- hirdetés -

Hangzott el a Cigány Kisebbségi Önkormányzat március 24-én tartott sajtótájékoztatóján.Lakatos Tibor a CKÖ pénzügyi bizottságának elnöke elmondta, sajtótájékoztatójuk apropója a közelgő választás. Orosházán mintegy 400 választásra jogosult roma lakik. A CKÖ szeretné,  ha ők is élnének állampolgári jogukkal és szavaznának, mert az ő döntésük is meghatározó ebben az országban. Fontos, hogy április 11-én voksoljanak, hiszen gyakran elhangzik: minden szavazat számít.
Lakatos Tibor kijelentette, a CKÖ független a pártoktól, az ő feladatuk csupán annyi, hogy segítsék az itt élő cigányokat a tájékozódásban. Ennek érdekében valamennyi pártnak lehetőséget adnak arra, hogy a Pacsirta utcai székhelyükön az országgyűlési képviselő-jelöltek fórum keretében tájékoztassák a romákat is választási programjukról, legfőképpen az őket érintő elképzeléseikről.

Konkrétumok kellenek

Lakatos szerint a pártok programja nem tartalmaz konkrétumokat, szinte egyáltalán nem esik szó a roma társadalomról. A CKÖ szeretné, ha a helyi cigányok is megismernék a pártok ez irányú törekvéseit – főként az oktatás, munkahelyteremtés, kultúra és integráció területén -, hogy ezek tudatában adhassák le szavazataikat.

Lakatos Tibor a cigányokért szólalt fel (Fotó: Melega Krisztián)
Lakatos Tibor meghívta a pártokat
(Fotó: Melega Krisztián)
A városban élő 400 roma közül 40-60 az írástudatlanok száma. Annak érdekében, hogy ők is szavazhassanak, a CKÖ a választási bizottsághoz fordul, hogy segítsenek ennek lebonyolításában. Ugyanakkor azt is el szeretnék érni, hogy a választási bizottságok tagjai között legyenek cigányok is.
A CKÖ szerint rasszista megnyilvánulásai vannak a Jobbiknak, de ők ennek a pártnak is felajánlják a fórum lehetőségét, hogy tájékoztassák az itt élő romákat programjukról. Lakatos Tibor hangsúlyozta:  ha van olyan programjuk, mely számukra is megfelelő, meghallgatják és azt fogadják el. Szerinte ahhoz, hogy az ország megfelelő irányba fejlődjön közösen, egymás mellett békességben élve kell tenni lépéseket.
– Nem szeretnénk, ha folyton romabűnözésről beszélnének. Kijelenthetjük, hogy ma Magyarországon nincs romabűnözés, hanem társadalmi bűnözés van, melyben sajnos a fehér galléros úriemberek is részt vesznek. A híradások is állandóan erről szólnak, akik nem tyúkot, hanem milliókat és milliárdokat lopnak – zárta tájékoztatóját Lakatos Tibor.

Két párt már jelezte, hogy élni kíván a lehetőséggel és fórumot tart a CKÖ Pacsirta utcai székhelyén. Március 30-án, 16 órától a Fidesz országgyűlési képviselő-jelöltje, dr. Dancsó József fórumozik. A tervek szerint április 6-án pedig a Munkáspárt tart tájékoztatót, melyen részt vesz Thürmer Gyula pártelnök is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.