- hirdetés -

A választások utáni első ülését tartotta Orosháza képviselő-testülete. Az ülés végén robbant igazán a hangulat.
Köszöntjük Olvasóinkat!
Az, hogy mi lesz a téma, röviden összefoglaltuk már, ide kattintva elolvashatja.

Klikkeljen és a kívánt témára ugrik az oldal.
Napirend előtt Mátrai szobor MÁV és útpályázat Költségvetési módosítás Könyvvizsgálói jelentés Belső ellenőrzések Pártok háza Védőnők és ifjúság Bejelentések Kisegítő iskola Pleskó kontra Fetser: újabb per

11:05
Elfogyott a bejelenteni való. 15 perc szünet után a képviselők zárt ülésen folytatják a tanácskozás. Köszönjük a figyelmet!
11:03
Kalmár Mihály kifogásolja, hogy a rendőrök újabban levillogják a szembejövő autókat.
– Nem tudnak ezzel mit kezdeni az autósok. Vagy tájékoztassák a közlekedőket, hogy ez mit jelent, vagy hagyják ezt abba, mert forgalmi gond adódhat, az utak állapota nem alkalmas arra, hogy hirtelen fékezzünk, manőverezzünk.
Dancsó József ügyrendi kérdése a főjegyzőhöz:
– Ez a napirend a bejelentések pontja. Itt tulajdonképp két bejelentés hangzott el, a többi azonban kérdés volt. Ez ide tartozik-e? Nem az a baj, hogy kérdeznek a képviselőtársaim, de ha az SZMSZ szerint tennék ezt, akkor pontosabban, gyorsabban érkezne a válasz.
A jegyző egyetért Dancsóval, mert a bejelentések alatt kérdezni „bujtatott interpelláció”, mert ebben a pontban „közérdekű bejelentéseket kell tenni”. Interpellálni lehet, a kérdést 48 órával az ülés előtt kell eljuttatni az illetékesekhez.
Bozsár jelzi, Gyopárosfürdő közérdekű pályázata, illetve a Hunyadi iskola témája nem interpelláció kategória, de elismeri, hogy vannak olyan témák, amikor interpellációban jobban fel lehet készülni a válaszokkal.
10:50

Pleskó kontra Fetser: újabb per

– Fetser János (MSZP) újra feljelentett egy korábbi testületi hozzászólásomért. Én tegnap találkoztam vele a bíróságon és komolyan aggódom az egészségi állapota miatt – mondta Pleskó.
Bogdánffy Csaba szerint Pleskó Pál magánvádas ügyei nem tartoznak a képviselő testületre, így kérte, ne itt jelentse be azokat. Ehhez csatlakozott Papp Róbert is, aki szerint nem itt van a helye az ilyeneknek.
Németh Béla szerint azonban igenis helye van ennek a témának, hiszen az ülésen elhangzott kijelentések miatt mennek ezek a perek, és mindenkinek jó, ha a bíróság felmentő ítéletét elmondhatja, ha igaztalan vád érte őt.
Papp Róbert: – Önnek igaza van polgármester úr, ha valaki bírósági pert nyer, azt jelentse be. De egy 4 éves ciklust végig lehet úgy politizálni, hogy nem kerülünk bíróságra. Tudni kell úgy egyértelműen fogalmazni, hogy ne jelentsenek fel senkit.
Németh Béla: – Az a gond, hogy Fetser János – jelenleg még országgyűlési képviselő – az elmúlt 4 évben be sem tette a lábát az ülésekre, hanem kintről, saját kénye-kedve szerint jelentget fel bárkit a jobboldalról csip-csup ügyek miatt. Nem ő az, aki eldönti, hogy ki megy bíróságra, még ha az ő regnálása alatt ez így is működik.
Zalai Mihály: – Mindig rossz, ha két képviselő perben áll, ez minket is minősít. De van ennek egy pozitív oldala is, hisz bár Fetser úr korábban az orosházi újságírókat furkósbottal akarta elkergetni, de ezek szerint csak nézi az OrosCafé.hu közvetítését, hiszen mindenről gyorsan és pontosan értesül. Ezért köszönettel tartozunk a helyi újságíróknak.
10:33

Kisegítő iskola

Bogdánffy Csaba:
– Tegnap bejelentették, hogy a Pacsirta utcai megyei fenntartású Hunyadi iskolát bezárják és az enyhe és középsúlyos fogyatékkal élő gyerekeknek majd más településre, Magyarbánhegyesre kell utazni. Ez rendkívül aggályos és kihat a helyi oktatásra is, hiszen itt is sok az SNI-s gyermek.
Dancsó József válaszolt: – Még 2003-ban az a döntés született Orosházán, hogy az iskola fenntartását átadják a megyének. Ekkor kellett volna az akkori MSZP-s megyei és orosházi vezetésnek az orosházi iskolát fejleszteni, de nem ez történt, hanem a Magyarbánhegyesi hasonló iskolát fejlesztették, azonban ott nincs elég gyerek. Az orosházi gyerekek átjutása azonban Orosházáról nagyon nehézkes és aggályos. Mivel nem mi vagyunk a fenntartók, így érdemi választ mi nem tudunk adni. Erről a megyei vezetés tud nyilatkozni, és ma délután lesz is egy szülői értekezlet erről. Személy szerint nem örülök annak, hogy ezt az intézményt át akarják vinni innen, de itt is a pénz van a háttérben, melyet az MSZP kormány megvont az elmúlt időben, így a megye is lépéskényszerben van. Ezzel a korábbi döntéssel kódolták a mostani helyzetet, kevés Orosháza lehetősége ebben a helyzetben. Racionális érvek mentén tudunk tárgyalni, a közlekedés busszal megoldható és információim szerint a pedagógusok álláshelyei is megmaradnak. Bízom abban, hogy a szülők nyomására megváltoztatja a megye a tervét.

Dr. Dancsó József: Bízom benne, hogy a kisegítő iskola helyzete rendeződik (klikk a képre)
Dr. Dancsó József: Bízom benne, hogy a kisegítő iskola helyzete rendeződik (klikk a képre)
(Információink szerint a Dancsó József által elmondottakkal ellentétben nem ma, hanem csütörtökön 15 órakor lesz az iskolában a szülői értekezlet. – A. szerk.)
Bogdánffy jelezte, hogy az orosházi iskola is jó állapotban van.
– Meg kell vizsgálni minden lehetőséget, hogy ez a helyzet ne szálljon vissza az orosházi oktatásra.
Dancsó hozzátette, hogy tájékoztatást kért a megyei fenntartótól, hogy pontosan mennyi gyermeket és pedagógust érint ez a terv.
– Abban egyetértünk, hogy helyzet van, hisz orosházi családokat is érint, azon dolgozunk, hogy minél kisebb traumával oldódjon meg.
10:17

Bejelentések

A bejelentések kapcsán Bozsár Lajos a fürdőfejlesztés jelenlegi állásáról, a pályázati forrás és az önerő arányának állásáról érdeklődik.
Molnár Béla válaszol:
– Pozitív, hogy 2010. július 18-áig ki tudtuk tolni az elbírálási határidőt, így esetlegesen műszaki tartalom csökkentést is tudunk végezni. Jelentős összegekről van szó, viszont időt nyertünk. Azonban a választások miatt átadás-átvétel indul és változik minden a rendszerben, így idő kell, míg ott is minden a helyére kerül.
Dancsó Jószef: – Az elsődleges cél, hogy a támogatási intenzitást tudjuk növelni és ne plusz forrást vonjunk be a fürdő fejlesztéséhez. Két bankkal is tárgyaltunk, sajnos elég nehéz a jogi helyzet jelenleg a bankok között. Több alternatívát kívánunk letenni a testület elé, vagy műszaki tartalmat csökkentünk, vagy több pénzt szerzünk. A tárgyalások folynak, több érdeklődő is van, hiszen a város gazdálkodását jónak tartják a befektetők.
Németh Béla hozzátette, hogy május 13-án a testület előtt lesz az anyag.
Külterületi vita
Faludi János egy 2007-es testületi döntésről érdeklődik.
– Egy terület eladásáról döntöttünk, hogy ott bevásárlóközpont épüljön. Hogyan áll ez az ügy és van-e a város és az új tulajdonos között kapcsolattartó személy?
A polgármester jelezte, hogy értékesítették a területet, a vásárló megkapta az építési engedélyt, de van 2 év türelmi idejük az építésre, ezért azt nem tudja megmondani, mikor kezdődik el az építkezés.

dr. Faludi János
dr. Faludi János jobban figyelne az eladott területekre
Faludi szerint legközelebb olyan szerződést kell kötni, ami kötelez záros határidőn belül az építkezésre, vagy ha nem, akkor a tulajdon szálljon vissza a városra.
Németh Béla visszakérdezett: – Jogászként ezt hogyan gondolja képviselőtársam, polgári demokráciában ilyen szerződést nem kötnek – mondta, de Faludi szerint azonban van ilyenre példa.
Fametszés vagy csonkolás
Erostyák Zoltán (MSZP):
– Úgy tudom, hogy tavasszal kezdik meg a Bajnok utcában a fák pótlását, illetve érdeklődnék, milyen koncepció alapján történik az utcákon a fák gallyallása, ami szerintem inkább csonkolás.
Bagi László elmondja, egyrészt a lakosok kezdeményezik a gallyallást, másrészt kertészeti munkálatok keretében dolgoznak.
– A kérelmeket elbíráljuk, a fákat pedig rendszeresen ellenőrizzük, most például a kórháznál 20 fát kell kivágni, mert balesetveszélyes. Csonkolásos esetről nekünk is van tudomásunk, de ebben az esetben nem a Városüzemeltetési Zrt. nyúlt a fához, hanem magánszemély és eljárás indult ellene.
Az fákkal kapcsolatos tervekről, munkálatokról Erostyák tételes listát kér és kap az illetékes osztálytól.
10:13

Védőnők és ifjúság

Egyhangúlag döntöttek arról, hogy 20 m2 területet bérbe adnak az Invitelnek.
A védőnői szakma jubileumi éve előterjesztéseket megszavazták, ám ennek kapcsán Dancsó József az alacsony születési számot emeli ki.
– Drasztikus változást kell a családpolitikában eszközölni, mert ez így nem vezet sehová, legfeljebb nemzethalálhoz.
Németh Béla is azt emeli ki, hogy Orosházán kétszer annyian távoznak az élők sorából, mint amennyien születnek – a tendencia megfordításáért tenni kell.
A GyIÖK pályázataihoz szükséges önerőket ( 500 ezer és 1 millió) megszavazták.
10:06

Pártok háza

Ingatlanvásárlás van terítéken (7. pont) a Pacsirta utca 8 szám alatti ingatlan tulajdonhányadának megvásárlása.
Németh Béla kiemeli, az OROSházaGLAS Kft-vel már korábban is folytak tárgyalások az ingatlanrész eladásáról, ám az eredeti összeg nagyon magas volt.
– Ezért Pálfai Tamás úr, a cég igazgatója tett egy nagylelkű ajánlatot, miszerint 5 millió forint + áfa összegért eladja a városnak a részt, így neki semmi haszna nem lesz rajta.

dr. Dancsó József és Németh Béla
dr. Dancsó József és Németh Béla
Dancsó azt kérdezi, hogy ha a város megveszi ezt a részt, akkor egy esetleges felújításnál az MDF-el, mint másik tulajdonossal is egyeztetni kell?
Németh Béla szerint ez politikát is érinti: – Ezt a tulajdonrészt a magyar állam eladta az MDF-nek, erre joga volt, így tetszik, nem tetszik, tulajdonostársak lettünk. Bízom benne, hogy az épület felújítását nem kívánják majd megakadályozni.
Pleskó Pál jelezte, hogy valóban történt egy ingatlanvásárlás az MDF részéről, erről azonban itt nem tudtak semmit.
Dr. Faludi János (MSZP): – Az MDF-nek résztulajdona van az ingatlanban, emellett 1,6 milliárdos adóssága van országos szinten, ami rá van terhelve a párt vagyonára, vagyis a Pacsirta utcai ingatlanra is, ez pedig gondot okozhat pályázatok, fejlesztések esetében.
Végül úgy döntöttek egyhangúan, hogy támogatják az ingatlanrész megvételét és bíznak abban, hogy az MDF partner lesz a várossal a felújításban.
09:57

Belső ellenőrzések

Az éves ellenőrzési jelentésnél tartunk. Zalai Mihály a tűzoltó parancsnokság ellenőrzésének eredményéről kérdez, ahol például a jelenléti ívvel volt gond, mert a jelentés szerint nem egyezett a szolgálati naplóval.
– Ez jelenti-e azt, hogy a jelenléti ív alapján kaptak munkabért a tűzoltók, nem pedig a tényleges munkavégzésért?
A belső ellenőrök vezetője elmondta, hogy a jelenléti ív és a szolgálati napló között kisebb eltérés volt, forintosítva nem jelentős az összeg.
– Egységesítettük a jelenléti ívet, megoldódott a gond. A gépjárművek futásteljesítménye kapcsán nem megfelelő szorzókat alkalmazott a tűzoltóság bizonyos esetekben. Ez sem jelentős összeg a normatíva szempontjából, mintegy 50 ezer forint. Egy-két esetben fordult elő, hogy maguknak utalványoztak a tűzoltóságon, ám ezt nem engedi a jogszabály, azonban ez sem volt jelentős összeg – hangzott el.
Molnár Béla: – Felhívom a tűzoltókapitány figyelmét, hogy BKV-nál ilyen utalványozásos ügyek miatt vannak most előzetes letartóztatásban. Nagyon oda kellene ezekre figyelni.
Németh Béla ehhez csatlakozott és remélte, hogy a jövőben semmilyen hasonló eset nem fordul elő, erre is jó volt a belső ellenőrzés. Ezután elfogadták a napirendet.
09:50

Könyvvizsgálói jelentés

A könyvvizsgálói jelentéssel kapcsolatban Kiss Attila arra hívja fel a figyelmet, hogy a bevételi oldal mindig magasabb, mint a kiadási, illetve a költségvetés tervezésénél még mindig nagynak tartja az eltérés mértékét (20 %), bár elismeri, nagyon változó környezetben kellett költségvetést tervezni. Azonban fontosnak tartja az eltérés mértékének javítását.
Az is elhangzott, hogy a Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) a költségvetési keretet túllépte. Miszlai József pénzügyi osztályvezető elmondta, hogy a CKÖ túllépte az előre meghatározott keretet, és 2009-ben is adósságot görgetett maga előtt. Ezt a pénzügyi hibát kiküszöbölik, a CKÖ-nek vissza kell fizetnie a többletben elköltött pénzt a város felé.
A könyvvizsgáló jelentést valamennyi képviselő elfogadta.
09:33

Költségvetési módosítás

A tavalyi évi költségvetési beszámoló az 5. napirend. Dr. Sóki Krisztina (MSZP) kért szót, aki a működési hitelről megjegyzi, jelzésértékű az, hogy a városnak hitelre van szüksége a működéshez. Az önkormányzati vagyonnal kapcsolatban megjegyzi, rontotta a képet a volt Mezgé vagyonátadása.
– A hosszú és a rövidlejáratú kötelezettségarány is emelkedett, de egyensúlyban van a költségvetés. Mindezek indokolják, hogy 2010-ben is feszes költségvetésünk legyen – mondta Sóki.
Dr. Dancsó József a költségvetés kapcsán megjegyzi, a város költségvetésének alakulásában jelentős szerepe volt a kormány intézkedéseinek, például a normatíva drasztikus csökkentésének.
– Folyószámla hitelünk van, nem működési hitel, ez fontos különbség. Az előző ciklusban is volt ilyen hitel, amikor 2006-ban átvettük a város irányítását, ez a hitel 500 millió forint volt.
A volt Mezgéről Dancsó elmondja, az intézményben továbbra is oktatás folyik, 200 gyerekkel többen tanulnak az iskolában, aminek költségei most már nem a várost terhelik.

dr. Sóki Krisztina nem értett egyet a költségvetési tételekkel (klikk a képre)
dr. Sóki Krisztina nem értett egyet a költségvetési tételekkel (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián
A párbeszédben felmerült Gyopárosfürdő is, Sóki Krisztina a fürdő bérleti díjáról érdeklődött. Miszlai József a pénzügyi osztály vezetője elmondja, a fürdő 2009-es bérleti díjának törlesztésén jelenleg dolgoznak. Molnár Béla elmondta, drasztikusan visszaesett a fürdővendégek száma, csökkent a Romániából érkező fürdőzők létszáma is, miközben az egészségügyi kezelések támogatásával is jelentős gondok vannak. A helyzetet nehezíti, hogy Makón is fürdő van, és a közelmúltban egy fürdőkomplexum épült Szegeden is.Ű
– Elkeseredéssel figyelem a fürdők helyzetének alakulását. Más fürdőkben egyébként rosszabb a helyzet, mint nálunk. Talán olyan gazdaságpolitikát kellene folytatni, aminek köszönhetően az embereknek van pénzük és kedvük a fürdőre . mondta Molnár.
Sóki Krisztina újra szót kért.
– Hozzászólásomban tárgyilagosan kiemeltem néhány aggályosnak tűnő pontot a beszámolóból. Dancsó úr válaszára nem kívánok reagálni.
Németh Béla szerint azt is ki lehetett volna emelni, hogy a gazdasági válság és a kormányzati intézkedések ellenére Orosháza működik és fejlődik. Molnár Béla ehhez hozzáteszi, hogy mindezt úgy teszik, hogy a nem kötelező feladatokra is forrást szánnak.
– Nem vesztegettük el a város vagyonát, sőt, növeltük. Közel 38 milliárd most a város vagyona – mondta Pleskó Pál (MDF).
A képviselők név szerint szavaztak: a testület többsége (14 igen 8 nem arányban) elfogadták a beszámolót.
09:21
A 2009. évi költségvetésről szóló rendeletet módosításáról (4. pont) név szerint szavaznak a képviselők. A testület többségi szavazással (14 igen, 8 nem) elfogadta a módosítást.
09:19

MÁV és útpályázat

A második pontban a MÁV közmunkaprogramjához csatlakozik városunk. Zalai Mihály (Fidesz) arról érdeklődik, ki irányítja a programot, garantált-e hogy orosháziak jutnak munkalehetőséghez és mekkora mértékű a támogatása.
Bagi László városfejlesztési osztályvezető elmondja, a 20%-os támogatottságú közmunkaprogramban orosháziak dolgoznak majd. Válasza után a testület egyhangúlag elfogadta.
Ugyanilyen egyetértéssel fogadták el a Báthory-Vajda-Kohán utca és Vajda-köz burkolatfelújításához szükséges pályázati önrészt is.
09:17
A napirendek kapcsán Németh Béla javasolja, hogy a zárt ülésre tegyenek egy bejelentés napirendet, mert „szükség lesz rá”. A módosítást, és az így módosult napirendet a testület egyhangúlag elfogadta.

Mátrai szobor

Elkezdődött a napirendek tárgyalása.

Bogdánffy Csaba több pént kért a szoborra
Bogdánffy Csaba több pént kért a szoborra
Az elsőnél Bogdánffy Csaba MSZP-s frakcióvezető módosító javaslatot tett.
– Javaslom, hogy az előterjesztésben szereplő 250 ezer forintot emeljék fel 400 ezer forintra, hisz Mátrai Sándor amellett hogy kitűnő sportember volt, soha nem tagadta meg városát, Orosházát.
Németh Béla elmondja, az alapítvánnyal egyeztetve állapították meg a 250 ezer forintot, ez volt az eredeti kérelmük is, majd később telefonon többször nagyobb összeget is kértek. Az eredeti összeg a kitűzött célokra elég, ezért nem támogatja az emelést. A módosító javaslatot a többség nem támogatta, az eredeti előterjesztést azonban egyöntetűen elfogadta a testület.
09:11

Napirend előtt

Másodikként Molnár Béla alpolgármester (Fidesz) szólalt fel napirend előtt a 2010-es választásról.
– Gratulálok minden indulónak, és köszönetet mondok minden választónak, aki szavazatával részt vett az ország sorsának alakításában. Köszönettel tartozunk a címzetes főjegyző asszonynak és a választási iroda munkatársainak. Az eredmények kapcsán pedig gratulálok dr. Dancsó Józsefnek, aki egyéni országgyűlési képviselő lett – összegezte Molnár.
Ehhez csatlakozott Németh Béla polgármester is, egyeben gratulálva Varga Zoltánnak is, aki az MSZP színeiben listán került be a Parlamentbe. Emellett örömét fejezte ki, hogy dr. Varga István egy másik megyében listán jutott be Fidesz színekben. A városvezető reméli, hogy Orosháza profitál abból, hogy ennyi képviselője is az Országházban ül.
Németh Béla kiemelte a kórház milliárdos pályázatának jelentőségét, köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a pályázat előkészítésében.
09:00
Elkezdődött az ülés.
A képviselők közül egyedül Varga Zoltán (MSZP) nincs jelen, aki jelezte távollétét.
Napirend előtt két felszólalással kezdődik a soros testületi ülés. Elsőként dr. Kalmár Mihály a kórház főigazgatója kér szót, hogy tájékoztassa a testületet a kórház közelmúltban megnyert sürgősségi és a struktúraváltás pályázatáról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.