- hirdetés -

A regionális társulás azért alakult, hogy a régi és elavult hulladéklerakókat ártalmatlanítsa.
A Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás a Környezet és Energia Operatív Program keretében a bezárt települési szilárdhulladék-lerakók rekultivációjának elvégzésére pályázott, és nyert is az első fordulóban. A DAREH Társulás tagtelepüléseinek több mint 80 lerakója vesz részt a projektben, ezen lerakókon összesen kb. 4 millió köbméter hulladék halmozódott fel az elmúlt évek, évtizedek során. Ezen mennyiség rekultivációjával a régió rekultivációs céljainak 40%-át, az országos célok 5%-át teljesítené a Társulás.

Fontos a régi lerakók ártalmatlanítása
Fontos a régi lerakók ártalmatlanítása
A korszerűtlen hulladéklerakók a közelmúltban bezárásra kerültek, ám ez még nem jelenti a probléma megoldását, hiszen a környezetünkre, felszíni és felszín alatti vizeinkre – megfelelően elvégzett rekultiváció nélkül – továbbra is veszélyt jelentenek a lerakott hulladéktestből történő szennyezés-kimosódás által. Emellett az európai uniós elvárásoknak való megfelelés szempontjából is fontos a rekultivációs munkák elvégzése, mely több módon is megvalósulhat: a lerakott hulladék felszedésével és válogatásával, illetve a hulladéktest vízzáró-réteggel, talajtakaróval történő ellátásával és növényekkel való beültetésével, tájba illesztésével, valamint további ellenőrzésével, monitoringozásával.
Jelenleg a munkák megvalósításának előkészítése, a kiviteli tervek elkészítése folyik, a második fordulós pályázat pedig még idén júniusban benyújtásra kerül. Pozitív elbírálás esetén akár önerő biztosítása nélkül végezhető el a korszerűtlen, környezetünkre veszélyt jelentő lerakók rendbetétele.

A www.dareh.hu honlapon további információk olvashatók társulásról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.