- hirdetés -

Bronzminősítést nyert a Vörösmarty iskola színjátszó csoportja ezzel a darabbal a Weöres Sándor Országos Színjátszó Találkozó megyei fordulóján.
A Vörösmarty általános iskola színjátszó csoportja nemrégiben Szarvason járt a Weöres Sándor Országos Színjátszó Találkozó megyei fordulóján. A gyerekek először vettek részt ezen a megmérettetésen. A kezdés igazán jól sikerült, hiszen a Kíváncsi királykisasszony című produkciójukkal bronzminősítést érdemeltek ki. Farkas Attiláné, a csoport vezetője tájékoztatott a részletekről.
Kik a Vörösmarty színjátszó csoport tagjai?
– A csoport létszáma 55 fő. Elsős tanuló és nyolcadikos is van köztük. Többnyire két csoportban dolgozunk, mert így kaptam szakköri órákat, tehát hivatalosan van egy alsós és egy felsős csoportom. Minden iskolai műsort mi adunk, emellett minden tanévben szerepelünk a Vörösmarty-napon, majd a többi ünnepségen, október 6., október 23., karácsony, március 15., Madarak és fák napja, ballagás, tanévnyitó, tanévzáró.
Hol és milyen feltételekkel rendezték meg a színjátszó találkozót?
– A XIX. Weöres Sándor Országos Színjátszó Találkozó megyei fordulója Szarvason volt a Vajda Péter Művelődési Központban. Amikor tavaly Orosházán rendezték, elmentünk páran, akkor döntötték el a gyerekek, hogy ők is képesek erre. Februárban neveztünk, megyénként tartanak fordulókat, az arany minősítésűek juthatnak a regionális fordulóra, majd onnan az országos gálára. Ehhez nekünk még persze fejlődnünk kell, de az kiderült, hogy jó úton haladunk. Nevezni a megyéből bárkinek lehet, indulhat akár egy osztály is, vagy alapfokú művészeti iskola drámacsoportja. Persze nem azonosak a feltételek, hiszen nekünk heti 1 óránk van próbára, több műsorra, míg például akik most indultak alapfokú iskolából, ők a vizsgadarabot hozták el, amire fél évig készülnek.
Kik szerepeltek ebben a darabban?
– A szombati rendezvényen az úgynevezett „törzsgárda” szerepelt. Ők azok, akikkel először rendeztük meg iskolánkban a rendhagyó irodalom óra című rendezvényünket, itt ízlelték meg először a színjátszás szépségét. Ezen az egész évfolyam szerepelt, belőlük lettek a későbbi szakkörösök, akik immár negyedik éve hűségesen játszanak minden műsorban. A megmérettetésen 21 gyerek volt, közülük 4 kislány harmadikos, 17 gyerek ötödikes.
Milyen előadással készültek?

Jelenet az előadásból
Jelenet az előadásból
– Fésüs Éva Kíváncsi királykisasszony című meséjének átdolgozását adták elő. A darabot rájuk írtam át, a rendezés az én feladatom volt, de nálunk szokás, hogy beleszólhatnak, segíthetnek ötleteikkel. A történet röviden: Töhötöm király lánya mindenkit őrületbe kerget állandó kérdezősködésével. Már mindenki megszökött a palotából, mikor a tanácsadónak eszébe jut, hogy hirdessék meg: aki erre a problémára megoldást talál, azé lehet a fél ország és a lány keze. Többen próbálkoznak, sikertelenül, mígnem egy szegény vándorlegény adja a megoldást: a királylány azért kérdez mindig, mert buta. Írassák be az iskolába, mert ott minden kérdésére válaszolnak. Ez meg is történik mindenki megnyugvására. Záró mondat: Mert a világ az okosoké!

Egymást segítették a gyerekek

Mennyi ideig tartott a felkészülés?
– A produkciót a Vörösmarty napra tanultuk meg, de tudtuk, hogy ezzel indulunk a találkozón. Hónapokig elő se tudtuk venni, hiszen más műsorokra is készültünk. Januárban kezdtünk újra próbálni, nagyon nehézkesen, hiszen betegségek, sítábor, nyelvi versenyek valahogy mindig egybeestek a heti 1 próbánkkal. Az utolsó két hétben minden reggel próbáltunk tanítás előtt, ez eléggé igénybe vett mindannyiunkat.
Kik alkották a zsűrit?
– A zsűrizésben két drámapedagógus (Körömi Gábor és Achs Károly), valamint a Jókai színház egyik színésznője vett részt. Három minősítést szoktak kiadni, arany, ezüst, bronz, vagy pedig nem adnak semmit. Számunkra nagyon szép eredmény volt a bronz, hiszen először vágtunk bele ilyenbe. Gyakorlatilag egy tantermi próbasorozat után álltak fel a gyerekek egy ismeretlen színpadra. A zsűri szerint a legnagyobb nyereményük a színjátszó gyerekeknek, hogy a későbbiek során is bátrak lesznek, bármikor elmehetnek majd egy állásinterjúra, megállják majd a helyüket.
Milyen közösség alakult ki a színjátszó órák során?
– Nagyon összeszokottan, egymást segítve játszottak a gyerekek, igazán büszke vagyok rájuk. Láttunk olyat, hogy az egyik szereplő elfelejtette a szövegét, és a többiek nem segítettek neki. Ezen meglepődtek, hiszen ilyen nálunk elő nem fordulhat, egymás szövegét is betéve tudták.  Összetartó kis csapat, és jövőre újra meg akarják próbálni. Már törjük a fejünket, mivel készüljünk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.