- hirdetés -

Második alkalommal rendezték meg az Orosháza-Gyopárosfürdői Gasztronómiai Ízutazás versenyt Gyopárosfürdőn, a Hotel Corvus Aqua**** szervezésében.
Egy éve hirdették meg először a versenyt, melyet Károlyi Fülöp Béla Ízes Orosháza című könyve ihletett. Azt szeretnék elérni a szervezők, hogy ne csak nyomtatott formában valósuljon meg az orosházi ízvilág, hanem a valóságban is népszerűsítsék a helyi ízeket. Idén már némileg átszabták a versenyfeltételeket, hiszen alkalmazkodni kell a legújabb irányzatokhoz a gasztronómiában is. Az előzetes jelentkezésekhez képest némileg meglepő volt, hogy csupán négy versenymű futott be a meghirdetett időpontra.
A versenyzőknek egy előre elkészített, szabadon választott nyolcszemélyes dísztálat, valamint egy egyszemélyes displayt kellett prezentálniuk, és ehhez illő italt kínálniuk.
A beérkezett munkákat neves zsűri mustrálta és kóstolta: Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, Vozár Márton a békéscsabai Fiume szálloda igazgatója és dr. Körmendi János idegenforgalmi szakember.

A győztes Kodolányi Főiskola csapata és munkájuk (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián
A győztes Kodolányi Főiskola csapata és munkájuk (klikk a képre)
Fotók: Melega Krisztián
Kóstolás közben a zsűri tagjai a sajtó képviselőivel is megosztottak néhány gondolatot.
-Manapság már nem elég, hogy a hidegkonyhai készítmények szépen nézzenek ki. Jogos igény, hogy az elkészített ételek ízletesek legyenek. Nem csak a szemnek, hanem az ízlelő bimbóknak is élményt kell nyújtani. Ez nem is olyan egyszerű feladat, hiszen a hidegtálak elkészítésének módja speciális tudást és speciális technikákat igényel – mondta Prohászka Béla.
Hangsúlyozta, hogy amit most itt látnak, az a 21. század elvárásainak felelnek meg.
– Manapság már eltűntek a saláták, a franciasaláták, az orosz hússaláták a divatos hidegkonyha kínálatából. A 21. század trendje a megszámlálható termék, szellős tálalásban, így akár darabra ki lehet vinni a vendégnek az elkészített ételt, mely gyönyörűen mutat a tálakon – fűzött magyarázatot a látottakhoz Prohászka Béla.

Versenyen kívül termékeivel bemutatkozott Ficsor Zoltán cukrászmester és Asztalos László pékmester. Mindketten azt mutatták be, hoy egy vidéki településen, kis műhelyekben is milyen csodákra képes a tehetség.

Az ételek végigkóstolása után a zsűri értékelt. Külön pontok jártak az ízléses tálalásért, az étel állagáért, ízvilágáért, és a kiegészítő díszítésért. Külön kiemelték, hogy a salátákból, zöldségekből készített díszítés – amennyiben igényesen és magas szakmai színvonalon készült – magasabb rangra emeli a fogyasztásra szánt ételt az asztalon. Emellett figyelmet szenteltek annak, hogy milyen bort terítettek a hidegtálak mellé, azok mennyire harmonizálnak íz- és színvilágra az étellel.
Eredmények:
1. Kodolányi János Főiskola Orosháza
2. Hotel Corvus Aqua**** Orosháza
3. Harruckern János Közoktatási Intézmény
Különdíj: Napsugár Hotel Orosháza

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.