- hirdetés -

Állampolgárok, akik szervezetten gyakorolják állampolgári kötelességüket. Nyolc éve őrzi a rendet az Orosházi Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Egyesület városunkban.
Orosházán két polgárőrszervezet vállalja magára társadalmi munkában a város nyugalma feletti őrködést. Az Orosháza Önkormányzata Bűnmegelőzési Egyesületről már beszámoltunk, mellettük azonban jelen van az Orosházi Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Egyesület (Orosházi BVE).
Az egyesület nyolcéves múltra tekint vissza. 2002-ben a pécsi illetőségű Polgárőrség, Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Egyesület orosházi csoportjaként alakultak meg. A 10 fővel induló önkéntes rendfenntartó csoport taglétszáma hamar gyarapodni kezdett. 2006-ban a pécsi egyesület tagszervezeteként új egyesületet hoztak létre Orosházi BVE néven. A 22 tag mellett szükség esetén további 10 önkéntes is erősíti a csapatot, ami megalakulása óta Fosztó Krisztián elnökletével működik. Munkájukról Fosztó Krisztián mesélt az OrosCafé.hu-nak.

Fosztó Krisztián
Fosztó Krisztián
– Tevékenységünknek csupán egy része, hogy a rendőrség felkérésére közös szolgálatot teljesítünk. Emellett számos rendezvényt biztosítunk, vagy épp társszervezőként részt veszünk a lebonyolításban.
Biztosítják a GYIÖK által szervezett Mikulás-futást, bűnmegelőzési napot tartanak a gyermeknap keretében, április elsejét bolondos vetélkedővel köszöntik, őrzik a rendet a fáklyás felvonuláson, tavaly pedig első alkalommal rendezték meg a Véd-elem Kupát Szénási József közreműködésével. Az egyesület az orosházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumnak is tagja.
Társszervezői az Egy éjszaka a hajléktalanokért rendezvénynek, de nem csak ebben a formában segítenek a hajlék nélkül élőkön. Hat éve, hogy a téli krízis időszakban fokozottan együtt dolgoznak a szociális munkásokkal. Főként információt adnak a kint élők tartózkodási helyéről. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás éjjeli ügyeletét is magukra vállalták. Amikor befut a jelzés a központba, az ügyeletes riasztja a polgárőröket. Ők azok, akik éjszaka a gondozóval negyedórán belül a helyszínre sietnek, és segítenek a bajba jutott emberen. Őrzik a védett gyurgyalagok fészkelőhelyét is. Mindezt ingyen – társadalmi munkájukkal segítik a közösséget.
– Olyan állampolgárok vagyunk, mint bárki más, csak szervezetten gyakoroljuk állampolgári kötelességünket – mondta Fosztó Krisztián.

Évente 4400 óra készenlét

Naponta 12 órás ügyeletet vállalnak, főként az esti, éjszakai órákban – őrizve Orosháza álmát. Évente tehát csaknem 4400 órában teljesítenek ügyeleti készenlétet, és közel 1000 óra szolgálatot adnak. Mennek, ha lakossági jelzés érkezik hozzájuk. A Piétával történt szóbeli egyezség alapján vigyáznak a temetés miatt üressé vált házakra. Két éve pedig a rendőrséggel közösen járják az idősek klubjait. Felvilágosító előadásukkal azt szeretnék elérni, hogy az idősek ne váljanak áldozattá.
– Jelenleg 4 jelölt van az egyesületünkben (de várjuk a további érdeklődőket). Ők még nem tagok, de teljesítenek szolgálatot. Egy év próbaidő és két alapító tag ajánlása után válhat taggá a jelölt. A feltétel mindössze annyi, hogy 18 év feletti, büntetlen előéletű legyen az elhivatott jelölt és ismerje, fogadja el az egyesület alapszabályát.

Állampolgári kötelesség szervezett módon -
Állampolgári kötelesség szervezett módon - Orosházi Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Egyesület
Az egyesület legfőbb bevételi forrása a tagok által befizetett díj és támogatás. (Ez utóbbira példa lehet a tankolás.) Emellett az önkormányzat két éve támogatja a szervezetet – a támogatásról éves pályázat és beszámoló alapján dönt a hivatal. Idén 500 ezer forintból gazdálkodhatnak a polgárőrök. A pénz nagy részét az autó viszi el – tetemes összeg a benzinköltség, sokat emészt fel az autó javítása és járulékos költsége is. Szintén költség az egyenruha és a munkához elengedhetetlen technikai eszközök sora is. Épp ezért szívesen veszik a támogatásokat.
Illetékességi területük országos, de tevékenységüket Orosháza és környékén végzik. Az évek alatt kialakult szolgálati rend alapján leginkább a belvárosban és az üveggyári lakótelepen teljesítenek szolgálatot. De természetesen Gyopároson és a külső településrészeken, a tanyavilágban is megfordulnak.

Az Orosházi BVE elérhetősége megtalálható szerkesztőségünkben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.