- hirdetés -

Arany minősítést kapott az orosházi Bokréta Népdalkör. Szombaton az országos minősítésen 20 együttes, illetve szólista vett részt.
Április 24-én városunk adott otthon a térségi, illetve az országos népzenei minősítőnek, melyet a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) rendezett meg immár 15. alkalommal. A művelődési házban 37 együttes és szólista lépett fel szombaton – 17-en a térségi minősítésen, 20-an pedig az országoson vettek részt.

Lelkes fiatalok ápolják a hagyományokat
Lelkes fiatalok ápolják a hagyományokat
Az országos minősítésen 3 fős zsűri értékelte a fellépőket. Két tagot, dr. Alföldi Borus Istvánt a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek vezetőjét, valamint Dévai János népzenei szerkesztőt, etnográfust a KÓTA Népzenei Szakbizottsága jelölt. A zsűri harmadik tagját, Nagy Krisztina énekművészt, az orosházi szervezők kérték fel.
Hármuk dolga koránt sem volt egyszerű – a fellépők száma miatt sem. Az értékelésnél számos szempontot figyelembe vettek. Így például a színpadi megjelenést, hogy mennyire figyelnek egymásra a tagok, milyen technikával és mennyire tisztán énekelnek, mennyire merítenek a hagyományokból. A dalválasztás is mérvadó, országos minősítésen illik két tájegységről válogatni a dalcsokrokat.

Aranyat a Bokrétának

A kora esti órákban a népdalkörök, szólisták már türelmetlenül várták a zsűrit – énekszóval sürgették az eredményhirdetést. Végül megérkezett a nagyérdemű, amely arany,  ezüst illetve bronz fokozatokkal ismerte el a fellépők munkáját. Az orosházi Bokréta Népdalkör arany minősítést kapott.

A zsűrinek lehetősége van arra, hogy az igazán kimagasló előadásokat aranypáva minősítéssel jutalmazza. Szombaton hárman nyerték el ezt minősítést: Tóth Vivien – citera, Krajcsó Bence  – citera, és a körösladányi Kótyomfitty Népzenei Együttes.

Dévai János népzenei szerkesztő az értékelés után elmondta, öröm volt ennyi együttest, és ennyi fiatalt látni.
– Nagyon fontos, hogy itt vannak a fiatalok, hiszen bennük a jövő. Ha sikerül őket megfertőzni ezzel a kultúrával, akkor az tovább él. Kodály is írja, hogy a magyar népdal a lélek tükre. Úgy vélem, aki ezt a kultúrát műveli, aki a népzenével foglalkozik, az egy picit maga is átformálódik, más lesz az életszemlélete és törekszik az értékek felkutatására, átörökítésére.
A helyi Bokréta Népdalkör arany minősítése kapcsán Dévai János elmondta, megérdemelték, hiszen egységesek voltak, figyeltek egymásra, szépen és dinamikusan énekeltek. Szemenyei Józsefné, a Bokréta népdalkör vezetője rendkívül örült a minősítés fokozatának.
– Egyszer már volt arany minősítésünk, de az előző ciklusban ezüstöt kaptunk. Most újra sikerült arany elérni, aminek nagyon örülünk. Ez volt a célunk, nagyon nagy lelkesedéssel készültünk, sokat próbáltunk. Az elismerés újabb erőt ad a népdalkörnek, készülhetünk, hogy a következő alkalommal megszerezzük az aranypáva minősítést.

Az "aranyhangú Bokrétások" (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)
Az "aranyhangú Bokrétások" (archív fotó: Kecskeméti Krisztina)
Szemenyei Józsefné elmondta, rengeteg népdalt ismer a népdalkör a folyamatos gyűjtés miatt és valamennyi népdal érték.
– Ebben él a nemzet. A népdalokban minden benne van, az ember életének keserű, vidám percei, a munkáról, a szerelemről, a boldogságról, a bánatról. Mindent elmondanak, és csodálatos a nyelvezetük is.
A Bokréta a szorgos gyűjtésnek köszönhetően nem csupán a népi hagyományok megőrzését szolgálja, hanem segít abban is, hogy az orosházi csapat különlegességeket, ritkaságokat énekelhessen a versenyeken. Szombaton egy dél-alföldi, és egy dunántúli csokorral győzték meg a zsűrit, érdemesek az arany minősítésre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.