- hirdetés -

Az ötödikes diákok igencsak rendhagyó módon adták elő a Fehérlófiát: volt árnyjáték, illusztráció, közös éneklés és rap a Belgától.
Ki ne kívánna magának olyan munkát, amiben örömét leli? Bárdos Zsuzsa tanárnő a rákóczitelepi iskola 5. c osztályosaival biztosan jól érzi magát munka közben.
Erre bizonyíték a pénteki, Fehérlófia című  rendhagyó irodalomóra, amelyet a József Attila iskolában tartottak, a múzeum mesei témájú vándorkiállítása nyomán.
Örömjáték. Ezzel bocsátotta újtára a foglalkozást Bárdos Zsuzsa, és ezzel meg is fejtette a titkot. A sikeres ismeret- és tapasztalatátadás titkát. Az Arany László gyűjtötte népmesét a saját olvasatukban mutatták meg a diákok, azt tárva elénk: mit jelent NEKIK ez a történet, mit kaptak ŐK ettől a mesétől. Változatos formák váltogatták egymást: árnyjáték, szó- és fogalommagyarázat, mozgásos gyakorlatok, illusztrációk bemutatása, közös éneklés, sőt pár falat kenyér erejéig közös falatozás. Külön érdekesség volt a sajátos feldolgozás, amelyet a kisdiákok rap-stílusban adtak elő.

Egy előadásmód a sok közül Fotók: Kecskeméti Krisztina
Egy előadásmód a sok közül (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Esetleg felmerül a kérdés: egy irodalmi szempontból kevésbé értékes szöveget fel szabad-e/kell-e használni a feldolgozásban. Szerintem ízlés dolga, és aki hitelesen alkalmazza ezeket az eszközöket, az célba ér. Nem sorolom, hogy mi mindent fejleszt egy ritmikus szöveg „skandálása”, ami nem mellesleg még trendi, amúgy meg a Fehérlófiáról szól…
httpv://www.youtube.com/watch?v=XVP4kJRdRRM&feature=player_embedded
Az eseményen a városi általános iskola és pedagógiai szolgáltató intézmény első módszertani kiadványát mutatták be a kollégáknak, érdeklődőknek. Javaslatok Orosháza helytörténetének tanításához, tanulásához – ezt a címet viseli Bárdos Zsuzsa nemrég megjelent munkája, amelyben az elmúlt tíz év tapasztalatait rögzíti, amelyek a rákóczitelepi iskolában zajló munkájából fakadnak.
Dr. Szabó Ferenc lektorként méltatta a munkát, Pusztainé Szabó Margit főigazgató a sorozat folytatását ígérte és a hagyományápolás kiemelt szerepére emlékeztetett. Rózsa Zoltán múzeumigazgató a kiállítás történetéről szólt, és az olyan családi rendezvényeik jelentőségét emelte ki, mint amilyen a Fordított világ mesei képei című is volt, és amelyik minden generációhoz üzenettel szólt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.