- hirdetés -

Ünnepélyes keretek között írták alá kedden a történelmi egyházak és az orosházi önkormányzat között azt az éves megállapodást, melyben a város – szigorú feltételekkel – 7-7 millió forintot nyújt az egyházak részére.
A sajtónyilvános aláíráson jelen volt Deák László igazgató lelkész az evangélikus egyházközségtől, Kovács Árpád lelkész a református gyülekezettől és Fazakas Attila plébániai kormányzó a katolikus egyháztól. Az aláíráson részt vett Németh Béla polgármester, aki kiemelte:
– Szerencsére a város olyan helyzetben van, hogy az egyházak tevékenységét és meglévő javaik védelmét 7-7 millió forinttal tudja segíteni támogatási szerződés formájában. Ezek az összegek nem fordíthatók működésre, kizárólag a városképi jelentőségű egyházi ingatlanok felújítására költhetik – mondta a városvezető.

Tetőcsere, templomfelújítás és műemlékvédelem

Az egyházak képviselői mindannyian köszönetüket fejezték ki a gyülekezetek nevében Orosháza városának a pénzügyi segítségért, példaadónak nevezve a támogatás ezen formáját. Majd felsorolták, hogy az összegből milyen munkálatokat kívánnak elvégeztetni.
Kovács Árpád legfontosabbnak a református templom beázásának megszüntetését tartotta.
– Ez a munka jóval többe kerül, mint a most kapott összeg, így az egyházkerület támogatását is reméljük hozzá. Ha ezt megkapjuk, belekezdünk a tetőcserébe, melyhez az önerő lesz a városi pénz. Emellett 1 millió forinttal kívánjuk támogatni a Forrás óvodát, ahol a rossz tetőt kell lecserélni. A gyülekezeti házban szintén a beázás okoz gondot, de emellett kicserélnénk a régi lemezkaput is – mondta a református lelkész, aki kiemelte, hogy a pénzből a lelkészi hivatal is megújulhat.

Kézjegyek: Kovács Árpád, Németh Béla, Fazakas Attila és Deák László (Fotó: Melega Krisztián)
Kézjegyek: Kovács Árpád, Németh Béla, Fazakas Attila és Deák László (Fotó: Melega Krisztián)
A katolikus felekezet nevében Fazakas Attila a templomon megkezdett munka folytatását nevezte az elsődleges célnak:
– A templom megújításának a harmadik fázisa következik, mely egyben a leglátványosabb is lesz. A templom belső tereinek átalakítása nagy változást és megújulást fog hozni. Emellett sorra kerül idény nyáron a templom festése és burkolása, a padok és a bejárati ajtók megújítása, valamint a külső ablakok védelme – hangoztatta a katolikus plébános, aki szerint mindez édes álom lenne a támogatás nélkül.
Az evangélikusokat Deák László képviselte az ünnepi aláíráson:
– Eddig is olyan beruházásokat valósítottunk meg, melyek a városképet javítják. Régi adósságunk azonban, hogy a Meszes-kisközt méltó módon felújítsuk. Ebben már korábban lépéseket tettünk, ám mivel az épületegyüttes műemléki védelem alatt áll, bárminemű felújítás nagyon szigorú feltételekhez van kötve. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nagyon kemény és szigorú tárgyalópartner, így van egy kis csúzsás a munkákban. Az ajtók, ablakok cseréje és az épület eredeti, 1900-as évek eleji egységes arculatának visszaállítása a következő feladat. Ez komoly anyagi beruházás, sok dolgot külön kell legyártatni, hogy mindenben megfeleljen az előírásoknak – mondta az evangélikus lelkész, aki hozzátette: a gyülekezeti terem padozatának cseréjét saját pénzből tervezik, míg a Győry Vilmos téren egy kis darabon a régi járdát cserélik le díszburkolatra, így az egész tömbben egységes lesz a felület.

Maradjon a pénz Orosházán

Az aláírások után Németh Béla azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy a nyertes főtérpályázat okán a város is felújítja az önkormányzati tulajdonú üzleteket a Meszes-kisközben. – A megújuló főtér mellett kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a belvárosban lévő egyházi épületek is megszépüljenek, ezzel is egy szép, egységes képet mutatva az orosháziaknak és az ide érkező vendégeknek. Kérem az egyházak képviselőit, hogy amennyiben lehetőségük van rá, a beruházásokat helyi vállalkozóknak adják ki, ezzel is segítsék az itt élők helyzetét – zárta az ünnepélyes aláírást Németh Béla.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.