- hirdetés -

Ismét meghosszabbították a krízistámogatás határidejét, a feltételek változatlanok.
A krízishelyzetbe került személyek támogatási kérelmüket augusztus elseje óta nyújthatják be a Polgármesteri Hivatal Népjóléti és Szociális Osztályára. Első körben november 30-a volt a határidő, de azóta ezt kitolták január 31-re, sőt még a támogatottak körét is kiszélesítették. A határidő lejárt, azonban a kormány úgy döntött, hogy ismét meghosszabbítja április 30-ig. Az igénybevétel feltételei változatlanok maradtak.
A krízistámogatás megléte óta 267 kérelem érkezett a népjóléti és szociális osztályra – tudtuk meg Dénes Tünde szociálpolitikai csoportvezetőtől. 12 kérelmet utasítottak el, például azért, mert az igénylő nem 2008. szeptember 30-át követően vesztette el munkahelyét. Előfordult több olyan eset is, hogy a vizsgált időszakban nem csökkent a kérelmező jövedelme, nyugdíjban részesült, vagy nem tudta kétséget kizáró módon bizonyítani jogosultságának feltételeit.

Elveszített munkahely, növekvő törlesztőrészlet

Novembertől kiegészítették a vonatkozó jogszabályt is. Ennek alapján, ha valaki hivatalosan igazolni tudja, hogy a kérelmében állandó- vagy tartózkodási helyeként megjelölt lakcímén, a villany- és gázszolgáltatását a szolgáltató 2008. szeptember 30-át követően kikapcsolta, akkor szintén támogatásért folyamodhat. A statisztikák azt mutatják, hogy jelentős mértékben nem növekedett e kiegészítés miatt a kérelmezők száma, összesen hárman kértek támogatást emiatt. Ezekből is egyet elutasítottak, mert a kérelem mellékleteként nem szerepelt, hogy az adott szolgáltatás kiépítésre került vagy sem.

Dénes Tünde véleménye szerint sokat segít a krízistámogatás a rászorulókon. Több esetben a kiutalt összeg mentette meg az adott kérelmezőt attól, hogy nem kapcsolták ki a különböző szolgáltatásokból, mert a megnövekedett lakáshitel törlesztése vagy a munkahely elvesztése miatt a közüzemi számlák rendszeres fizetését már nem tudta megoldani.

Támogatásért leggyakrabban a munkahely elvesztése miatt folyamodtak az emberek, de többen a megnövekedett törlesztőrészletek miatt kértek segítséget. A szociális osztály információi szerint mintegy 255 fő részesült támogatásban. Mivel nem értesülnek a Nyugdíjfolyósító döntéseiről, így a megítélt összegekről nincsenek pontos adataik. Csak azokra az ügyfelek által elmondottakra hivatkozhatnak, akik ismét visszatértek az osztályra más támogatás igénybevétele miatt. Ezek alapján úgy tudják, hogy általában 20 és 40 ezer forint között mozogtak a kapott támogatási összegek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.