- hirdetés -

Szerdán tárgyalta a gyulai munkaügyi bíróság a sztrájk miatt elbocsátott orosházi kézbesítők ügyét. Nem jogerős ítélet született, a posta fellebbez.

A Kézbesítők Szakszervezete orosházi alapszervezete csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartott az Eötvös téri posta előtt. Az ítéletet ismertetve elmondták: két szakszervezeti tisztségviselőt, Kiss Zoltánt és Szombati Ferencet a bíróság – az ítélet jogerőre emelkedését követő nyolc napon belül – visszahelyezi állásába, Szabó Sándort kérésére nem. Szabónak a bíróság megítélte az elmaradt munkabért, a felmentési időre járó bért, végkielégítést és tíz havi átlagbért kártérítésként. Érdi Lászlót a bíróság döntése értelmében nem kell visszahelyezni, de őt is megilletik a fentebb felsoroltak.

Az első fokon nyertes postások sajtótájékoztatója (Fotó: Melega Krisztián)
Az első fokon nyertes postások szegedi kollégáikkal (Fotó: Melega Krisztián)
A posta fellebbez. Csordás Gyula, az orosházi 1-es posta vezetője elmondta, nem értenek egyet az ítélettel és fellebbeznek. Hozzátette: továbbra is fenntartják, hogy a jogerősen is jogellenesnek minősített sztrájkban való részvételért, illetve a sztrájk szervezésében való részvételért elküldött munkavállalókat jogszerűen bocsátották el. Csordás Gyula szerint a másodfokú döntés más lesz, meg fog fordulni az ítélet. A postavezető azt mondta, az orosházi szervezők a sztrájk sikeressége érdekében félretájékoztatták a tagságot, az országos követelés mellett a 160.000 forint alatti alapbérrel rendelkező postások 10%-os béremelését is követelésként ismertették.
Szombati Ferenc ügyvivő szerint a sztrájk az egyszeri juttatásért ment, azt szerették volna, ha minden dolgozó 100 ezer forintot kap a Magyar Posta által értékesített ingatlanokból.
Tavaly decemberben az országos sztrájk keretében Orosházán kilenc kézbesítő nem vette fel a munkát. A postások közül négynek azonnali hatállyal felmondtak januárban, öt dolgozó pedig írásbeli figyelmeztetést kapott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.