- hirdetés -

Kvíz, ünnepi műsor, táncház, vers és prózamondó verseny. Német kultúra hetet tartott a Német Kisebbségi Önkormányzat.
Középiskolásoknak rendezett vetélkedővel vette kezdetét március 29-én a Német Kisebbségi Önkormányzat, német kultúra hetéhez kapcsolódó programsorozata. A rendezvény célja, hogy megismertessék a tanulókat egy németországi tartománnyal. Idén Türingiára esett a választás. Hétfőn e tartomány történelméről, kultúrájáról, hagyományairól vetélkedett a Táncsics gimnáziumban az a 24 csapat, akiknek tagjai a város és a környező települések középiskoláiból érkeztek a megmérettetésre. Majd dr. Abonyi Lajos, az NKÖ első elnöke tartott előadás, „A magyarországi németek helyzete a II. világháború után” címmel.

Több nyelv, több út

A program másnap ünnepi műsorral folytatódott. Az esemény előtt dr. Dancsó József alpolgármester, országgyűlési képviselő a városházán fogadta a német hét vendégét Heinek Ottót, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnökét. Az előzetes tervek szerint Axel Biallas protokoll attasé is a rendezvény vendége lett volna, azonban hirtelen jött betegsége miatt nem tudott eljönni. Az alpolgármester szólt a város múltjáról, jelenéről és a várható fejlesztésekről. Majd ajándékot nyújtott át az elnöknek.

Német nyelv, kultúra és csokoládé a Táncsics gimnáziumban (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Német nyelv, kultúra és csokoládé a Táncsics gimnáziumban (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
A küldöttség ezután a Táncsics gimnáziumba ment, az ünnepi műsor helyszínére. A rendezvényen több prominens személyiség is részt vett, köztük Gerhard Stengel nyugalmazott tűzoltóparancsnok, aki évek óta aktív támogatója a rendezvénynek.
Heinek Ottó köszöntő beszédében kiemelte: Türingia rendkívül gazdag történelmének, kultúrájának jelentős magyar szálai is vannak. Ez a rendezvény alkalmat ad arra, hogy a diákok megismerkedjenek e tartománnyal, valamint lehetőségük nyílik a német nyelv aktív gyakorlására is, mely Európa fontos kommunikációs nyelve. A fiatalokat arra biztatta, tanuljanak idegen nyelveket, hiszen mint mondta: több nyelv, több út.

Kulturális műsor és táncház

Diákok műsora
Diákok műsora
A program a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékeinek zenés, táncos produkcióival folytatódott. Majd a Táncsics gimnázium diákjai időutazásra invitálták a közönséget, melynek során Türingia történelmi múltjába nyerhettünk betekintést.
Blahó János a Táncsics gimnázium igazgatója kiemelte, az egy évtizedre visszatekintő német kultúra hete, valójában egy ünnep – a kultúra, a tudás és a partnerség ünnepe. Fontos tartalma, üzenete van e rendezvénynek.
– Egy iskola a jelenben él, de a jövőnek dolgozik. Olyan értéket, tudást ad a diákok számára ez a hét, mely a jövőjük számára meghatározó. Nemcsak ismereteiket gyarapítják, de barátságok is kötetnek – hangsúlyozta az igazgató.
Az ünnepi műsor a korábbiaktól eltérően itt nem ért véget, a rendezvény vidám műsorral és táncházzal folytatódott. A diákokkal Heil Helmut, a Leőwey Táncegyüttes Egyesület vezetője ismertette meg a hagyományos német táncokat. Március 31-én vers és prózamondó versennyel folytatódott a német hét a Székács József evangélikus iskolában, majd délután az általános iskolásokat várták a Türingiáról szóló vetélkedőre.

A rendezvénysorozat április 8-án német szakos tanárok továbbképzésével zárul.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.