- hirdetés -

Több kiló zöldség és gyümölcs kapott főszerepet a József Attila iskolában kedden délután. Rendhagyó módon tanulhatott mintegy 250 gyerek az egészséges életmódról.
Fő az egészség címmel kevertek, kavartak, szeleteltek és falatoztak a József Attila diákjai kedden. A Comenius program keretében izgalmas délutánon vehetett részt 7 osztály.

A József Attila iskola még 2005-ben kapcsolódott be a Comenius iskolai együttműködés nemzetközi projektbe, aminek célja, hogy az iskolákon keresztül közeledjenek egymás felé a különböző népek, kultúrák. Az orosházi intézménynek lengyel, spanyol és francia partneriskolái vannak.

Az iskolák mindig közösen választanak témát. A 2008-2010 közötti időszak témája: Együtt a Földünkért! Ezen belül foglalkoztak a gyerekek az egészséges életmóddal.
– Az osztályok választottak egy-egy zöldséget, gyümölcsöt, amit játékos formában bemutattak. Verset írtak például a gránátalmáról, rajzoltak a narancsról. Ezt követően a termekben egészséges salátákat, tejturmixokat, szendvicseket készítettünk – tudtuk meg Gulyás Katalin Comenius koordinátortól.

Készülnek az ízletes szendvicsek (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Készülnek az ízletes szendvicsek (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
A diákok maguk döntötték el, melyik finomság elkészítésében szeretnének részt venni. Kipróbálhatták például, milyen a korpás kenyérre kent tonhalas szendvicskrém. Egy másik teremben a majonézes salátaalapba kukorica, gomba, répa, borsó, alma és uborka került. A gyerekek lelkesen segítettek és még lelkesebben kóstoltak, a nagy edény hamar kiürült. Újabb terembe lépve gyümölcsillat fogadott, kivi, banán, narancs, körte, ananász sorjázott a tálakban – itt sem sokáig.
Gulyás Katalin szerint rendkívül hatékonyak a Comenius keretében szervezett programok, mert több lehetőség és idő adott egy-egy témakör hagyományostól eltérő feldolgozására. A visszajelzések (gyerektől, szülőtől és tanártól egyaránt) pozitívak.

Elsőtől ötödikig, összesen 7 osztály csaknem 250 tanulója vett részt az egészséges táplálkozásról szóló rendezvényen. Hét szatyor zöldség és gyümölcs fogyott el.

Sitkei Anikó igazgatóhelyettes az OrosCafé-nak elmondta, a gyerekek tudják, milyen sok vitamin van a zöldségekben, gyümölcsökben. Azonban egy-egy ilyen rendezvényen új ötleteket merítenek, ezeket hazaviszik és így a családok újabb receptekkel gazdagodnak.
A rendezvényt az egészség jegyében tartott kézműves foglalkozás zárta. Többek közt origami gyümölcsök és magvakból hűtőmágnesek készültek. Az iskolában kipróbált és az otthonról hozott receptekből egyébként az intézmény egy receptgyűjtemény kiadását tervezi.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.