- hirdetés -

Egy szem téma volt hivatalosan napirenden, Gyopárosfürdő fejlesztése. Úgy tűnik, megreked a fürdőberuházás.
Azt, hogy mi várható a képviselők mai vitáján, már korábban összefoglaltuk, itt olvashatja.
Köszöntjük olvasóinkat!
10:36
Bozsár Lajos azt kéri a jegyzőtől, hogy legközelebb az eboltást ne Pünkösd napjára tegye. Ezzel véget ért az ülés. Köszönjük a figyelmet!
10:32
Szavazásra bocsátották a témát. A Fideszes képviselők és Kalmár Mihály  megszavazta, Németh Béla, Pleskó Pál (MDF), és Dominkó Sándor, valamint az MSZP tartózkodott. Így a szükséges többséget nem kapta meg az előterjesztés.
Mivel az első előterjesztést nem szavazták meg, így a második már okafogyottá vált. Ezt utólagosan le is vették napirendről, nem szavaztak róla.
A tervezett fejlesztést nem lehet másfél milliárdból megvalósítani, a szavaztok tükrében plusz forrást nem vállal a város a projekt érdekében, műszaki tartalom csökkentésére pedig most nincs mód. Úgy tűnik tehát, hogy a fürdő nagyszabású fejlesztése nem valósul meg.
10:26
Simonné nem nagyon érti Dominkó kérdését, de elmondja: egyrészt az aláírt támogatási szerződés hatálybalépéséről kell dönteni, másrészt fel kell venni a hitelt, hogy az államháztartási szabályok szerint is érvényes legyen. Ha az első határozatot nem szavazzák meg, akkor mentesülnek a második alól, de ez azt vetíti előre, hogy lemondunk a fürdőfejlesztésről és a DARFÜ július 18-án a támogatási szerződést visszavonja.
Kalmár is megint megkérdezi, hogy jut-e a kórháznak a jövőben városi önrész, ha most vállalják a fürdőfejlesztést. Németh Béla szerint erre most nem lehet válaszolni, csak akkor, ha a testület előtt van egy pályázat, de megjegyzi, eddig mindig támogatták a kórházat.
Ezt erősíti meg Molnár Béla is, hogy a kórház minden lehetséges támogatást megkapott eddig is, ez ezután sem lesz másként. A fürdő pályázathoz azonban hozzátette:
– Szederháti úr is elmondta, hogy a mostani anyagban olyan táblázatról kellene szavazni, amit nem mi készítettünk, és több hiba is van benne. De ezzel nem tudunk mit kezdeni, kötelezettség.
Miszlai József pénzügyi osztályvezető is hozzászól. Az élményfürdő kapcsán elmondja, nem lehet azt a projektet összehasonlítani a mostanival, hiszen az akkori (nettó 1,5 milliárdos) fejlesztéshez a fürdő vett fel hitelt, amihez a kezes a város volt. A végén kellett csak a városnak pluszforrást belerakni. A mostani projekt esetében a bankokkal való tárgyalások során kiderült, hogy hitelcélokra viszonylag egyszerűen tud hitelhez folyamodni a város.
10:22
Zalai Mihály szerint ha a testület ezt most nem szavazza meg, akkor a stratégiai gondolkodás teljes hiányáról tesz tanúbizonyságot, hiszen évek óta egy ügy, egy döntés mellett dolgozik a testület és a szakembergárda.
– Nemleges döntéssel 100 milliót dobunk ki az ablakon és lesz ennek még anyagi következménye, hiszen valószínű a nyertes cég nem hagyja annyiban.
Dominkó Sándor ismét kérdez a gazdaságossági számításról és arról, hogy van-e lehetőség a feltételes támogatáshoz.
Szederházi István projektmenedzser elmondja, a gazdaságossági számítás nem a városházi szakemberek, hanem az NFÜ összeállítása.
– Nem feltétlen tudjuk azt teljes mértékben értelmezni. Az egyik feltétele a pályázatnak, hogy ezt a testületi határozatot mellékelni kell a támogatási szerződéshez. Sajnos azt kell mondanom, hogy a bírálók olyan adatokat és számításokat kértek be az elmúlt hónapokban, melyre eddig nem volt szükség soha. Ráadásul ennek többségét még értelmezni sem tudta sem a műszaki, sem a jogi, sem a pénzügyi osztály.
– Ilyen számítással nem nagyon találkoztam még, de az irányító hatóság összekeverte, hogy nem a fürdő, mint gazdasági társaság pályázik, hanem az önkormányzat.
10:13
Kalmár Mihály elmondja, a kórház stratégiai tervében szoros az együttműködés Gyopárosfürdővel a rehabilitáció és a gyógyvíz kihasználása terén.
– Próbálunk együttműködni, hogy ez a két intézmény egy irányba tolja a szekeret, hogy ne csak turisták, hanem gyógyulni vágyók is jöjjenek. De erre most még nem készült fel a kórház, pályázni szeretnénk több mindenre is. Ha a fürdő pályázatát megszavazzuk, akkor a kórháznak van-e lehetősége további pályázatokra, amihez önerő kell – tette fel a kérdést.
Németh Béla polgármester is kifejtette saját véleményét.
– Igaz, hogy rendkívül nehéz döntés előtt állunk, hiszen sok érv szól amellett, hogy a fürdőt fejleszteni kell és amellett is, hogy a várost működtetni kell. Ha ezt a fürdőberuházást 1,9 milliárdos önrészből és 750 milliós hitelből kell fejleszteni, akkor ez rendkívüli teher a városra nézve. És még arról nem beszéltünk, hogy a város már most is nagymértékben hozzájárul a fürdő működőképességéhez. Ha még hitelből fejlesztünk, ez is növekedhet. Most még a 30%-os támogatást sem érjük el, a rendelkezésre álló hetek alatt talán még van mód módosítani.
A polgármester kiemeli, ilyen kondíciókkal nem tudja támogatni a fürdőfejlesztést. Ha lesz kézzelfogható plusz támogatás vagy műszaki tartalom csökkentés, akkor újra lehet ezt tárgyalni.
– Az úszás biztosítása, a gyógymedence fejújítása valóban indokolt, ezt meg lehet oldani a mostani tervezett költségek negyedéből. Felelősen kell dönteni: kötelező az oktatás, az egészségügy és a szociális hálózat működtetése is. Ehhez 870 milliót kellett tennie a városnak. A fürdő fejlesztése is fontos, de nem ennyire. Jelenleg a városnak ilyen mértékű forrása fejlesztésre nem áll rendelkezésre, ráadásul a válságnak még nincs vége. A romániai vendégek tették rentábilissá a fürdőt, de mára már ők sem jönnek akkora számban.
Burka László azt javasolja, hogy az előterjesztésről név szerinti szavazás legyen. Molnár Béla azt kérdezi, ha most nemleges a döntés, azzal betartja-e a testület a jogszabályokat?
10:02
Molnár Béla igazat ad Bozsárnak, de szerinte képviselőtársa mondatai „100 milliókat érnek”.
– Július 18-ig még tudok a testület elé hozni dolgokat, de erre a projektre 2,4 milliárd forint kell. A régi gyógymedencét 10 millió forintból újra lehetne fedni, 5-8 évet bírna ki. Úgy gondoltuk, hogy teljesen felújított medence jobb lenne. A körülmények mást irányt szabtak. Ezt a pályázatot úgy kellett annak idején beadni, hogy a terv még nem volt meg. Ez nem egyedi eset. Makó: eredetileg 3,3 milliárdra tervezte a fürdőt, és 5,5 milliárd lett. És nem kell messzire menni, az MSZP-s fellegvár Gyula is csak úgy tudta megszerezni a pénzt, hogy politikai döntéseket hoztak ennek érdekében. Ha ezt nem szavazzuk meg, akkor hosszútávra elintézzük Gyopáros sorsát – mondta Molnár.
09:59
Zalai Mihály (Fidesz) jelzi, számtalanszor volt, hogy például sporteseménytől, edzőtábortól estek el, mert a fürdő nem volt alkalmas erre. Most a pályázatnak köszönhetően olyan fejlesztések is meglennének, amit az orosháziak régóta hiányolnak.
– Megértem a pénzügyi aggodalmakat, de fejlesztési célú hiteleket úgy tanácsos felvenni, ha pályázati forrást is hozzá tudunk kapcsolni.
Dancsó József ismét szót kérve kifejti: kötvénykibocsátásból 1,5 milliárd forintot teljesítettek, ami az előző ciklusban felvett kedvezőtlen hitelek kiváltását szolgálta.
– Nincs más kibocsátott hitelállományunk – szavait Faludinak szánta, aki 2012-re csődöt vizionált.
Bozsár Lajos (MSZP) kiemeli, a kötelezettségvállalás komoly, főként, hogy az előző ülésen a csatornázásra vonatkozóan is kötelezettséget vállaltak és ott van még a főtér pályázata is.
– Akkor 750 millió volt az indulás a fürdő esetében, akkor azt kellett volna megtölteni műszaki tartalommal. De ezt most felvittük 2 milliárdra, mely nagyon komoly összeg. És a csatornázás esetében is előfordulhat változás, ami emeli a városi önerőt. Nem látom, hogy 4-5 múlva a vállalások mit jelentenek. Nem egyszerű a helyzet, de július 18-ig még futni kellene egy kört, hogy bölcsebben dönthessünk – mondta Bozsár.
09:50
A kérdésre válaszolva a könyvvizsgáló kiemelte: ilyen beruházás csak hosszú távon térülhet meg, de 2001-ben is felhívta a figyelmet a beruházás kockázatára. Hozzátette, annál többet, mint amit leírt nem kíván mondani.
Bagi László is válaszolt a kérdésre:
– Műszaki tartalom csökkentést csak építési engedély módosításával lehet megtenni. Ahhoz, hogy az eredeti összegbe beférjünk,  jelentős műszaki tartalmat kell csökkenteni. De a projektben éppen a medicall wellness a fő irány. A keretek átcsoportosítását a júniusi költségvetés módosítással lehetne csak megoldani. Ebből a pénzből ez a tartalom nem valósítható meg.
Szederháti István projektmenedzser Molnár Béla kérdéseire válaszolt:
– Ha csökkentjük a műszaki tartalmat, akkor a támogatás tartalma is csökken. 1 milliárd 510 millió forint 50%-os támogatása 750 millió, de egy külön táblázatban számon tartottuk a többletköltségeket, ami értelemszerűen a városra is nagyobb önerőt mért. 2007 pünkösdjén készítettük el az első megvalósíthatósági tanulmányt, akkor teljesen más tartalomban gondolkodtunk. Most 2010 pünkösdjénél vagyunk, teljesen más úton. Azt is látom, hogy az elmúlt hónapokban számunkra a DARFÜ semmilyen utasítást, még instrukciókat sem adott.
09:42
Molnár Béla Faludi Jánosnak címzett mondatában óva inti MSZP-s képviselőtársát attól, hogy politikai döntést hozzon. Majd kérdezi a könyvvizsgálót, hogy mi a meglátása. Bagi Lászlót, a városfejlesztési osztály vezetőjét a műszaki tartalom csökkentésének lehetőségeiről faggatja a szűkös idő tükrében. Emellett kérdi, hogy van-e a DARFÜ-nél lehetőség arra, hogy egyáltalán csökkentsenek műszaki tartalmat?
– 750 millió forint vissza nem térítendő támogatást akarunk bent hagyni a kasszában, ezt kellene nézni szerintem.
09:39
Csizmadia Gergely (Fidesz) azt kérdezi, ha most nem születik döntés, akkor az milyen jogi következményekkel jár az önkormányzatra nézve.
Simonné dr. Kürti Katalin válaszol:
– A kivitelezővel a szerződéskötés utolsó határnapja a mai, ha nem írják alá, akkor értesíteni kell a nyertes konzorciumot és a közbeszerzési tanácsot. Hogy a konzorcium megtámadja-e ezt, azt nem lehet előre megmondani. Az ajánlattevő a nyertes szervezettel csak abban az esetben mentesül az aláírás alól, ha az eredményhirdetést követően előre nem látható okok miatt az ajánlattevő nem képes a vállalást vállalni. A forráshiány már az eredményhirdetés előtt fennállt, de ha az első határozati javaslatot egyszerű többséggel a testület megszavazza, akkor nem tudjuk kimenteni magunkat a szerződéskötés alól. Jogi szempontból, azt tudom javasolni, ha nem akarják aláírni a kivitelezővel a szerződést, akkor ne fogadják el az elsőt sem, ha alá akarják írni, akkor mindkettőt el kell fogadni.
09:35
Faludi János (MSZP) egyetért Pleskóval: fontosnak tartja a fejlesztést, de nem minden áron. Szerinte 2012-ben bekövetkezik, hogy több lesz a kiadás, mint a bevétel ha így halad a város, ezért akkor majd csődöt kell jelenteni.
– Az előző testületnél Dancsó József azt mondta, nem szabad támogatni olyan beruházást, ami nem éri el a 50%-os támogatást. Hát ez nem éri el,  mindössze 30% csak. Az ígérvényeink már olyan mértékűek, hogy minden orosházi lakosra jut 400 ezer forint – számolt Faludi.
Hozzászólása végén kérdést tett fel:
– Igaz-e, hogy aláírták a támogatási szerződést? Ha igen ki és milyen formában írta alá?
Erre Németh Béla polgármester válaszolt:
– Az 1,5 milliárd forintról a támogatási szerződés záradékolva van és alá lett írva. A mai nap volt erre a határidő. A záradékban szerepel, hogy július 18-a a végső döntéshozatali határidő – válaszolt Németh Béla.
09:30
Pleskó Pál (MDF) szerint szerencsétlen időpontban történik a döntés. 50%-os támogatásban bíztak, de nem így történt.
– A kérdés, hogy még további 650 millió forintot felvegyünk-e? A beruházás szükséges, de nagy terhet ró a városra. 64 éve vágyik a város fedett uszodára, most itt a lehetőség. A hitel a város következő 5 évét beszűkítené, de megoldást kell találni. A mostani 50 méteres medencét kellene lefedni, jóval olcsóbb megoldás a fedett uszodánál. Igaz, hogy műszaki tartalmában sokkal rosszabb megoldás. Az üvegtetős medencét pedig mindenképpen fel kell újítani. Amit megtakarítunk a geotermikus energia által az nem kompenzálja a veszteséget, ami lesz. Ilyen feltételek mellett ez a döntés nem felvállalható – mondta Pleskó.
09:26
Még mindig Dancsónál van a szó.
– Nem az az elsődleges cél, hogy hitellel valósuljon meg ez a beruházás. Több lépcsőben valósulhat meg, ez már az elején világos volt. Most vagyunk abban a stádiumban, hogy a további lépéseket valósítsuk meg.
Dancsó kiemeli, hogy ha a fürdőt igazán egyedivé, vonzóvá akarják tenni, akkor van még munka, például a tórendszer rehabilitációjára is szükség lenne. A képviselő úgy véli, a válság ellenére a szakemberek a turizmusban látják a nemzetgazdaság egyik húzó ágazatát. Ezért hosszabb távon kell gondolkodni Gyopárosfürdő esetében. Szerinte forráshiány miatt ugyan leállítható a fejlesztés, de akkor az eddig elért eredmények lényegében kidobhatók, az elmúlt 10 év munkája megy pocsékba. Hozzáteszi, ha marad a mostani tendencia, akkor a fürdő 10 éven belül leépül.
– A projekt nélkül az egyik kitörési pontjáról mond le a város – fogalmazott.
09:20
A szót a másik alpolgármester, Dancsó József vette át. Szerinte hosszú folyamat fontos szakaszához érkeztek a mai ülésen. Kiemelte, hogy az első körös pályázatnál 1 milliárd 500 milliót hagytak jóvá, sőt azt mondták, hogy a terveket ennél kevesebből is meg lehet valósítani. Majd a kivitelező, aki az élményfürdőt is tervezte, közölte, ennyiből nem fog menni.
– A kiküldött anyagban van egy aláírás nélküli levél, amelyben próbálják bemutatni, hogyan és mennyi idő alatt térül majd meg a beruházás. Ez a levél 11%-os tőkeköltséggel számolt, ami érthetetlen, mert a mostani tőkeköltségeink nem erről szólnak. Több bankkal tárgyaltam erről a kérdésről, van lehetőség közbeszerzés nélküli egyszerűsített formában lebonyolítani a hitelfelvételt. A bank jelezte, hogy nagy valószínűséggel az eredeti feltételek szerint lehetőség van a hitelfelvételhez – hangoztatta Dancsó.
09:13
Molnár elmondja azt is, hogy a kivitelezésben győztes konzorcium és a helyi vállalkozók között közvetített, hogy amit csak lehet, orosházi vállalkozókkal készíttessenek el.
– Szimbolikus a döntés, hiszen már döntöttünk a pályázatról, de amikor ez megtörtént, akkor még nem ilyen árak voltak. Például a gázárak. Van bent ezt áthidalandó pályáztunk a T4-es kútra, melynek elbírálása folyik. Évente 40 millió forinttal csökkenthető a hiány a T4-es kúttal, hiszen például ez fűti majd a megépítendő uszodát. A Medical Wellnes kivitelezési igénye elég jelentős, a helyzetet a jelenlegi gazdasági helyzet nem segíti. Amennyiben az eredeti költségen és hitellel valósul meg a fürdő beruházása, az elég komoly teher a városra. Nem csak simán gazdasági döntést hozunk, hiszen egy majd 70 ezres kistérség egyetlen fedett uszodájáról van szó, és felelősségünk van abban is, hogy a választók felé tett ígéretet betartjuk-e, hogy a fürdő fejlesztését leállítjuk-e. Eddig már több 10 millió forintot belefektettünk ebbe a projektbe. A győztes kivitelezőt már kihirdettük, a mai napon a szerződéskötésről van szó – hallottuk.
Zárszavában Molnár úgy fogalmazott, hogy ha most nem írjuk alá a kivitelezői szerződést, akkor érdekes jogi helyzet is előállhat.
09:07
A pénzügyi bizottság többségi szavazattal nem támogatta az előterjesztést. Molnár Béla (Fidesz) alpolgármester, aki másfél éve gondozza a projektet, szót kérve összefoglalta a jelenlegi helyzetet. Elmondta, hogy magasabb összegre jöttek ajánlatok, mint ami a tervezet volt. Így néhány lehetőség volt csak: a hitelkeret növelése, a műszaki tartalom csökkentése, illetve a támogatás növelése. Elhangzott, hogy dr. Dancsó József (Fidesz) alpolgármester tárgyalt az ügyben és sikerült elérnie a hitelkeret növelését.
– Az én szerepem jelenleg kicsit nehezebb, hiszen a kormányváltás miatt a DARFÜ-nél jelenleg egyeztetni bajos. A támogatás növelése a cél. De a testület állásfoglalása elengedhetetlen ahhoz, hogy eldöntsük, milyen irányba megyünk tovább – mondta Molnár Béla.
09:04
Elkezdték az ülést. Hiányzók: Kiss Attila, Bogdánffy Csaba, Varga Zoltán, Zilahi Lajos. A jelen lévő 18 képviselő elfogadta a napirendet.

09:00
Gyülekeznek a képviselők, pár perc késéssel kezdik az ülést.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.