- hirdetés -

A Hágában rendezett Kyokushin Európa-bajnokságon egy arany és egy bronz mellett született négy orosházi ezüstérem. Az ezüstösök mesélnek.
Elsőként Szilasi Lászlót kérdeztük:
– Rendkívül izgalmas és tanulságos versenyen vagyok túl. Eddig az összes alsóbb súlycsoportban versenyeztem már, -80 kg-ban most először. Mi is tizenhatos tábláról indultunk, két hazai és egy magyar ellenfelem volt. A hollandokkal kezdtem. Sajnos két alkalommal is döntetlent hirdettek a bírók, így kétszer is töréssel kellett eldönteni, hogy ki a jobb. Az első mérkőzésen sikerült KO. győzelmet aratni, majd következett az első töréses meccs. Itt négy deszkát vállaltam be. Sajnos ennél a gyakorlatnál megsérült a csuklóm és ennek a döntőben láttam kárát. Egy deszkával törtem kevesebbet ellenfelemnél. Ha nincs ez a sérülés és legalább annyit török, mint az ellenfelem, akkor könnyebb testsúly miatt most aranyérmes lehetnék, de mint tudjuk, a sportban a ha-val kezdődő mondatok értelmetlenek. Összességében az ezüstnek is nagyon örülök, remélem Ausztriában jobban sikerül.
Hajdú Editre alig ismertem rá. A kitűnő orosházi nehézsúlyú versenyző tavaly októberi találkozásunk óta 44 kilóval(!) lett könnyebb, így vett részt a hágai Eb-n.
– Annak, hogy az ember kicsi a nehézsúlyúak közt, megvannak a hátrányai, de az előnyei is. Nincs akkora erő, viszont sokkal mozgékonyabb vagyok, az ütések, rúgások sokkal gyorsabbak és a lábtechnikák is magasabbra kerültek az utóbbi időben. Hollandiába nyerni mentem. Az arannyal szerettem volna kis kárpótlást szerezni a tavalyi elszalasztott VB-ért, ahol egy szerencsétlen szalmonella fertőzés miatt nem tudtam elindulni. Egy alkalommal erőnyerő voltam, majd egy holland lány következett és a döntőben egy orosz versenyző várt. Vele döntetlent meccseltem. Érdekessége a dolognak, hogy életemben itt törtem először és csak két deszkát mertem vállalni. Utólag derült ki, hogy ment volna a három is, mint ahogyan ellenfelemnek is sikerült. Végül is elégedett vagyok a második hellyel. Készülünk keményen az osztrák nyílt bajnokságra és nagyon szeretnék kijutni az augusztusi japán versenyre és a WTKA olaszországi világbajnokságára, amelyre már sikerült magam kvalifikálni.

A hágai karatés éremhalmozók (Fotó: Orosházi Kyokushin Karate Szabadidő Kör)
A hágai karatés éremhalmozók (Fotó: Orosházi Kyokushin Karate Szabadidő Kör)
Orbán Tibortól aranyat várt a szakvezetés, és ő is saját magától.
–  Sajnos másként alakult, mert mindjárt az elején nagyon kemény küzdelmeket kellett vívnom. Ezeken több olyan sérülés ért, hogy a döntőbe ugyan bejutottam, de kiállni már nem tudtam. Két hollanddal küzdöttem az első és második körben, majd a döntőbe jutásért magyar ellenfelem volt. Tóth Attila egy másik szervezet magyar bajnoka. Őt még KO-val sikerült legyőzni, de a tavaly műtött térdem bedagadt és a lábfejem is megsérült, így nem láttuk semmi értelmét kiállni a döntőre. Bár aranyért indultam, nem érzek csalódottságot. Amit tudtam, megtettem. Most megpróbálom összeszedni magam az április 18-i súlycsoport nélküli magyar bajnokságra és nagyon remélem, hogy a balszerencse sorozat véget ér.
Ifj Zsiga Zsolt junior korú versenyzőkén ezüstérmet szerzett a felnőtt Kyokushin EB-n Hollandiában, mely kiemelkedő eredmény.
– Nagyszerű versenyen vagyok túl. Jó volt, hogy nem voltak nagy elvárások megfogalmazva velem szemben, így nyugodtan tudtam küzdeni. Éreztem, hogy jó formában vagyok és megpróbáltam mindent kihozni magamból. A döntő izgalmai egy kicsit soknak bizonyultak. Tizenhatos tábláról indult a verseny, első ellenfelem egy orosz harcos volt, aki az előző évi EB-n döntőt vívott. Őt sikerült a rendes mérkőzés idő alatt legyőzni. A második meccsem már nem volt ilyen sima. Belorusz ellenfelem volt és a két menet után döntetlent hirdettek a bírók. Ezen a versenyen ilyenkor nincs hosszabbítás, hanem töréssel kell eldönteni a továbbjutás sorsát. Három deszkát tettem fel, és ezt sikerült is eltörni. A fehérorosz srác ötöt próbált, de nem járt sikerrel. Következő ellenfelem, a végül bronzérmes klubtársam, Csordás Attila volt, a döntőben pedig ismét egy orosz versenyző várt rám. Itt már fejben egy kicsit fáradt voltam és az utolsó győzelem már nem sikerült. Az a fontos, hogy ez az eredmény ne tegyen engem túl magabiztossá, elbizakodottá. Egy-két lazább nap után ismét kőkeményen készülünk. Nagyon szeretném, ha sikerülne Szentesről is hasonló jó eredményt hozni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.