- hirdetés -

Hosszú a sor a gyógyszertárban, vagy oda az egészség? Segít a szociális intézmény. Február 15-étől már ingyen.
A 84 éves Miszlai Gyuri bácsi tavaly májusban döntött a házi gondozás mellett. Szerdán nála jártunk és arra kértük, meséljen a gondozásról.
– Óriási segítség, hogy időről-időre jönnek hozzám. Korábban csak ebédet kértem, de végül betegség miatt több segítségre volt szükségem. Nem tudok boltba menni, hivatalos ügyeket intézni, sem gyógyszert kiváltani. Ezekben is segít a gondozóm – sorolja hálásan.

Otthonában segítenek, ha kéri (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Otthonában segítenek, ha kéri (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A beszélgetés során kiderül, mekkora jelentősége van számára a szolgáltatásnak, s az is, mekkora szeretettel van gondozója, Liszkai Zoltánné, Erika felé. Nem csoda, Erika szinte cseppenként számon tartja a Béres cseppet, kályhát szerez, tüzelőt intéz, kikészíti a gyógyszert, bevásárol a boltban.
– 14 éve dolgozom házi gondozóként. Sokrétű a feladatkörünk, reggelente begyújtunk, reggeliztetünk. Az ágyban fekvőket el kell látni, gyógyszert adunk, mosdatunk. Délben aztán ebéd hordás, délután pedig ismét a gondozottjaimhoz megyek – nyilatkozta lapunknak Liszkai Zoltánné, aki örül, hogy ingyenes lett a házi gondozás.
– Így időseink több időt kérhetnek majd a gondozásból, mert már nem lesz anyagi akadálya, és így mi is jobban el tudjuk látni őket.
Eddig mintegy 100-an éltek a házi gondozás lehetőségével, a tapasztaltok azonban azt mutatták, csökken az ellátást igénylők száma.
– Egy felmérésből kiderült, hogy időseinknek ugyan szüksége volna a szolgáltatásra, de anyagi helyzetük nem teszi lehetővé, hogy igényeljék. (A gondozott jövedelmétől függően óradíjat fizetett a gondozónak.) Ezért kezdeményeztük az önkormányzatnál, hogy térítésmentessé váljon a szolgáltatás – tudtuk meg Vaszkán Erzsébettől, az ESZI vezetőjétől.
Az önkormányzat a legutóbbi testületi ülésen döntött a kérdésről: február 15-étől lehetővé tette az ingyenességet.

Jelenleg 14-en dolgoznak a szolgálatnál, jogszabályi előírás szerint egy gondozónő 9 gondozottat láthat el. Tehát, ha nő a gondozottak száma, akkor az a bővülhet a gondozói létszám is.

Az ellátást kérők körében (jogszabályi előírások alapján) gondozási szükségletfelmérés történik. Helyi szinten egy bizottság környezettanulmányt végez, aminek keretében fizikai, mentális, egészségügyi szükségleteket mérnek. Ennek alapján egy pontrendszer segítségével állapítják meg, hogy ki az, akinek leginkább szüksége házi segítségnyújtásra.
– Az, hogy ingyenessé vált a szolgáltatás, pillanatnyi bevételkiesést jelent az intézményünk számára. Ez azonban nem hasonlítható össze azzal az értékkel, hogy bővülhet az ellátotti körünk, tehát mind több idős, ellátásra szoruló juthat hozzá saját környezetében egy minőségi szolgáltatáshoz. Bízunk abban, hogy növekedik a létszám,  s ezáltal nő majd a normatívabevételünk is.

Akinek házi gondozásra lenne szüksége, jelezheti a polgármesteri hivatalban, a családsegítő szolgálatnál, bármely idősek klubjában és az Egyesített Szociális Intézmény Teréz utcai központjában is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.