- hirdetés -

Az elmúlt időszak változékony időjárása komoly gondokat okozott a gazdáknak. A sok eső miatt a föld felázott, így nem tudtak rámenni a munkagépekkel.
Bár a hétvégére napsütéses időt jósolnak a meteorológusok, az elmúlt időszak bőven hozott csapadékos napokat. Áprilisban 55 milliméter eső esett Orosházán és térségében, az őszi mezőgazdasági munkák befejezése óta pedig mintegy 400 milliméter csapadék hullott, amire a szakemberek szerint nem volt példa mostanában.

Horváth József a felázott földet mutatja (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Horváth József a felázott földet mutatja
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A sok eső miatt késésben vannak a tavaszi mezőgazdasági munkálatok – tudtuk meg az Orosházi Gazdakör elnökétől. Horváth József elmondta, hogy a napraforgó 40 százaléka van még csak földben, a kukorica vetését pedig csupán egy-egy gazda tudta elkezdeni. A kukorica esetében még nem jelentős a csúszás, de máskor ilyenkor javában tartott a munka, a napraforgónak pedig már a földben kellene lennie. Csúsznak a növényvédelmi munkák is, a talaj ugyanis sáros, emiatt nehéz jó minőségű munkát végezni. A hétvégére jó időt ígérnek az időjósok, ebben bíznak a gazdák is.

A támogatásokra is várnak

A napsütéses időjárás mellett a támogatások kifizetésére is várnak a gazdálkodók. Az Orosházi Gazdakör elnöke elmondta, hogy a termelőknek nagy szükségük lenne az agrár-környezetgazdálkodási és a tavalyi területalapú támogatások fennmaradó részére is. A vetőmag-, műtrágyavásárlások és a tavaszi munkák a földeken ugyanis jelentős összeget emésztenek fel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.