- hirdetés -

Orosházi mesék dramatikus feldolgozása, helyi büszkeségek bemutatása. Többek közt ezeket kínálja az első Orosházi Városismereti Hét.
Márciusban „összefirkálhatták” a gyerekek az Eötvös iskola falát. Ez volt az első eleme annak a városismereti hétnek, melyet első alkalommal szervezett meg Bárdos Zsuzsa tanár, muzeológus.
– Célunk, hogy a város általános iskolásai kicsit kapcsolódjanak be abba a hagyományőrző, honismereti tevékenységbe, amelyet eddig a különböző intézmények karoltak fel, illetve néhány olyan ember, aki helytörténettel mélyebben is foglalkozott – tudtuk meg Bárdos Zsuzsától.
Hétfő délután a Darvas József Irodalmi Emlékházban a diákok Evvót az én mesém címmel orosházi történeteket dolgoztak fel – főként Hajdú Mihály gyűjtése alapján. Ezeket a meséket bábokkal adták elő a gyerekek (Erős János története), vagy dramatizálták és a tájházban eljátszották. A program zárásaként a régi formulákból építkező, rövid, humoros történetet keltettek életre, amit Bárdos Zsuzsa írt.
– Igyekeztünk olyan kínálatot kialakítani, amiben mindenki megtalálja azt, ami neki tetszik. Van olyan gyerek, aki jól rajzol, ő a környékhez kapcsolódó könyvillusztrációkat készíthetett. Vannak, akik fényképeztek, filmet készítettek Orosháza nevezetességeiről. Mások a környékünkön Bartók Béla által gyűjtött népdalokat énekelnek, vagy Sinka István verseket szavalnak.
Az orosházi gyökereket ápoló hét különlegessége, hogy a lelkesedés hívta életre.
– Nulla költségvetéssel dolgoztunk. A pedagógusok és segítők szívügyüknek tekintették ezt a hetet. A lendület, a hozzáállás volt a bázisunk, nem az anyagiak. Jövőre folytatni szeretnék a munkát.
A különböző programokra várják a szülőket, érdeklődőket.
Április 21., szerda: 14.30-tól a Szántó Kovács múzeumban a beérkezett pályamunkák bemutatója lesz. Köztük a gyerekek készítette filmek, PowerPointok.
Április 22., csütörtök: délután a művelődési házban népdalokat énekelnek a diákok.
Április 23., péntek: 14.30-tól a József Attila iskola tornatermében Büszkeségünk, Orosháza címmel a tagintézmények tartanak bemutatót.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.