
b) aki a fás szárú növények védelméről szóló jogszabály hatálya alá tartozó fás szárú növényt jogellenesen kivág, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.”
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy amennyiben illegális közterületi facsonkolásokat illetve fakitermeléseket észlelnek közvetlen környezetükben vagy bárhol a városban, szíveskedjenek az önkormányzat ingyenesen hívható üzenetrögzítős zöld számán bejelentést tenni, segítve ezzel közterületi faállományunk hosszú távú megőrzését.
Kérjük szíves együttműködésüket!
Köszönettel:
Orosháza Város Önkormányzatának Városfejlesztési és Városgazdálkodási Osztálya

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.