- hirdetés -

A Szemszögek találó kifejezést választották kiállításuk címéül a Táncsics Stúdió fotószakkörének diákjai.
Április 7-én a Petőfi Művelődési Központban nyílt meg a tárlat, melyen igen sok érdeklődő jelent meg, megtöltve szinte az egész színháztermi előteret. A megnyitóbeszédet egy ismert fotográfus, Dr. Kürthy Csaba tartotta, aki – mint elmondta – a közönségre úgy tekint, mint hozzáértő nézőkre, hiszen egy kézfelnyújtásos felmérésből a helyszínen gyorsan kiderült, hogy a jelenlévők közül mindenki készített már fényképet. Így valamilyen szinten mindenki képzett ezen a téren. A beszédében Kürthy a fotózásra vonatkozó különleges szemléletét is a hallhatósága elé tárta: valójában az emlékeink is fotók, vagyis azok a retinánkra kerülő információk, amik a memóriánkba kerülnek.
A fotózás tudományát két fázisban határozta meg: az első az utánozó fázis, ami valójában még az útkeresés időszaka, mikor megtetszik az egyik művész valamely munkája, vagy a stílusa, és a még amatőr alkotó ezek alapján próbálja meg a műveit elkészíteni. Ezt követi a második fázis, az egyéni hang megtalálásának pillanata, amikor rádöbben a fotós, hogy amit ő csinál, az csak utánzás, és ehelyett az önkifejezést tűzi maga elé célként.

Hercz Hajnalka fotója mellett több kiváló kép is látható a kiállításon
Hercz Hajnalka fotója mellett több kiváló kép is látható a kiállításon
A diákok mottója kötődött a köszöntőben elhangzottakhoz: Minden majmot meg lehet tanítani fényképezni. Egyet nem tud a majom: hogy mi a fenének fényképez (Féner Tamás). Dr. Kürthy Csaba szerint a Táncsics Fotóstúdió tagjai már a második fázis falait döngetik.
A Török Zsolt vezette, csupa lányokból álló fotószakkör mellett ezen a kiállításon Varga László rajztanár diákjai – akik szintén ehhez a nemhez tartoznak – is megmutatkoztak a közönség előtt. Ők pasztelljeikkel és rajzaikkal álltak ki az érdeklődők elé.

A tárgyfotók és portrék, csendéletek és tájképek április 30-ig tekinthetők meg a művelődési házban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.