- hirdetés -

Soros ülését tartotta március 16-án a Német Kisebbségi Önkormányzat. A Thüringiai napok előkészületeiről tárgyaltak.
Az NKÖ minden évben a német kultúra hetéhez kapcsolódva programsorozat keretében ismerteti meg a diákokat egy német ajkú országgal. Ebben az évben – nem véletlenül – Thüringiára esett a választás. Tíz évvel ezelőtt Papp Gyula születésének 100. évfordulója alkalmából a NKÖ közösen egy németországi településsel kiállítást rendezett a művész alkotásaiból, mellyel szervesen bekapcsolódott Orosháza kulturális életébe. A tárlat azóta bejárta a világot, az NKÖ pedig meghívást kapott Erfurtba, Thüringia fővárosába.
A jubileumi évfordulóra emlékezve és az akkori látogatás apropóján esett a választás Thüringiára, így március 29-től e németországi tartomány kultúrájával, hagyományaival ismertetik meg a diákságot. A program német nyelvű kvízzel veszi kezdetét, az előzetes jelentkezések alapján 26 csapat vállalkozik a megmérettetésre, a 78 diák a város és a térség középiskoláiból érkezik. Az NKÖ a Vinculum Egyesülettel és az Ipartestülettel közösen tart előadást. „A magyarországi németek helyzete a II. világháború után” témájáról dr. Abonyi Lajos, az NKÖ 1. elnöke beszél. Azért esett erre a választás, mert 65 év telt el a magyarországi németség „holocaustja” óta, mely 1948 után tabu volt, de 1990 óta már szabadon lehet róla beszélni.
A programsorozat március 30-án ünnepi műsorral folytatódik a Táncsics gimnáziumban, melynek díszvendége lesz Axel Biallas protokoll attasé és Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke. Az ünnepség az előző évektől eltérően a diákok német nyelvű vidám műsorával és táncházzal folytatódik.
Március 31-én tartják a hagyományos vers és prózamondó versenyt német művekből a Székács József evangélikus iskolában. A szervezők idén egy újítással is előállnak, hiszen 7-8. osztályos diákoknak is szerveznek vetélkedőt Thüringiáról. A programsorozat április 8-án német szakos tanárok továbbképzésével zárul.
– A NKÖ ezzel a rendezvényével egyfajta közvetítőszerepet vállal, hisz már a német nagykövetség honlapján is szerepel. Akik eddig még nem ismerték, így tudomást szerezhetnek városunkról. A kultúra területén is értékközvetítő, mert az országok bemutatásával a tanulók megismerik annak szokásait, hagyományait, történelmét. Nagyon fontos momentuma még a rendezvénynek, hogy általa mintegy 350 diák „mozdul” meg és vállal aktív szerepet a programokban – összegzett dr. Abonyi Lajos.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.