- hirdetés -

Hétvégén tartotta éves beszámoló közgyűlését a Cinkusiak Baráti Köre Egyesület.
Elsőként Deák György elnök ismertette az egyesület 2009. évi tevékenységét, kiemelve, hogy az elmúlt esztendő során gazdag, de költségtakarékos rendezvényeket szerveztek. Jelentős esemény volt az Olvasókörök Országos Szövetségének Orosházán tartott kibővített vezetőségi ülése, a kilencedik alkalommal megtartott hagyományos cinkusi koszorúzás, a XIV. Ifjúsági Magyarságtábor előadói estje, valamint az „Őszi szél fúj a hegyekről…” címmel rendezett Régiós Népdalköri Találkozó, ahol 11 népdalkör közel 200 tagja szerepelt. Nagy sikert aratott a Mikulás napi „zsákbanóta” est a Petőfi Művelődési Központban, ahol mintegy 150 fő vett részt. A Baráti Kör berkeibe tartozó Bokréta Népdalkör 2009-ben 27-szer állt színpadra, a legtöbb alkalommal városi, városkörnyéki ünnepségeken, rendezvényeken, baráti találkozókon.

A cinkusiak közgyűlése - készülnek az idei évre is (Fotó: Zsedényi Péter)
A cinkusiak közgyűlése - készülnek az idei évre is (Fotó: Zsedényi Péter)
Deák György hangsúlyozta, hogy a két szervezet együttműködése, egyesülése mindkét fél számára jelentős előnyökkel járt. Gazdagította hagyományőrző, kulturális tevékenységüket, pályázati, anyagi előnyöket és a népdalkör fellépéseit tekintve új típusú bevételi forrásokat eredményezett.
A Baráti Kör pénzügyi helyzetéről az elnök elmondta: kiegyensúlyozott gazdálkodást folytatnak. Az egyesületnek 2009-ben 649.505 forint bevétele keletkezett, míg a kiadási oldalon 648.052 forint szerepel. A befolyt tagdíjakat igyekeznek pályázatok útján kiegészíteni, szeretnék 2010-ben is megragadni a kínálkozó pályázati lehetőségeket.
Miután a tagság egyhangúan elfogadta a beszámolót, ismertetésre került az egyesület 2010-es programjainak tervezete, melynek gerincét ezúttal is a Bokréta Népdalkör fellépései alkotják. Hagyományosan megrendezésre kerül Cinkuson az egykori iskolaépület és az egykori olvasókör falán elhelyezett emléktáblák megkoszorúzása, és nem maradhat el az őszi Régiós Népdalköri Találkozó, valamint a Mikulás napi „zsákbanóta” est a Petőfi Művelődési Központban. Aktívan részt vesz a Baráti Kör a XV. Ifjúsági Magyarságtábor rendezvényein is.
A közgyűlés záró szakaszában a tagság új elnökségi tagot választott a tavaly szeptemberben elhunyt Aklan Imre helyére. A három jelölt közül a legtöbb szavazatot Némethné Hajdu Hanna kapta, aki így a héttagú elnökségbe került.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.