- hirdetés -

Másfélszeresére nőtt egy év alatt a szemétdíjtartozás Orosházán. Tisztának mondható városunk, de még mindig vannak illegális szemétlerakók. Mindennapi életünk folyamán rengeteg hulladékot termelünk, melyet rendszeresen el is szállítanak a városüzemeltetés munkatársai. Ezért természetesen fizetnünk is kell. Mint kiderült, nemcsak a gáz, villany és vízdíjtartozása jelentős Orosházán, hanem a szemétszállítási díjak tekintetében is nagymértékű hátraléka van a városnak. De hogy mennyi az annyi a számok tükrében, arról – sok más kérdéseink mellett – Csizmadia Gergely a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. gazdasági igazgatója válaszolt.
Mennyi jelenleg azoknak az ügyfeleknek a száma városunkban, akiket már többször felszólítottak a szemétdíj tartozásuk megfizetésére? Általában mekkora a tartozások összege?
A hátralékos ügyfelek száma, úgy mint a felhalmozott tartozások összege sajnos évről évre egyre nő. Jelenleg 2700 orosházi ügyfélnek van tartozása, melyek ezer forinttól több mint 50 ezer forintig terjedő hátralékok.

Ha nem fizetnek, adók módjára behajtják a pénzt

Mennyi az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. kintlévősége a nem fizetések miatt? Ez az összeg nőtt, vagy csökkent az elmúlt évekhez képest?
A cég 2008. évi 12,8 millió forintnyi lakossági kintlévősége 2009. év végére több mint 19,5 millió forintra duzzadt, ami azt jelenti, hogy egy év alatt a tartozások másfélszeresére nőttek. Ez a tendencia hasonlóképpen alakult szinte mind a 15 településen, ahol az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. végzi a hulladékgyűjtéssel és szállítással kapcsolatos kötelező közszolgáltatást.
Mi a következménye annak, aki többszöri felszólítás ellenére sem fizeti ki a szemétdíjat?
Mivel a hulladékszállítás kötelező közszolgáltatás és a díja adók módjára behajtható, a Zrt. a hulladékgazdálkodási törvény alapján a 90 napon túli lejárt tartozásokat átadja az illetékes önkormányzat jegyzőjének, aki az adókkal foglalkozó hivatali dolgozók által foganatosítja a követelés teljesülését. Amennyiben ez sikertelen, a cég a jogi képviselője útján próbálja a kintlévőséget realizálni.
Előfordul, hogy nem szállítják el annak a szemetét, aki nem fizetett?

A kihelyezett szemetet minden esetben elszállítják (Fotó: Melega Krisztián)
A kihelyezett szemetet minden esetben elszállítják (Fotó: Melega Krisztián)
Mivel minden lakott ingatlan tulajdonosa köteles az ott keletkezett hulladék elszállítása szempontjából igénybe venni a kötelező közszolgáltatást és a többi közüzemi szolgáltatóval ellentétben ez a szolgáltatás nem kapcsolható ki, ezért minden kihelyezett és az adott évre érvényes matricával ellátott gyűjtőedény hetente ürítésre kerül. A hátralékos ügyfelektől pedig a kintlévőséget behajtjuk. A tömblakások lakóival szemben ugyanúgy érvényesíthető a jogos követelés mint bárki más esetében. Végső esetben az ingatlanra terhelődhet az elmaradt díj.
Van olyan lehetőség, amellyel a szemétszállítási díj csökkenthető a lakosság számára?
A Zrt. az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan ebben az évben is lehetőséget biztosított az orosháziak számára egy havi díj elengedésével, amennyiben egy összegben fizették meg az éves díjat. Emellett az önkormányzat a rászorulóknak több módon biztosít pénzbeli, illetve természetbeni segítséget díjuk rendezéséhez, mégpedig a szemétszállítási díj-, illetve a lakásfenntartási támogatás segítségével.
Általában a lakók mekkora űrtartalmú gyűjtőedényt használnak?
Orosháza vonatkozásában a legjellemzőbb a 120 literes gyűjtőedény, ezt követi a tömblakásokra jellemző 1100 literes gyűjtőkonténer, melyet egy-egy lakótömb vesz igénybe heti többszöri ürítéssel.
Az utóbbi időben tapasztalható esetleg az, hogy a kisebb űrtartalmú gyűjtőedényt kérik a lakók, ezzel is spórolva a szemétszállítási díjon?
Előfordul, hogy kisebb gyűjtőedényre váltanak, de ennek aránya csekély.

A bezárt lerakó miatt lett drágább minden

Válogatás nélkül mindent kidobnak az emberek?
Mindenféle hulladék előfordul, melyek általában az adott évszakra jellemzőek téltől nyárig, így a salaktól a dinnyehéjig minden megtalálható a szemétgyűjtőkben.
Tavalyhoz képest idén jelentősen megemelkedett a szemétszállítási díjak mértéke. Mi ennek az oka?
Az EU csatlakozás következtében csak olyan hulladéklerakók maradhattak üzemben, melyek műszaki védelemmel (szigeteléssel) vannak ellátva. Mivel az orosházi lerakót több évtizeddel ezelőtt létesítették és nem felelt meg a feltételeknek, nem kaphatott a továbbiakban működési engedélyt. Ennek következtében a két legközelebbi – békéscsabai és hódmezővásárhelyi – EU konform ártalmatlanító helyre kell a gyűjtőjáratoknak elszállítani a hulladékot. Egyrészt a jóval magasabb szállítási költség, másrészt pedig a tonnánként 7.600 forintos ártalmatlanítási díj megfizetése miatt kellett sort keríteni egy nagyobb mértékű emelésre.
Várható idén még emelés?
További ilyen mértékű emelés a közeljövőben nem valószínű, csak maximum a szakmai infláció mértékének megfelelő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.