- hirdetés -

Ha a lélek kibillen egyensúlyából, könnyen találhat rossz kapaszkodót.
Szociális szakemberek számára tartott előadást a városházán február 9-én Molnár Ferenc, a RÉV Szenvedélybeteg-segítő szolgálat kecskeméti intézményvezetője. Az akkreditált képzéssorozat öt előadásból áll (ez volt a második), mely a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával valósul meg. A program – melyre a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum kétmillió forintot nyert pályázaton – a városi drogstratégia középtávú célkitűzéseinek megvalósítását szolgálja.
A képzésen az ESZI szociális szakemberei mellett a Mi-Értünk Egyesület KontaktPont Orosháza és a Kistérségi Gyermekjóléti Központ szakemberei vettek részt. Molnár Ferenc szólt a szenvedélybetegségekkel kapcsolatos alapismeretekről, valamint a segítő szakemberek lehetőségeiről. Az összességében negyven órás képzésen a szenvedélybetegség kialakulásától, a szociális területen dolgozó szakemberek lehetőségein át minden aprólékos részletről tájékoztatást kapnak a szociális szférában dolgozók.

Megélhetési gondok, bizonytalan jövőkép

A fiatalokat veszélyezteti leginkább a kábítószer (illusztráció)
A fiatalokat veszélyezteti leginkább a kábítószer (illusztráció)
– Magyarországon napjainkban a kábítószerek és az alkohol az egyik legsúlyosabb társadalmi probléma. Nagy történelmi lemaradásunk van, hiszen későn alakult ki az országban az intézményrendszer és a segítő szakma is megkésve követte a nagy társadalmi változásokat. Komoly hiányosság még a szociális ellátásban, hogy hiányzik a kellően képzett szakember, ezt pótolja ez a képzés is – hangsúlyozta az előadó.
A szakember azt is megosztotta velünk, hogy alkoholproblémákkal inkább a középkorúak küzdenek. A droghasználat tekintetében viszont a legveszélyeztetettebbek a fiatalok, hiszen minél kialakulatlanabb a személyiség, annál nagyobb a kockázata annak, hogy valaki kipróbál bármilyen drogot, legyen az legális vagy illegális.
Ezért már általános iskolában el kell kezdeni a prevenciót. A szakember véleménye szerint a drogfogyasztás mindig egyensúlyhiányra utal, mely egyaránt lehet lelki, pszichés, mentális, szociális eredetű. A 2009-es orosházi drogmérlegről itt olvashat.
– A megélhetési gondok, a családi problémák, a bizonytalan jövőkép mind az egyensúlyhiány felé tolja az emberek lelkivilágát, mely állapotban bárki könnyen a droghoz nyúlhat, mint pótszerhez, pótmegoldásként. A legfontosabb feladat, hogy a szociális szférában dolgozók felismerjék a saját lehetőségeiket és a lehetőségeik korlátait. Mind a kettő nagyon fontos – összegzett Molnár Ferenc.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.