- hirdetés -

A Böjte Csaba által alapított Szent Ferenc Alapítvány nagyszalontai otthonának lakói Orosházán jártak azért, hogy megköszönjék azt a sok-sok adományt, amit a helyi keresztény klub jóvoltából kaptak.
„Azért van síró, hogy vigasztald, és éhező, hogy teríts asztalt. Azért van seb, hogy bekösse kezed, vak, elhagyott, azért van, hogy szeresd.”
Ezzel az idézettel indult a Szent Ferenc Alapítvány nagyszalontai házából érkezett gyerekek műsora Orosházán, a Zomba utcán. Az OKIK (Orosházi Keresztény Ifjúsági Klub) klubházában látták vendégül április 16-án a szalontai gyerekeket néhány órára azok az orosházi egyesületi tagok, akik már többször segítették őket élelmiszer-küldeménnyel. Ők erre a segítségre válaszként, köszönetként egy kis előadással készültek, amit közel 80 megjelent előtt mutattak be.


Fő parancs: a szeretet
Fő parancs: a szeretet
Mit lehet tudni az OKIK-ról?
– Ez egy ökumenikus klub, ami ebben a formában 5 éve működik – kezdi a helyi klubvezető, Bánkiné dr. Borbély Mária. – Azonban ez a közösség egy közel két évtizedes múltra tekint vissza. Mióta van klubházunk – amit Kovács Gábor bankár ad ki ingyen nekünk, – azóta nagyon sok tevékenységet tudunk folytatni.
Az ifjúsági klub mellett működik felnőtt klubunk is. A legfontosabb feladatunk egyrészt a különböző karitatív munkák végzése, és emellett az oktatás. Itt ingyen korrepetálunk, és nyelvtanfolyamot is tartunk.
Hogyan kerültek kapcsolatba a nagyszalontai gyerekekkel?
– Nagyszalontán dolgozott két klubtag, a két nagy unokám, és nagyon elszomorodtak, mikor meglátták, milyen körülmények között élnek ott a gyerekek. Karácsony másnapján még kenyerük se volt. Mikor hazajöttek és elmesélték, hogy mit tapasztaltak, akkor mi klubosok megfogadtuk, hogy minden ünnepre gyűjtünk, és viszünk nekik élelmiszert. Nagyon sokan kapcsolódtak még a felhívások során ezekhez a gyűjtésekhez. Most is vannak számomra ismeretlen emberek, akik élelmet hoztak. Ez a szalontaiaknak nagyon sokat jelent. Ujjongani szoktak, amikor tejet meg margarint kapnak.
Miért kerül sor erre a látogatásra?

Nagyon régóta hívjuk őket, és az itteniek nagyon szerettek volna már megismerkedni azokkal a gyerekekkel, akiknek küldik az adományt. Szeretnék körülvenni és kicsit kényeztetni őket. Innen mennek tovább Győrbe, ahol várja őket Böjte Csaba testvér.
Mi a közös azokban az emberekben, akik ma itt vannak?
Nálunk a fő parancs a szeretet, és mellette az elfogadás. Nagyon sok sérült gyerek van a klubban, van köztük mozgássérült és szellemi sérült is, itt azonban mindenki mindenkit szeretettel fogad. Az egyik anyuka azt mondta egyszer, hogy ez egy menedék, egy második otthon.

Árva gyerekek, akik ma már szeretetben élnek

A szalontai otthonban többek közt olyan árva gyerekek élnek, akiknek nincs egyetlen hozzátartozójuk sem, vagy az utcáról, hajléktalan szüleik mellől vitték fedél alá őket. Közülük április 16-án tízen utaztak Orosházára, hogy előadásukkal meghálálják a helyiek jóságát.
A gyerekek furulyáztak, valamint szeretetről, megértésről és elfogadásról szóló verseket, tanításokat szavaltak. Az orosházi klub szintén készült erre a találkozásra. Ők néhány dallal és bibliai idézettel köszöntötték a szalontaikat.

Zeneszó és versek köszönetképpen (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Zeneszó és versek köszönetképpen (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Pál Mária, a Szent Ferenc Alapítvány Nagyszalontai Házának felelőse, a gyerekekkel érkezett nevelő is mesélt a találkozás céljáról.
– Mi 8-10-12 gyerekkel lakunk együtt egy apartmanban a nagyszalontai otthonban. Ez az út – amellett, hogy barátságok szövődnek itt a gyerekek között -, egy kirándulás is, ahol mindenki kikapcsolódhat. Nagyon hálásak vagyunk az orosháziaknak, akik rendszeresen küldenek számunkra élelmiszereket. A mai napon egy előadással jöttünk hozzájuk. Tudatosan is szoktunk versikéket tanulni, és most ezzel köszöntük meg az itteni emberek jóságát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.