- hirdetés -

Március végén megszűnik az alkalmi munkavállalói könyv. Az új rendszerről a munkaügyi központ orosházi kirendeltségének vezetőjét, Lustyikné Dr. Papp Anikót kérdeztük meg.
Mit kell tudni a módosításokról, mi a teendő áprilistól?
Április 1-jétől lép hatályba az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény, a jelenlegi alkalmi munkavállalói könyvek és a közteherjegyek tehát március 31-ig élnek. Áprilistól egyszerűsített munkaszerződést kell kötni, illetve elektronikusan kell bejelenteni a foglalkoztatást a munkáltatónak az APEH felé. Fontos, hogy mindezt a munkavégzés megkezdését megelőzően kell megtenni interneten, bizonyos esetekben (háztartási munka, növénytermesztési idénymunka) pedig telefonon is lehet. Az egyszerűsített foglalkoztatást négy esetben lehet alkalmazni: alkalmi jellegű munka, idénymunka, természetes személy háztartásában végzett munka, illetve kiemelkedően közhasznú szervezetek által létesített munkaviszony esetében.
Az új rendszerben havonta hány napot lehet dolgozni?

A kiskönyvet ezután nem kérik (Fotó: Rosta Tibor)
A kiskönyvet ezután nem kérik (Fotó: Rosta Tibor)
Ha a munka alkalmi jellegű, akkor legfeljebb 5 egymást követő napig lehet dolgozni, egy hónapon belül összesen 15 napig, egy éven belül pedig maximum 90 napig. A mezőgazdasági idénymunka nem haladhatja meg a 31 napot. Növénytermesztési és idegenforgalmi idénymunka esetén a munkaszerződés az idény hosszára köthető.
Marad-e a mostani kiskönyves fizetési táblázat?
Április 1-jétől megszűnik ez a rendszer. A munkabér összege a felek megállapodásától függ majd. A Munka Törvénykönyve és az ide vonatkozó jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni. A járulékokat pedig a főszabály szerint az általános adó- és tb-előírások alapján kell megfizetni.
Milyen kötelezettségük van a jelenleg még kiskönyvvel rendelkezőknek?
A jelenlegi kiskönyvek új foglalkoztatásra áprilistól nem használhatók, viszont a március 31-éig életben lévő munkaviszonyok fennállásának igazolására jók. Az alkalmi munkavállalói könyveket július 31-éig kell leadni a munkaügyi központok területileg illetékes kirendeltségein.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.