- hirdetés -

A Doherty Hungary Kft. sikere 76 éve töretlen. Orosházán 12 évvel ezelőtt telepedtek le. A háztartásigép-gyártásban, az autóiparban és az elektromos kéziszerszámiparban használatos tengelyek és forgóeszközök gyártására specializálódott társaságot 1934-ben alapította meg Angliában Bert (William Herbert) Doherty egyik barátjával.

Emlék a múltból

A legmodernebb technológiát alkalmazó cég 1998-ban költözött Orosházára és megalapította a Doherty Hungary Kft.-t. A váltás oka az volt, hogy Angliában haldoklott a sorozatgyártás, ezért nyitniuk kellett Kelet-Közép-Európa felé. A végső lökést a legnagyobb vevőjük, a Siemens cég Szlovákiába történő áttelepülése adta. Orosházi cégalapításukban nagy segítségükre volt az itteni kanadai gyártóüzem (Linamar Hungary Nyrt.), akiknél előnyben részesített szállítói státuszuk volt.
A cég történetéről, eredményességéről Jim Doherty cégvezető és Varga Mihály pénzügyi igazgató kedden tájékoztatta Németh Béla polgármestert és a sajtó képviselőit. A találkozón egy ékesség is szerepet kapott, egy 1937-es évjáratú Rudge típusú motor, melynek bizonyos alkatrészeit egykoron a nagypapa által alapított cég gyártotta.
– Édesapámat bíztam meg azzal, hogy kutasson fel egy olyan motort, melynek alkatrészei a 30-as években családi vállalkozásként indított cégtől származik. Az orosházi gyárban kiállított motorral azt szeretnénk megerősíteni, nagyon jól döntöttük akkor, amikor Orosházára jöttünk – mondta Jim Doherty.

A dolgok a gépek mellett dőlnek el

Az angol cég Orosházán eresztett gyökeret (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Az angol cég Orosházán eresztett gyökeret
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A Doherty Hungary jelenleg egy 25 ezer négyzetméteres, újonnan épített gyárban üzemel. Közel 100 alkalmazottja van, akik három műszakban dolgoznak. A társaság tavaly a gazdasági válság ellenére is 8 százalékos növekedést produkált, az idei első negyedévben pedig a tavalyi hasonló időszakhoz képest 36 százalékkal több árbevételt ért el. A fő profiljukat adó tengelyekből havonta 1 milliót gyártanak.
Eredményességüket annak köszönhetik, hogy nemcsak a legmodernebb technológiával dolgoznak, hanem jól képzett, nagy munkabírású, precíz dolgozókkal. A cégvezető úgy fogalmazott, ez a legfontosabb, hisz a dolgok a gépek mellett dőlnek el.
A társaság időben lépett a válság idején, hisz mérnökeik a gépgyártókkal folyamatos fejlesztéseken dolgoznak. A vevők igényeihez így rugalmasan képesek alkalmazkodni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a tervek szerint hamarosan a legmárkásabb autókat gyártó BMW legújabb csúcsmodelljéhez, az X-6-hoz az orosházi cégnél gyártják majd a tengelyeket.

Biztos lábakon

Németh Béla a találkozó során hangsúlyozta, egy sikeres családi vállalkozás történetét ismerhette meg, és gratulált a gyár eddigi nagyszerű eredményeihez. Majd örömét fejezte ki, hogy a cég városunkban találta meg számításait. A bemutatkozás ezután a gyár területén folytatódott. A bejárás során a legmodernebb számítógép-vezérelt gépeket láthattunk, de a csarnokban az egykori gépek is helyet kaptak.
A múlt meghatározó a cég jövője szempontjából, jól tükrözi azt a dinamikus fejlődést, amit a közel 80 év alatt értek el. A több milliós géppark és a megrendelések is azt bizonyítják, a társaság biztos lábakon áll, meghatározó szereplője a város gazdasági életének.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.