- hirdetés -

A lakosság egyre jobban szegényedik Orosházán, többeknek nem telik tűzifára vagy éppen nem tudják fizetni a gázszámlát.
Halustyik Éva a Családsegítő Szolgálat vezetője elmondta, törvényi kötelezettségükből adódóan észlelő és jelzőrendszert működtetnek, melynek keretében háziorvosok, tanyagondnokok, a házi segítségnyújtás munkatársai, a népjóléti és szociális osztály munkatársai és magánszemélyek kísérik figyelemmel a rászoruló családokat, időseket, egyedül élőket. Fokozottan érvényes ez a téli időszakban.

Tűzifát vettek és gyűjtöttek

Sajnos gyakran találkoznak olyan esetekkel, amikor közbe kell lépniük. Tavaly több olyan jelzés is érkezett hozzájuk, hogy nincs fűtés a lakásban, így az ott élőnél a kihűlés veszélye fokozottan fennállt. Volt olyan nap, amikor egyszerre két helyen is azonnal intézkedniük kellett. Elmentek az érintettekhez és a probléma súlyosságának megfelelően avatkoztak be. Egyiküket azonnal kórházba szállították, mert fennállt a kihűlés veszélye. Másikuknál pedig átmeneti segélyt kértek az önkormányzattól, amelyből tüzelőt vásároltak.
Halustyik Éva azt is megosztotta velünk, hogy előfordult már olyan eset is, amikor az egyik gondozónőjük talált rá úgy a gondozottjukra, hogy tűzifa hiányában nem tudott nála benyújtani. (A gondozóknak gyakran ez is feladatuk, hogy benyújtsanak, főleg az időseknél, mert már nehézséget okoz számukra). A gondozónő a tüzelés átmeneti megoldásaként ekkor a Családsegítő Szolgálat udvarán keresgélt fát, hogy be tudjon gyújtani.

Nemcsak fáznak, éheznek is

Növekszik azoknak a száma is, akik nemcsak a meleget kénytelenek nélkülözni, de éheznek is. Sajnálatos tény, de a szolgálat munkatársai napi szinten találkoznak ezekkel a problémákkal. Sorra jelentkeznek náluk az emberek, azonban segíteni egyelőre nem tudnak, mert még nincs kríziskeretük, ez ugyanis a város költségvetésének elfogadásától függ. Nagyon sok idős embernél találkoznak a gondozónők a fűtés hiányával, egyrészt mert nehezebb számukra a begyújtás (ott ahol tűzifával tüzelnek), másrészt pénzük nincs rá, hogy fűtsenek, akár gázzal vagy fával. Azt is gyakran tapasztalják, hogy ezek az emberek nem magányosak, hanem van családjuk, mégsem megoldott számukra a napi fűtés.
A tapasztalatok azt igazolják, hogy a lakosság egyre jobban szegényedik Orosházán is, sokan fordulnak a szolgálathoz segítségért, ahol sajnos egyre kevesebb pénzből tudják támogatni a bajban lévőket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.