- hirdetés -

A felelős állattartást nem lehet elégszer hangsúlyozni. Jöjjön Zeusz története és az új szabályrendszer.
Tavaly év végén bemutattuk Zeuszt. Ő az a kutyus, akit testvéreivel együtt egy parkolóban, dobozban találtak meg. A menhelyre, majd Nagyszénásra került egy családhoz. Tavaly szeptemberben az orosházi állatbarátok visszahozták gazdájától, csontsoványan. Napokig kérdéses volt, életben marad-e. De Zeusz erős szervezete kibírta.

Zeusz előtte és utána (Fotók: Kecskeméti Krisztina)
Zeusz előtte és utána (Fotók: Kecskeméti Krisztina)

Most testvérével, Bobbal egy Csorvási úti telephelyet őriznek. Régi gazdáját állatkínzás miatt feljelentették, a tárgyalás a közelmúltban volt. Az Orosházi Állat- és Természetvédő Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy döntés nem született az ügyben, a tárgyalás júniusban folytatódik.

Júliustól új törvény

Ez az eset is felhívja a figyelmet a felelős állattartás fontosságára. Július 1-től lesz hatályos az új állatvédelmi törvény, mely számos újdonságot tartogat. A jogszabály értelmében a kutyát állandó jelleggel megkötve tartani tilos!

A bíróság előtt várta az ítéletet
Hiába vártak a bíróság előtt
Ez azt jelenti, hogy a megkötve tartott kutyát napjában legalább egyszer szabadon kell engedni. Az állatvédők azt mondják, célszerű ezt éjszaka megtenni, hiszen így tudja igazán őrizni a házat.
Az új törvény kimondja, 10 m2-nél kisebb nem lehet a kennel. Ha megkötve tartják a kutyát, 4 méternél nem lehet rövidebb a lánc, ha pedig futóláncon tartják, akkor 3 m hosszúnak kell lennie a futó résznek, és 2 m-nek a feszített résznek – így kb. 10 m2 mozgási területe van a kutyának.
Az állatvédelmi törvény értelmében az állatokat védeni kell az időjárás viszontagságai ellen, megfelelő pihenőhelyet kell biztosítani a számukra. Most a nyár közeledtével fontos, hogy védve legyen a tűző naptól. Vashordót tilos kutyaházként alkalmazni, ez a lehető legrosszabb, hiszen télen hideg, nyáron pedig forró!

Vigyázzunk kedvenceinkre!

A lényeg pedig, hogy nem kötelező kutyát tartani, de aki tart, köteles megfelelően gondoskodni róla. Nagy Éva, az orosházi állatvédő egyesület elnöke lapunknak elmondta, minden kutyatulajdonos vigyázzon kedvencére, semmilyen körülmények közt ne kerüljön ki az utcára. Egyrészt balesetet okozhat, másrészt – ismerve az emberi kegyetlenséget – ki tudja, mi lesz a sorsa kedvencünknek. Sajnos, több kutyát hiába keres a gazdája.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.