- hirdetés -

A hulladék kezelése hazánkban is égető probléma, ráadásul a régi, elavult szemétlerakók nagy veszélyt jelentenek a környezetre. Ennek a problémának a megoldására alakult a DAREH, azaz a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás.
A társulás elnöke, Molnár Béla válaszolt kérdéseinkre.
Milyen problémák megoldására, célok elérésére jött létre a DAREH Társulás?
A DAREH Társulás 2006-ban alakult 88 település részvételével, mára 93 tagot számlál. Célunk a hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatok elvégzése, problémák megoldása, az EU-s előírásoknak való megfelelés biztosítása.
Konkrétan milyen feladatokat látnak el?

A hulladék ártalmatlanítása összetett feladat
A hulladék ártalmatlanítása összetett feladat
A Környezet és Energia Operatív Program keretében a bezárt települési szilárdhulladék-lerakók rekultivációjának elvégzésére pályáztunk, és nyertünk is az első fordulóban. Jelenleg a megvalósítás előkészítése, a kiviteli tervek elkészítése folyik. A második fordulós pályázatunkat még idén benyújtjuk. Pozitív elbírálás esetén akár önerő biztosítása nélkül végezhetjük el a korszerűtlen, környezetünkre veszélyt jelentő lerakók rendbetételét.
Melyek a Társulás jövőbeli tervei?
Az előbbiek mellett a Társulás tagtelepülései további hulladékgazdálkodási feladatok elvégzésére is szövetkeztek. Ennek kapcsán idén márciusban benyújtjuk a hulladékgazdálkodási rendszer kiépítését célzó első fordulós pályázatunkat is, és folyamatosan figyeljük a KEOP keretében megnyíló újabb programokat, lehetőségeket is.
Hol tájékozódhatunk a DAREH Társulás munkájáról?
A www.dareh.hu honlapon további információk olvashatók társulásunkról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.