- hirdetés -

Mi történik pontosan a már bezárt szeméttelepekkel? Hogyan ártalmatlanítják több évtized szemetét?
A hazai jogszabályok előírásainak megfelelően a megtelt, bezárt hulladéklerakókat rekultiválni szükséges. A DAREH Társulás két párhuzamosan futó projektet menedzsel ezen feladatok elvégzésére, melynek eredményeként kb. 80 hulladéklerakó rekultivációja valósulhat meg.
A rekultiváció tulajdonképpen azon munkálatok összességét jelenti, melyet annak érdekében végeznek el, hogy a lerakó, illetve annak területe újra alkalmassá váljon szabadidős, ipari, erdő-, illetve mezőgazdasági hasznosításra.
A munkákat a szükséges tervek és hatósági engedélyek birtokában lehet megkezdeni. A rekultiváció több módon is megoldható attól függően, hogy mikor, milyen területen, milyen talajviszonyok mellett alakították egykor a lerakót. Az egyik módszer során a területen található összes hulladékot felszedik, elszállítják, illetve szükség esetén földcserét hajtanak végre, majd a területet rehabilitálják, tájba illesztik. A felszedett hulladék szétválogatásra kerül: a hasznosítható részeket újrahasznosítják, a fennmaradó mennyiséget pedig megfelelő szigeteléssel rendelkező hulladéklerakóba szállítják. A másik módszer alkalmazásakor a bezárt lerakót – a hulladék összetolása, tömörítése után – biztonságos szigeteléssel fedik le, biztosítják a szerves anyagok bomlása során keletkező gázok elvezetését, talajjal takarják és tájba illő növényzettel ültetik be, így akadályozva meg a hulladéktestből a talajba, felszín alatti vizekbe történő esetleges szennyezéskimosódást.
A munkálatok azonban nem érnek itt véget. A rekultivált lerakók utógondozását a környezetvédelmi felügyelőség előírásainak megfelelően hosszú éveken át el kell végezni, továbbá meg kell akadályozni a területre történő esetleges további illegális hulladéklerakást.
A lerakók rekultivációjának számos pozitív hatása van amellett, hogy európai uniós kötelezettségeink között is szerepel ennek elvégzése, hiszen így minimalizáljuk felszíni és a felszín alatti vizeink szennyezésének valószínűségét, kiküszöbölhető a kellemetlen szaghatás, javul a levegőminőség, a terület újra esztétikussá, hasznosíthatóvá válik. Emellett további előnyök is megjelennek, hiszen a rekultivált területek javítják a települések képét, hozzájárulnak a lakosság közérzetének, egészségi állapotának javulásához.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.