- hirdetés -

Városunkban tartott előadást a közelmúltban Pintér István történész. Görgei Artúr volt a középpontban.
A Mélyen Szántó Esték sorozat keretében a szakember Görgei Artúr szerepét ismertette a téli hadjáratban és a kápolnai csatában. Kiderült, hogyan áll jelenleg a tábornok megítélése, de megtudtuk azt is, i-vel vagy y-nal írjuk-e a nevét. Az előadás után kérdeztük a történészt.
Görgei megítélésében a mai napig nincs egység. Ön hogyan látja szerepét?

Görgei az új kutatások szerint nem volt áruló
Görgei az új kutatások szerint nem volt áruló
Az elmúlt 40-50 évben úgy tekintettek Görgei Artúrra, mint aki elárulta a szabadságharcot. Azt kell, hogy mondjam, sajnos, nem számítottak a tények és a dokumentumok. A történész szakma viszont már tisztázta a dolgot. Azok, akik ezzel a kérdéskörrel foglalkoznak, elismerték, hogy a tábornok katonai téren kiemelkedőt nyújtott a szabadságharcban. Úgy gondolom, méltán került vissza Görgei lovas szobra Budapesten, a Hadtörténeti Múzeumtól nem messze lévő térre.
Említette előadásában, hogy katonái tisztelték Görgeit.
Gondoljuk el azt a szerepet, amit neki akkor meg kellett valósítani. Egy 30 éves emberről van szó, aki 1848 novemberében már vezérőrnagy. Én úgy gondolom, hogy rendkívüli képességekről tett bizonyságot, amikor a feldunai hadtest vezetését átvette. Szigorú fegyelmet tartott, de katonái tisztelték. Talán nem túlzok, ha azt mondom, később bálványozták is.
Ha jól tudom, katonai akadémián tananyag…
Tudomásom szerint Franciaországban és Angliában is tanítják a tevékenységét, sőt az amerikai West Point katonai akadémián szintén tananyag. Ha egy nagyhatalom akadémiáján egy közép-európai ország tábornokának hadmenetét oktatják, úgy vélem, büszkék lehetünk rá.
Tegyük fel az i-re a pontot. Hogyan írjuk a nevét?
Ha megnézzük a szakirodalmat, mindkét változat, az i és az y is létezik. Információim szerint ’48-ig y-nal írta a család a nevét, utána tértek át az i-re. Birtokomban van egy könyv, melyben látható a tábornok fényképe és saját kezű aláírása is. Itt bizony i-vel írta nevét Görgei Artúr.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.