- hirdetés -

Főként a város külterületein teljesít szolgálatot az Orosháza Önkormányzata Bűnmegelőzési Egyesület – akad dolguk.
Az 1996-ban alakult Orosháza Önkormányzata Bűnmegelőzési Egyesület elsősorban a város külterületein teljesít szolgálatot. Munkájukat segíti a Békés Megyei Polgárőr Szövetségtől használatra kapott autó.
Az Orosháza és vonzáskörzete – különös tekintettel Szentetornya, Gyökeres, Rákóczitelep és Gyopárhalma  – rendje felett őrködő szervezetet Csuka István vezeti.
– Egyelőre 13-an vagyunk, de vannak jelentkezők és várjuk a továbbiakban is azokat, akik időt és energiát tudnak fordítani arra, hogy ilyen formában szolgálják a közösséget. Fontos ez a szervezet, hiszen sajnos sok a lopás és a betörés. Ezért igyekszünk segíteni a rendőröknek, egyben megelőző erővel is bír a jelenlétünk.

A polgárőrökhöz a Pacsirta utca 8. szám alatt lehet csatlakozni.

A polgárőrök vigyáznak házakra, ha a család lakodalmon vagy épp temetésen van, ügyelnek a gazdák terményeire, palántáira is. Főként éjszaka járőröznek, s ha valakit tetten érnek a helyszínen tartják, amíg a rendőrök megérkeznek.

A külterületeken immár autóval is járőröznek a polgárőrök (Fotó: Melega Krisztián)
A külterületeken immár autóval is járőröznek a polgárőrök (Fotó: Melega Krisztián)
Szentetornya önkormányzati képviselője rendkívül hasznosnak tartja a szervezetet.
– Kiválónak nem nevezhetem Szentetornya közbiztonságát, inkább azt mondanám, hogy megfelelő. Ez a polgárőröknek is köszönhető, sokat tesznek az emberek nyugalma és a biztonságos közlekedés fenntartása érdekében. Az autónak köszönhetően sűrűbben tudnak járőrözni, gyorsabban a helyszínen vannak – tudtuk meg Rucz József képviselőtől (Fidesz).
Tavaly 640 órát őrködtek a rendőrséggel együttműködve, önállóan pedig további 180 órát. Noha önkéntes szervezetről van szó, a működéshez itt is anyagi forrásra van szükség. A helyi vállalkozók támogatása mellett az önkormányzat is felkarolta a szervezetet.
– A polgárőr szervezetek rendkívül fontos feladatot látnak el egy település biztonságát érintően, ezért kezdeményezésüket (melyről megállapodás is született a rendőrség, az önkormányzat és a polgárőrség között) Orosháza város önkormányzata kiemelt fontosságúnak tartja. Az Országos Polgárőr Szövetségen keresztül a tárgyi feltételek adottá váltak, a működéshez szükséges forrásokat azonban az önkormányzatnak kell biztosítania – nyilatkozta az OrosCafé.hu-nak dr. Dancsó József alpolgármester (Fidesz).
A 2010-re megállapított 300 ezer forintos  forrást (amit főként üzemanyagra fordítanak) – örömmel vállalja az önkormányzat, mert az emberek biztonsága ennél sokkal többet ér – mondta Dancsó.
– A kapitányság teljes illetékességi területén 11 polgárőr egyesülettel dolgozunk együtt együttműködési megállapodás alapján. Fontos, hogy jó, hatékony polgárőrség működjön a településrészeken, ami önálló, illetve velünk közös szolgálattal tudja segíteni a rendőrség munkáját – összegezte Czecher Péter, orosházi rendőrkapitány.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.