- hirdetés -

A Cigány Kisebbségi Önkormányzat törvénysértésre hivatkozva nem ismeri el a közgyűlés határozatát a kisegítő iskola bezárásával kapcsolatban.
Soros ülését tartotta május 14-én a Cigány Kisebbségi Önkormányzat. Simondán Gusztáv CKÖ elnök bevezetőjében elmondta, a közcélú foglalkoztatottak – akiknek száma jelenleg 41 fő – rendben végzik a munkájukat. A város különböző részein tereprendezési feladatokat végeznek, a visszajelzések alapján elégedettek a munkájukkal.
Második napirendi pontként a tárgyi eszközök leselejtezése szerepelt volna, ám nem volt megfelelően előkészített, ezért levették a napirendről, helyette az idei év költségvetését módosították. Végül a Hunyadi János Közoktatási Intézmény orosházi egységének bezárásáról tartottak megbeszélést.

Páratlan összefogás, gyűlnek az aláírások

Andrásik Eszter, az iskola szülői munkaközösségének vezetője részletesen ismertette az előzményeket, majd vázolta a jelenlegi helyzetet. Elmondta, a szülők nem hajlandók Magyarbánhegyesre járatni a gyermekeket, erről írásban is nyilatkoztak. Aláírásgyűjtéssel is tiltakoznak az iskola bezárása ellen.Véleménye szerint törvénytelenség történt, hisz helyi szinten nem egyeztettek senkivel sem a döntéséről. Az üggyel kapcsolatban készült anyagot elküldték az oktatási jogok biztosának, az állampolgári jogok biztosának, az önkormányzati miniszternek, valamint az Országos Cigány Önkormányzatnak.
– Azt szeretnénk, ha találnánk alternatívákat arra, hogy a gyerekeknek ne kelljen utazniuk, hogy speciális oktatásukat itt helyben oldják meg. A legjobb azonban az lenne, ha nem zárnák be az iskolát – hangsúlyozta Andrásik Eszter.
Lakatos Tibor, a CKÖ pénzügyi bizottságának elnöke elmondta, az ülésre meghívták Czégény Gyulát a megyei önkormányzat képviselőjét, valamint Plesovszkiné Újfaluczki Juditot, a Hunyadi János Közoktatási Intézmény vezetőjét. A meghívást egyikük sem fogadta el.
– A megyei közgyűlés nem zárhatja be az iskolát,  ki kellett volna kérniük a helyi cigány önkormányzat véleményét is az ügyben, ez viszont nem történt meg. A tanulók 40 százaléka roma, így minket is meg kellett volna keresniük.  Ez így törvénytelenség – vélte Lakatos Tibor.
Bicsánszky József, az orosházi önkormányzat kulturális osztályvezetője az ülésen vázolta a jelenlegi helyzetet. Hangsúlyozta, az önkormányzatnak nincs döntési joga, hiszen 2003-ban adták át a megyének az intézményt, 10 évre. Jelenleg nincs olyan iskola, épület a városban, ahol ezeknek a gyerekeknek biztosítani tudnák a speciális képzését. Bicsánszky József ígéretet tett arra, hogy folyamatosan tájékoztatni fog az ügy állásáról.
– Napi szinten foglalkozik az üggyel Németh Béla polgármester, dr. Dancsó József alpolgármester és jómagam is. Hogy a választási lehetőségek köre bővül-e majd és egyáltalán mik lesznek azok, azok majd csak a tanév végén derülnek ki – hangsúlyozta Bicsánszky.
Az ülés végén a Cigány Kisebbségi Önkormányzat úgy döntött, hogy semmisnek tekintik a megyei közgyűlés döntését a kisegítő iskola bezárásával kapcsolatban, mert nem kérték ki a véleményüket a döntéshozatal előtt, ezért szerintük törvénytelenség történt. Az erről szóló nyilatkozatukat elküldik a megfelelő hatóságokhoz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.