- hirdetés -

Orosháza tulajdonába került az ország egyetlen Kútmúzeuma. A Békés Megyei Vízművek Zrt. térítésmentesen adta át a gyűjteményt.
A Kútmúzeum történetében újabb fejezet játszódott le az elmúlt hónapokban. Az eredmény: a megyei vízművek és az orosházi önkormányzat megegyezett, a gyűjtemény térítésmentesen a város tulajdonába került – tudtuk meg Németh Béla polgármestertől csütörtökön.

A múzeum születése

A torony ad helyet a múzeumnak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A torony ad helyet a múzeumnak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Orosházán, a Könd és Táncsics utca sarkán található a Kútmúzeum – a víztorony tövében elkerítve. A tornyot a víz iránti igény hívta életre.
Az 1925-ben fúratott csaknem 500 méter mély kút vize a környező utcákat látta el, azonban az alacsony víznyomás miatt szükség volt egy víztoronyra. A Süle László építész tervezte torony 1953-ban a város tulajdonába került, 1970-ben helyezték üzemen kívül. Majd a város az épület lebontását rendelte el.
1982-ben Kiss Horváth Sándor jókor járt jó helyen – meglátta a pusztulásra ítélt toronynál a kivezényelt munkásokat, amint arról tanakodtak, hogyan lehetne lebontani. Elhatározta, hogy megmenti az épületet, s ebben városvédők segítségére is talált: meggyőzték a döntéshozókat a torony értékéről. A szép helytörténeti létesítményt 1999-ben ipartörténeti műemlékké nyilvánították.
Ma már ez az állami tulajdonban lévő torony és kertje ad helyet a múzeumnak, aminek kialakítása szintén Kiss Horváth Sándor nevéhez köthető.
A korábban a 10 emeletesek vízellátásához használt Tas utcai volt nyomásszabályozó épületből is múzeum lett 2002-ben. A város tulajdonát képező épületben vízhordó és tároló eszközöket, különböző kúttípusokat, régi fürdőszobai berendezéseket, és egy 1911-es fa mosógépet is megnézhetnek a látogatók, akik tavaly áprilistól szeptemberig 1300-an voltak.

Orosházán hat kúttársaság volt – kettőnél kellett torony az alacsony nyomás miatt. A Táncsics utcai volt az egyik, az Ady utcán a földhivatal után található a másik.

A jövő – Orosháza kezében

A Békés Megyei Vízművek a Táncsics utcai toronyban és a Tas utcai épületben található gyűjteményt átadta Orosházának térítésmentesen, mindössze egy feltételt szabott: amennyiben a megyében valamilyen kiállításhoz szükség lenne a múzeumi darabokra, úgy megkapják az adott időre és kiállíthatják. Természetesen Orosháza elfogadta a feltételt és vállalta a működtetéssel kapcsolatos nem jelentős anyagi terhet is. A megállapodás még nem hivatalos, a dokumentumokat most készítik elő.

Az intézmény kétszer volt Az év múzeuma (2002, 2005). 1983-ban jegyezték be a Kútmúzeum Fennmaradásáért Alapítványt. Amikor csatlakoztunk az Európai Unióhoz, városunk a híres orosházi kenyeret és a Kútmúzeumot ajánlotta az unió figyelmébe.

A múzeumot az egykori harckocsi technikus, Kiss Horváth Sándor 25 éven keresztül gondozta. A változások, valamint a város és a vízművek közötti tárgyalások során attól tartott, hogy nem tartanak tovább igényt a szolgálataira.
Kiderült, nincs oka az aggodalomra. Németh Béla elmondta, a múzeumot a Szántó Kovács János Területi Múzeum működteti tovább. A múzeum munkatársai szakmai kritériumoknak megfelelően átrendezik a tárlatot, melynek gondnoki teendőivel továbbra is Kiss Horváth Sándort bízzák meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.