- hirdetés -

25 tonna burgonya érkezett Békés megyébe. Nevelőcsaládokat segítenek a hargitai adománnyal.
Tíz székelyföldi település, a Hargita Megyei Tanács felhívására 25 tonna saját termesztésű burgonyával segíti a Békés megyei állami gondoskodásban élő gyermekek ellátását.
A Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ megsegítésére irányuló kezdeményezés egy jótékonysági koncerttel kezdődött. Ezt még februárban tartottak Budapesten, a Szent István Bazilikában a Békés Megyei Önkormányzat szervezésében. A kezdeményezés célja az adománygyűjtésen túl az volt, hogy felhívja a figyelmet a társadalmi összefogás fontosságára.
Ennek kiemelkedő példája a Hargita megyei segítségnyújtás, melynek eredményeként székelyföldi krumplival megrakott teherautó érkezett a napokban Békés megyébe, hogy ezzel is hozzájáruljanak a közel hatszáz állami gondozásba vett gyermek ellátásához. Az állami normatíva csak a gyermekvédelmi szakellátás feladatainak felét fedezi, melyet a megyei önkormányzatnak kell kiegészíteni, ezért az intézmény számára minden segítség kiemelkedő jelentőségű.

Orosházán 60 gyerek kapott krumplit

Sziszák Katalintól, a Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ igazgatójától megtudtuk, a megyében összesen 140 nevelőcsalád gondozására bízott, és a lakásotthonokban nevelkedő állami gondoskodásban élő gyermekek részesülnek az adományból. Orosházára március 23-án érkezett meg a székelyföldi burgonya, melyből 17 nevelőcsaládban élő 60 gyermek részesül. Minden gyermek egy zsák, azaz 40 kilogramm krumplit kap.

Pakolják az erdélyből érkezett burgonyát (Fotó: Rosta Tibor)
Pakolják az Erdélyből érkezett burgonyát (Fotó: Rosta Tibor)
Az igazgató azt is megosztotta velünk, hogy sajnos tavaly ugrásszerűen megnőtt a nevelőszülőkhöz és az állami gondoskodásba kerülő gyermekek száma, megyei szinten ez a szám a múlt évben 150-el emelkedett. A szakember véleménye szerint igaz, hogy a gazdasági válság hatásai miatt nagyon sok család került nehéz helyzetbe, azonban elsősorban nem feltétlenül a megromlott anyagi helyzet miatt kerülnek a gyermekek nevelőszülőkhöz. Sokkal inkább a szülők nemtörődömsége miatt.
Sok gyermek él szinte elviselhetetlen körülmények között, a szülők nem gondoskodnak az alapvető higiéniás feltételekről, a gyerekek ruházata piszkos, napi tisztálkodásuk és étkeztetésük nem megoldott, és gyakran a szülők italozó életmódja veszélyezteti a gyermek egészséges fejlődését.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.