- hirdetés -

A Békés Megyei Vízművek Zrt. kintlévősége Orosházán eléri az 50 millió forintot. Vannak, akik a kikötés után maguk állítják vissza a szolgáltatást, igen jelentős anyagi kárt okozva ezzel a Vízműveknek.
Mindennapi életünk elképzelhetetlen víz nélkül. De mint mindennek, ennek is ára van. Korábban annak jártunk utána, mi a helyzet gáz és villany ügyben Orosházán, most „vizes” kérdéseinkre kerestük a válaszokat a Békés Megyei Vízművek Zrt-nél.
Mennyi jelenleg azon ügyfelek száma a városban, akiket már többször felszólítottak  díjtartozásuk megfizetésére? Általában mekkora a tartozások összege?
Többszöri felszólítás ugyanazon kintlévőség-kezelési szakaszban nem jellemző. Amennyiben a fogyasztó az első felszólításra sem teljesít, úgy már a korlátozás vagy a peres eljárás kilátásba helyezésére vonatkozó megkeresésre kerül sor. Inkább a kis összegű, 5-10 ezer forintos tartozások jellemzőek.
Mennyi a Békés Megyei Vízművek Zrt. kintlévősége Orosházán a nem fizetések miatt? Ez az összeg nőtt, vagy csökkent az elmúlt évekhez képest?

Amíg folyik, addig nincs gond (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Amíg folyik, addig nincs gond
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A Békés Megyei Vízművek Zrt. orosházi kintlévőségeinek összege elérni az 50 millió forintot. A kintlévőség nagyságrendje csupán néhány százalékos változást mutat az évek viszonylatában, az éven belüli ingadozás jelentősebb, a nyári hónapokban csökken az összes kintlévőség.
Hogyan juthat a fogyasztó addig, hogy elzárják nála a vizet?
Amennyiben a fogyasztó határidőre nem fizeti meg társaságunknak a biztosított szolgáltatás ellenértékét, fizetési felszólítást küldünk neki. Ha erre bármilyen módon reagál, akkor biztos, hogy meg tudjuk oldani a problémát. Sokan azt is jelzik, ha fizetési nehézségeik vannak, s ilyenkor együtt keressük meg a megoldást a problémára. Gyakran az önkormányzathoz tudunk fordulni segítségért, illetve sok esetben a részletfizetési lehetőség is megoldást jelent. Azonban, ha a fogyasztó a fizetési felszólításra nem rendezi a tartozását, s nem is keresi a megoldást, úgy elkezdődik a kintlévőség-kezelési eljárás, amely az összegtől függően személyes behajtást is magában foglal. Csak a végső esetben kerül sor a fogyasztás korlátozására, melyről minden esetben tájékoztatjuk a partnereinket.
Ha az ügyfél időközben rendezte tartozását, akkor mennyi idő alatt kapja vissza a vizet és ez mennyibe kerül?
Ha a tartozás rendezésére még a kikötés elrendelése előtt kerül sor, akkor a kintlévőség-kezelési folyamat lezárul még a kikötés előtt. Amennyiben sor kerül a fogyasztás korlátozására, akkor ez kicsivel hosszabb folyamat. A munkát néhány nap alatt végzik el kollégáink. Ebben az esetben a fogyasztónak meg kell téríteni a ki-, illetve visszakötés és a behajtás költségét. Amennyiben a fogyasztó együttműködött a korlátozás végrehajtásában, akkor a vízmérőjét szerelik vissza, ez mindössze ötöde a gerincvezetékről történő korlátozás költségének.

Az aknán belüli fogyasztást fizetni kell

Mennyi azon háztartások száma Orosházán, ahol már év(ek) óta nincs a lakásban víz, mert nem fizettek és ezért elzárták a vizet?
Nem ez a hozzáállás jellemzi fogyasztóinkat, hiszen mindannyian arra törekszünk, hogy a szolgáltatás mihamarabb helyreálljon. Sajnálatos módon azonban a fogyasztási helyek ellenőrzése során néhány esetben fény derül arra, hogy a fogyasztó maga állítja vissza a szolgáltatást, ennek azonban igen jelentős anyagi és jogi következményei vannak.
Mennyi utcai kút van Orosházán, ezek száma nőtt vagy csökkent az utóbbi évekhez képest? Az utcai kutak vízfogyasztását ki fizeti?
Orosházán 267 darab közkifolyó üzemel. Az üzemelő ejektoros kutak számában minimális változás történt, ez a csökkenés legfeljebb az 5 százalékot éri el. A közkifolyók fogyasztását az önkormányzat téríti meg a szolgáltatónak.
Mi történik akkor, ha a vízóra és a lakás között (legyen szó kertes háznál) csőtörés történik. A közben elfolyt vizet ki fizeti ilyenkor?
A vízmérő akna az a pont, ahol a szolgáltató által kezelt hálózat és a fogyasztói hálózat találkozik. Tehát az a vezetékszakasz, ami a vízmérőt követően működik az ingatlanon a fogyasztó tulajdona, annak a karbantartása a fogyasztó felelőssége. Így, ha ezen a szakaszon történik meghibásodás, annak a költsége a fogyasztót terheli.
Mekkora az átlag éves vízfogyasztás Orosházán, ez az elmúlt évekhez képest több vagy kevesebb?
A településen mért összes éves fogyasztás 1 millió 252 ezer 396 m3. A fogyasztás inkább stagnál, mint jelentősen változna. Azonban egy évtizedre visszatekintve érzékelhető a folyamatos csökkenés.
Mekkora a víz arzén tartalma Orosházán. Kik és milyen időközönként ellenőrzi ezt az értéket? Országos szinten minőségileg hová sorolható az orosházi víz?
Orosházán a víz arzéntartalma az elmúlt két évet tekintve 16 mikrogramm/liter átlagértéket mutat, az elmúlt két hónapra nézve pedig megközelíti a 14 mikrogrammot. A vízminőségi ellenőrzést maga a szolgáltató is elvégzi és természetesen az ÁNTSZ. A víz minősége Békés megyén belül is jónak számít, de a Dél-Alföldet tekintve is igen jó.
Mennyibe kerül most egy köbméter víz és az alapdíj. Január elsejétől emelkedett-e és az év folyamán várható-e további emelés?
Az alapdíj mértéke a Vízművek szolgáltatási területén nem változott a tavalyi évhez képest, ez 2010-ben is 520 Ft+áfa. A fogyasztástól függő díj lakossági szegmensben jelenleg nettó 159 Ft/köbméter. Ez a tavalyi évben 149,8 Ft volt. A Vízművek nem tervez további díjváltozást erre az évre, az árhatóság – az önkormányzat – az, aki döntési jogkörrel rendelkezik a díjak meghatározása tekintetében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.