- hirdetés -

A Hajléktalanszállón a téli időszakban mindig több a lakó, de sokan a kemény fagyban is inkább az utcán alszanak.
Az éjjeli menedékhely ingyenes, 26 ágy áll rendelkezésre, jelenleg 90 százalékos kihasználtság mellett működik. Napközben a nappali melegedő vehető igénybe, mely 36 férőhelyes. Az átmeneti szállón 14 ágy van, melyből még négy üres – ezért a szolgáltatásért azonban már fizetni kell.

Takaró, meleg tea, élelem

Mindemellett működik a városban utcai szociális munka, mely nem kötelező feladat, erre önként pályáztak. Ennek keretében a téli időszakban, négy hónapon keresztül, hetente három estén járják a szociális munkások Orosházát és segítik azokat, akik az éjszakát az utcán töltik. Az év további részében pedig együttműködési megállapodás keretében a polgárőrök kísérik figyelemmel a hajléktalanokat.
Hering Zoltán a hajléktalanszálló vezetője elmondta, az utóbbi időben tapasztalt hideg miatt nem ugrott meg a lakók száma, jelenleg még van hely a hajléktalanszállón. Korábban voltak már ennél jóval többen is, ilyenkor a nappali melegedőbe éjjelre több matracot helyeztek el.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyon hideg éjszakákon elhúzódnak a hajléktalanok. Akik nem akarnak a szállóra beköltözni, azok megtalálják a különböző lakhatási lehetőségeket. Amikor még nincs ennyire hideg éjjelente, akkor a város különböző pontjain kialakított búvóhelyeken húzódnak meg, melyeket az utcai szolgálatosok már jól ismernek.
httpv://www.youtube.com/watch?v=G8y1Bo4AcHI&feature=player_embedded
Körútjaik során felkeresik ezeket a helyeket és meleg teával, takaróval, ruhával, élelemmel látják el a hajléktalanokat. De van náluk gyógyszer, lázcsillapító, kötszer és vitaminok is, ha szükség lenne rájuk.
Amikor már igen fagyosak az éjszakák, akkor inkább az jellemző, hogy 3-4-en összefognak és kivesznek egy kisebb lakást, vagy szobát albérletbe. Az idei évben Orosházán még nem kellett senkit kórházba vinni kihűlés veszélye vagy fagyási sérülés miatt, az elmúlt években azonban már történtek ilyen esetek. Az utcai szolgálat során voltak, akiket sikerült rábeszélni arra, hogy a hideg éjszakákat inkább a szállón töltsék és ne az utcán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.