- hirdetés -

A Justh Zsigmond vers- és prózamondó versenyen is ez a felállás volt a jellemző.
A városi könyvtár január 16-ára tűzte ki a megmérettetés időpontját. Az intézmény 1999-ben vette fel az író, Justh Zsigmond nevét, majd a következő évtől kezdve minden esztendőben sort kerítettek a munkatársak a verseny megrendezésére.
És amint ezt már megszokhattuk, a lányok most is jóval nagyobb arányban képviseltették magukat, de szinte mindenki férfi író, költő művét választotta ki a szavalásra.

Halkan beszélnek

Idén, – hasonlóan az elmúlt évekhez – 32 tanuló jelentkezett a versenyre. Újdonság azonban az eddigiekhez képest, hogy ez alkalommal nem csupán Békés megye gimnáziumainak és szakközépiskoláinak diákjai vehettek részt a programon, hiszen több Csongrád megyei intézmény is meghívást kapott az eseményre. Így Hódmezővásárhely, Szentes és Csongrád iskolái is jelen voltak.
– Orosháza minden középiskolájából, a Táncsics gimnáziumból, a Székács József gimnáziumból és a Harruckern János Közoktatási Intézményből is érkeztek vállalkozó kedvű diákok – tudtuk meg Hotoránné Fekete Gabriellától, a könyvtár vezetőjétől.

A verseny előtti pillanatok (klikk a képre) Fotók: Justh Zsigmond könyvtár
A verseny előtti pillanatok (klikk a képre) Fotók: Justh Zsigmond könyvtár
Két korcsoportban mérkőztek meg a fiatalok, ugyanis a 9 és 10. osztályosok teljesítményét külön értékelték a 11.-12. osztályosokétól. A zsűriben Józsa Mihály, Zalai Mihály és Halászné Berta Edit hozta meg a döntést arról, kik a legtehetségesebb szavalók a megjelentek közül.
Az eredmények kihirdetése előtt Józsa Mihály, a zsűri elnöke jó tanácsokkal látta el a fiatalokat a vers- és prózamondást illetően, amiket még azok is megszívlelhettek, akik a legjobbak között végeztek. Az általános hibák közt a leghangsúlyosabb helyen szerepelt, hogy a fellépők nagy részén nem látszott az, hogy ő szerepelni jött, márpedig a szavalás lényege, hogy aki kiáll a közönség elé, az valamit közölni akar, annak valami mondanivalója van. Hiszen a versmondás is önálló alkotóművészet, nem csak az írás.
A diákok egy része halkan beszélt. Ez manapság egy általános hiba, és emellett az is, hogy helytelenül hangsúlyozzák a költők, írók neveit. Gyakori vétség még, hogy a tanulók széttördelték a verset, nem gondolatonként, hanem soronként tagolták azt. Valamint, – szintén hangsúlyos helyen szerepelt – hogy többen rossz verset választottak, hiszen olyan költemények is elhangzottak, amik egyszerűen „nem mondhatók”, vagy túl rövidek, esetleg nehezen érthetők.

Józsa Mihály szerint – bár nem minden zsűritag ért vele egyet – vannak kifejezetten férfi és női versek, amik csak egy bizonyos nemhez tartozók tudnak hitelesen és jól előadni.

A kritika után pedig jött a várva várt eredményhirdetés.
A verseny eredményei
9.-10. évfolyam:
Két harmadik helyezettet hirdetett a zsűri:
Harmati Gréta Ágnes (Szarvas), Kovács Alexa (Békéscsaba)
Második helyezett: Szijjártó Szilvia (Szarvas)
Első helyezett: Szabó Kinga (Szeghalom)
11.-12. évfolyam:
Két különdíjat ítélt a háromtagú bizottság:
Aradi Zsolt (Csongrád), Varga Csaba (Kétegyháza)
Harmadik lett: Szabó Jusztina (Békéscsaba)
Második helyen végzett: Tóth Kata (Szeghalom)
A kategória legjobbja: Bereczki Bianka (Orosháza, Táncsics gimnázium)
A dobogós helyen végzett diákok könyvutalvánnyal térhettek haza, melyet az Esélyegyenlőség Tehetséges Fiatalokért Alapítvány jóvoltából kaptak elismerésként kiváló teljesítményükért.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.