- hirdetés -

Péntekre hazánk mind a 8 millió választásra jogosult polgára megkapja a kopogtatócédulát. Orosházán 25 ezren szavazhatnak.
Az áprilisi országgyűlési választásról szóló értesítők és ajánlószelvények február 5-én érkeztek meg az orosházi postára.
– A 25 ezer darab szelvényt és értesítőt hétfőn kezdte meg 25 kollégánk kézbesíteni a megadott címekre, nagy körültekintés mellett. 99 százalékban még ezen a napon postaládákba kerültek a kopogtatócédulák. Címváltozás miatt 270 darabot kellett visszaküldenünk az Okmányirodába – tudtuk meg Csordás Gyulától. Az 1-es számú posta vezetője azt is elmondta, a csatlakozó települések szelvényeit még hétfőn továbbították.
A kikézbesített szelvényekkel kapcsolatos főbb tudnivalókról Kovács György, a 6-os sz. Országgyűlési Egyéni Választókerületi Iroda vezetője általános helyettese tájékoztatta az OrosCafét.
– Az érvényesség érdekében mindent ki kell tölteni a szelvényen: be kell írni a jelölt családi és utónevét, a jelölő szervezet nevét, illetve, ha függetlenként indul, akkor azt. Az ajánló választópolgár adatainál a családi és utónevet, a pontos lakcímet és a személyi azonosító számot (ami az értesítőn is rajta van) kell feltüntetni. Végül fontos a saját kezű aláírás.

A kopogtató  cédula minden rovatát ki kell tölteni (illusztráció) Fotó: Kecskeméti Krisztina
Az ajánlószelvény minden rovatát ki kell tölteni (illusztráció) Fotó: Kecskeméti Krisztina
– A kitöltésre vonatkozóan lehet segítséget kérni, de ennek az ajánló állampolgár jelenlétében kell történnie. Ebben az esetben is saját kezűen kell aláírni a szelvényt. Azok, akik valamilyen oknál fogva szabályos aláírásra nem képesek, csak kézjegyükkel tudják ellátni a szelvényt, megtehetik a helyi választási iroda vezetőjének vagy megbízottjának jelenlétében, de közjegyzőnél vagy a bíróságnál is hitelesíthető az aláírás.

Csalásért 3 évet kaphat

Kovács György arra is felhívta a figyelmet, hogy aki az ajánlásra vonatkozó szabályokat megszegi, az a büntető törvénykönyv rendelkezésébe ütköző bűncselekményt követ el. Például: ha bizonyos előny juttatásával szerzi meg az ajánlószelvényt vagy juttatást kér cserébe, akkor 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Hasonlóan ahhoz, aki jogtalanul ír alá.
Az ajánlószelvényeket a választási bizottság érvényességi szempontból tételesen ellenőrizni fogja, adattartalmuk nem nyilvános, a választás napján megsemmisítésre kerülnek.
A szelvényeket nem lehet gyűjteni munkahelyen munkaidőben, a fegyveres erőknél, rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban levő személytől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben, állami és helyi önkormányzati szervek hivatali helyiségében és tömegközlekedési eszközön. Ha valaki itt gyűjt, az megsérti a választás rendjét.

Ha valaki nem kapta meg szelvényét, kérheti ennek pótlását az Okmányirodában (Szabadság tér 3. szám alatt) nyitvatartási időben.

A helyi választási irodába eddig nem érkezett szabálytalanságra utaló jelzés. Mivel azonban korábban több visszásságot is tapasztalt az Országos Választási Iroda országszerte, ezért idén több színből kikevert, speciális, lila színű festékkel nyomtatott szelvényeken ajánlhatunk. A kopogtatócédula jobb felső sarkában  látható-tapintható Magyarország kicsinyített térképe, amely szintén a hitelesség jele.  (A cédulán olvasható helyesírási hiba talán nem ezt a célt szolgálta: országgyűlési képviselőjelölt helyett országgyűlésiképviselő-jelölt a helyes.)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.